Tweede leven voor trampolinegat

Dit item is gearchiveerd op 29-06-2020.

2 juni 2020 - Afkoppelen #1 | Nienke Zimmerman

Sinds een aantal weken heeft de gemeente Valkenswaard een subsidieregeling voor het loskoppelen van hemelwater van het riool, ‘afkoppelen’ noemen we dat. Dit is een laagdrempelige manier om er voor te zorgen dat het riool niet overstroomt en niet langer voor wateroverlast zorgt bij hevige regenval. Ook gaat het verdroging in uw tuin tegen, doordat het water ter plaatse in de tuin wordt verspreid.

Nienke Zimmerman, inwoner van Valkenswaard, maakte al gebruik van de subsidieregeling. We vroegen haar naar haar ervaringen.

Wat heb je precies gedaan in je tuin?

Ik heb mijn regenpijpen losgekoppeld van het riool, dat betekent dat de regen nu niet in het riool terecht komt, maar in een buffer in mijn eigen tuin, in dit geval in mijn voormalig trampolinegat.

Wat was de aanleiding om deze maatregelen te nemen?

Bij mij in de straat waren ze bezig met werkzaamheden, ook voor het afkoppelen van regenwater van het riool. Bij mij zelf was de regenton altijd vol en stroomde alles over. Dat in combinatie met een groot gat dat was achtergebleven na het weghalen van onze trampoline maakte dat ik ging nadenken over een goede oplossing.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb eerst gegoogled. Beetje verdiepen en kijken wat er allemaal kan. Daar vond ik eigenlijk eerst alleen dure oplossingen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de optie om het trampolinegat te vullen met grind. Daar moest dan weer een doek overheen en dan had ik al meteen een aardige buffer voor het regenwater dan van mijn dak af komt.

Welke hulp heb je ingeschakeld?

Eerst heb ik het zelf provisorisch aangelegd, maar dat was nog niet helemaal goed. Ik heb toen advies via de gemeente gevraagd en naar aanleiding daarvan heb ik ook nog de regenpijp doorgetrokken tot aan het trampolinegat.

Hoeveel subsidie krijg je voor je project en wat waren de totale kosten (ongeveer).

Alles bij elkaar was ik ongeveer 600 a 700 euro kwijt. Dat is inclusief het bestraten, zand en grind. En maar dat is ook ongeveer het bedrag wat ik terugkrijg. Nu heb ik wel een groot dak in verhouding tot andere mensen, dus daar heb ik misschien wel wat extra geluk mee gehad.

Hoe kijk je terug op het geheel?

Ontzettend positief. Ik had op twee manieren een probleem (een gat en een regenton die overstroomde) en dat heb ik kosteloos kunnen oplossen en ik draag daarmee ook nog eens mijn steentje bij aan het milieu. Het was in mijn ogen echt een kleine moeite.

Wat is je meegevallen?

Dat het eigenlijk helemaal niet zo complex was. Ik moest wel even zoeken naar de juiste maatregel, maar toen ik dat eenmaal wist was de uitvoering eigenlijk vrij simpel.

Wat is je tegengevallen?

Gek genoeg helemaal niets.. je gelooft het bijna niet. Ik moet alleen de subsidie nog gestort krijgen, maar ook daar heb ik alle vertrouwen in!

Wat is een tip voor andere mensen die met hun tuin aan de slag willen?

Denk niet dat het lastig is. Met een beetje creatief nadenken of de juiste hulp of het goede advies vragen is het echt zo geregeld. Iedereen heeft z’n verantwoordelijkheid en dit is echt een hele eenvoudige manier om iets te doen.

En werken de maatregelen naar behoren?

Ja er is inmiddels al een hele dikke stortbui geweest en het water was echt zo weg. Voorheen had ik het water lang in de tuin staan door het overlopen van mijn regenton en na een tijd waren ook mijn tegels helemaal verzakt. Maar nu zakte het water direct in de grond weg. Ideaal!

Meer weten?

Wilt u ook weten of u uw regenpijpen kunt afkoppelen? Bekijk wat er mogelijk is.

      

Foto's: Geert Vaessen