Valkenswaard, onze zorg

Dit item is gearchiveerd op 11-10-2018.

31 augustus 2017 - In het Valkenswaards Weekblad van woensdag 30 augustus vindt u op pagina 5 een interview onder de titel 'Valkenswaard, onze zorg' met inwoonsters, mevrouw Brigitte Luijten en Jeta Teunissen. 

Weekblad gemist? U vindt het artikel ook onderaan deze webpagina.
Dit interview is het tweede in een serie van vier artikelen die dit jaar verschijnen. De gemeente heeft hiervoor bureau Reëlle Communicatie uit Valkenswaard gevraagd om inwoners te interviewen die hun verhaal willen vertellen over hoe zij een oplossing hebben gevonden voor hun behoefte aan zorg of ondersteuning.

Dit keer gaat het over de ‘sociale programma’s’ in de gemeente, ook wel Talentenbanken genoemd. Dit zijn programma’s die (buurt)bewoners inspireren om elkaars talenten te benutten en in te zetten. Mensen helpen elkaar door bijvoorbeeld boodschappen te doen, formulieren in te vullen, of klusjes in en om het huis aan te pakken. De talenten in de wijk worden bij elkaar gebracht door de wijkondersteuners. Dat zijn professionals die bemiddelen bij het zoeken naar de mogelijkheden bij een hulpvraag. Zij zoeken ook naar een match bij een aanbod voor hulp. De wijkondersteuners helpen hierbij de wijkcommissies. In veel wijken organiseren de wijkcommissies al vaste koffie-uurtjes waar bewoners elkaar ontmoeten en waar ook contacten gelegd kunnen worden voor de talentbanken.

Wethouder Hetty Tindemans: “De gemeente vindt eigen kracht en regie van inwoners erg belangrijk en wil deze ondersteunen. Daarom nemen wij de kosten voor het opzetten van een Talentenbank in alle wijken voor onze rekening en bekostigen wij daarnaast de professionele ondersteuners, zodat de continuïteit geborgd is.”

Benieuwd? Lees het interview en kijk ook eens hieronder naar het overzicht van alle talentenbanken en ontmoetingspunten bij u in de buurt.