Waarschuwingsborden Afrikaanse varkenspest geplaatst

Dit item is gearchiveerd op 16-02-2019.

23 januari 2019 - Misschien heeft u het al gezien op de parkeerplaats bij de ingang van onze natuurgebieden, zoals de Malpie, of bij het hengelvijvercomplex in Valkenswaard?
 

Er zijn waarschuwingsborden geplaatst met informatie over Afrikaanse varkenspest en een oproep om oplettend te zijn.

Aanleiding

De Afrikaanse varkenspest is in opmars in (Oost-)Europa. Een ernstige dierziekte die niet besmettelijk is voor mensen, maar die wel miljoenen gehouden varkens en wilde zwijnen bedreigt. En dat vraagt om aandacht!
Voor besmette dieren betekent de Afrikaanse varkenspest namelijk een lijdensweg met aan het eind de dood van het dier! De dreiging van de ziekte is ook voor ons land steeds groter. Dat betekent dat de varkens die mensen hobbymatig houden én de varkens van onze boeren, ook een serieus risico lopen.

Informatiecampagne én oproep aan u

Daarom slaat Europa de handen ineen en werkt men op internationaal niveau samen om de ziekte te bestrijden. Er is regelmatig overleg en ieder land treft maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld door het tijdelijk afsluiten van gebieden en het creëren van bufferzones. Het doel daarvan is zorgen dat besmette dieren zich niet verder verspreiden in nieuwe gebieden. Maar er is meer nodig. En u kunt helpen!

Om deze boodschap en de oproep breed te verspreiden is een uitgebreide informatiecampagne gestart met een heldere uitleg over de situatie en een oproep om oplettend te zijn. Onderdeel van die campagne zijn dus de informatieborden, waarvan er nu ook een tiental in onze gemeente staat.

Etensresten altijd in een afgesloten afvalbak

Naast de besmetting door zieke dieren onderling, wordt het virus ook overgebracht via besmet varkensvlees, zoals ham of worst. Wilde zwijnen kunnen dus besmet raken als zij besmette levensmiddelen vinden en opeten, omdat het virus daar in zit. Daarom het dringende verzoek om géén etensresten in de natuur weg te gooien en deze uitsluitend achter te laten in een afgesloten afvalbak! Op die manier helpt u gericht mee om deze ziekte waar mogelijk buiten de deur te houden!

Meer informatie

Heeft u nog vragen, of wilt u meer informatie over de Afrikaanse varkenspest en wat u kunt betekenen in de strijd tegen de verspreiding van deze ziekte? Kijk dan op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: www.nvwa.nl.

Foto: NVWA