Valkenswaard start met ANWB AutoMaatje!

Dit item is gearchiveerd op 16-11-2018.

9 oktober 2018 - Welzijnsorganisatie Cordaad Welzijn organiseert op donderdag 15 november de feestelijke eerste rit met ANWB AutoMaatje. Wethouder Kees Marchal (Verkeer en Mobiliteit) verzorgt de openingsrit en geeft daarmee het officiële startsein voor het project.

Samenwerking

ANWB AutoMaatje Valkenswaard is een samenwerking tussen de gemeente Valkenswaard, Cordaad Welzijn, de ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers uit Valkenswaard. Inwoner Henk den Hoed bracht het idee onder de aandacht bij de gemeente Valkenswaard. Het project wordt ondersteund door ondernemersvereniging Validus, Accent op Ieders Talent en Seniorenbelang Valkenswaard.

In Valkenswaard is AutoMaatje een nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten ‘terugbrengen’ in de maatschappij.

Groot maatschappelijk probleem

Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan steeds beperkter worden, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. Door ANWB AutoMaatje Valkenswaard toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uitmaken van het sociale en maatschappelijke leven. Bijvoorbeeld via een ritje naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar óók naar een vriend(in) om weer eens lekker op de koffie gaan.

Hoe werkt het?

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Valkenswaard, kan zich hiervoor aanmelden bij Cordaad Welzijn. Vervolgens belt de deelnemer uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Valkenswaard (06-20862803). Het telefoonnummer is op werkdagen bereikbaar tussen 08.30 - 12.30 uur. De medewerker van Cordaad Welzijn koppelt de deelnemer aan één van de beschikbare vrijwilligers in de buurt van de aanvrager en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

Vrijwilliger of deelnemer worden?

Inwoners van Valkenswaard die graag deelnemer of vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje kunnen contact opnemen met Nikki van de Moosdijk van Cordaad Welzijn via 06-20862803 of automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.  

Vanaf 1 november kunnen er al ritten aangevraagd worden, die na 15 november plaatsvinden. Als een vrijwilliger of deelnemer zich aanmeldt, vindt er een persoonlijk gesprek plaats.