Vervangen van luisterkeien Liberation route door luisterzuilen

Dit item is gearchiveerd op 08-10-2018.

10 september 2018 - Het college van Valkenswaard werkt mee aan het initiatief van VisitBrabant om de ‘luisterkeien’ van de Liberation Route in 2019 te vervangen door interactieve luisterzuilen. 

In onze gemeente liggen twee luisterkeien; één op de Markt in Valkenswaard en de andere aan de Luikerweg in Borkel tegenover pannenkoekenhuis Suyckerbuyck.

Liberation route

Sinds 2013 wordt in Noord-Brabant gewerkt aan de ontwikkeling van de Liberation route. Deze route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa. Noord-Brabant telt 60 luisterplekken. De luisterkeien markeren al meer dan 5 jaar belangrijke gebeurtenissen die tijdens de bevrijding van Noord-Brabant plaatsvonden. Dit is een belangrijke stap in het behouden en ontsluiten van de verhalen voor een breed publiek.

Van luistersteen naar luisterzuil

VisitBrabant wil het nieuwste type luisterzuil plaatsen ter vervanging van de luistersteen. De zuil wekt zelf zijn energie op en kan in drie talen het verhaal van de locatie overbrengen aan de bezoeker. Het bevrijdingsverhaal wordt levensecht en op een toegankelijke manier overgebracht aan de luisteraar.

Wethouder Kees Marchal (Toerisme en Recreatie): ”De luisterzuilen voldoen, beter dan de keien, aan de behoeften van de huidige en toekomstige bezoekers. Het plaatsen ervan past in onze Nota Vrijetijdsbeleid 2015-2020. Daarin benoemen we het belang om als gemeente aan te sluiten bij de thematiek van VisitBrabant, om ook de internationale bezoeker te verleiden tot een bezoek. In 2019 zullen de luisterkeien in Valkenswaard daarom vervangen worden door de interactieve luisterzuilen.”

Grootse viering 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020

In de kroonjaren 2019 en 2020 viert de provincie Noord-Brabant 75 jaar vrijheid. Een indrukwekkende programmering wordt op dit moment samengesteld om een (inter)nationale doelgroep te interesseren voor een bezoek aan Noord-Brabant. Persoonlijke oorlogsverhalen staan centraal. Hierin zijn de ‘gewone mensen’ te zien, welke keuzes zij maakten en welke opofferingen zij wel of niet leverden. De bevrijding ligt steeds verder achter ons. Er zijn steeds minder mensen die in oorlogstijd hebben geleefd en die de kostbaarheid van vrijheid kunnen duiden en onder de aandacht kunnen brengen. Dit maakt de verhalen van de Liberation Route steeds waardevoller.