Tot 3 november groot onderhoud Nieuwe Waalreseweg

Dit item is gearchiveerd op 17-11-2017.

Update 03 november 2017- Het groot onderhoud aan de Nieuwe Waalreseweg is  bijna klaar. Vrijdagmiddag 3 november gaat de weg om 15.00 uur weer open voor verkeer.

Op 11 september is aannemer Heijmans gestart met het groot onderhoud aan de Nieuwe Waalreseweg. De rijbaan is volledig afgesloten tussen de kruising met de Geenhovensedreef en de rotonde bij de Weegbree. De werkzaamheden duren tot en met vrijdag 3 november. De rotonde met de Weegbree gaat dicht op 25 en 26 oktober. (lees update 17 oktober) maar blijft verder open tijdens de werkzaamheden. Dat geldt ook voor de toegangsweg vanaf de Nieuwe Waalreseweg naar het parkeerterrein bij het winkelcentrum.

Update 03 november: Nieuwe Waalreseweg weer open voor verkeer

Vandaag, vrijdag 3 november, gaat om 15.00 uur de Nieuwe Waalreseweg weer open voor alle verkeer. Zowel de rijbaan als de fietspaden zijn klaar voor gebruik. Ook de toeritten naar de Wilde Wingerd en de Klaproosstraat gaan open voor verkeer.
Het werk is nog niet helemaal klaar. Zo blijven de toeritten naar de Gagelstraat, Seringenstraat, Meidoornlaan en Bremlaan nog afgesloten. Dit worden inritconstructies voor een 30 km per uur zone. De afsluiting van deze straten betreft alleen de aansluiting op de Nieuwe Waalreseweg. Verder zijn ze intact.
Het werk aan deze aansluitingen duurt twee weken tot half november. Daarna zijn alle straten aan de westkant van het Gegraaf (ten westen van de Nieuwe Waalreseweg) ingericht als 30 km zone. Eerder dit jaar werden hier al verkeersplateaus gelegd.

Sinds 11 september is de gehele constructie onder de Nieuwe Waalreseweg aangepakt. Tot slot zijn de rijbaan en de fietspaden voorzien van nieuw asfalt. Zo kan de weg er weer tientallen jaren tegen.
De langsparkeervakken aan de weg zijn verbeterd. Het nieuwe groen komt nog dit plantseizoen (= periode tussen half november en begin maart) en dan is de klus helemaal klaar.

Bussen
De verwachting is dat de lijndiensten van Bravo op 3 november nog de hele dag de omleidingsroute volgen. Hier liggen ook de tijdelijke haltes waar mensen vanochtend ook fietsen geplaatst hebben. Volg voor het laatste nieuws www.bravo.info.

Update 25 oktober: werk aan rotonde Weegbree

Vandaag, woensdag 25  oktober en morgen, donderdag 26 oktober, is de rotonde bij de Weegbree - Hazelaar afgesloten vanaf 8.30 uur. Vandaag krijgt de rijbaan van de Nieuwe Waalreseweg een nieuwe asfaltlaag. Dat geldt ook voor de rijbaan op de rotonde. In de loop van vandaag bleek dat dit werk iets langer duurt dan voorzien, zodat de rotonde vandaag tot 17.00 uur afgesloten is. Morgen komt het fietspad aan de beurt. De verwachting is dat de afsluiting van de rotonde dan duurt van 08.30 tot 16.00 uur, zoals eerder gepland. In verband met deze werkzaamheden is de rotonde afgesloten voor alle verkeer. Voor en na de aangegeven tijden kan verkeer gewoon gebruik maken van de rotonde.

De al bekende omleidingsroutes blijven hetzelfde. Hulp- en busdiensten zijn ingelicht.

Omleiding buslijn 117 en 277 op 25 en 26 oktober
Vervallen haltes

Hazelaar, Heikantstraat, Bloksheuvel. Richting Valkenswaard Geenhovensedreef.

Noodhaltes

Geenhovensedreef, Eindhovenseweg.

Update 19 september: veelgestelde vragen

Er worden regelmatig vragen gesteld over de omleiding en over mogelijke alternatieve routes. Onder dit bericht staan antwoorden op de meest gestelde vragen.

Breng anderen niet in gevaar: volg de omleidingsroute

Breng anderen niet in gevaar. Volg de omleidingsroute of volg de instructies op van de verkeersregelaars. Rijd bij voorkeur niet door de wijk. De routes door de wijk zijn voor de bewoners uit de wijk, de lijnbus en hulpdiensten. Ze worden ook veelvuldig gebruikt door kwetsbare fietsers. Door het negeren van de omleidingsroute hebben hulpdiensten geen vrije doorgang bij spoed en ontstaan gevaarlijke situaties voor fietsers. Dank voor uw begrip.

Inhoud werkzaamheden

Op het traject tussen Geenhovensedreef en Weegbree gaat wegenbouwer Heijmans de rijbaan, fietspaden en voetpaden volledig vernieuwen. Bij dit groot onderhoud krijgen de vormgeving van de inritten naar de wijk, het parkeren, het groen en de bushaltes extra aandacht. De plannen hiervoor zijn tijdens twee informatieavonden gepresenteerd en tot stand gekomen in goed overleg met de wijkcommissie. Zie ook de kaartjes onder dit bericht.

Omleidingsroute-bereikbaarheid

Doorgaand autoverkeer
Voor het doorgaand autoverkeer tussen Valkenswaard en Veldhoven komen omleidingen via de N2 en de A2. Verkeer tussen Waalre en Valkenswaard wordt omgeleid via de N69 (Eindhovenseweg). Zie ook het kaartje onder dit bericht.

Bussen
Ook de buurt- en lijnbussen volgen tussen 11 september en 3 november gewijzigde routes. Vervoerder Bravo publiceert informatie over de omleiding en tijdelijke haltes op www.bravo.info.

Fietsverkeer
Voor het fietsverkeer komen omleidingsroutes via de wijk het Gegraaf

Alle omleidingen worden met borden aangegeven. De omleidingsroutes zijn vooraf afgestemd met onder meer de nood- en hulpdiensten.

Inzet verkeersregelaars

Sinds maandag 11 september zet de gemeente een aantal dagen verkeersregelaars in. Dit in verband met de extra drukte op andere wegen, door de afsluiting van de Nieuwe Waalreseweg.  De regelaars staan in elk geval in de ochtendspits op de Geenhovensedreef bij de oversteek Koningsvaren-Haagstraat, zodat de basisschoolleerlingen hier veilig kunnen oversteken. Mogelijk komen er ook regelaars op andere locaties, naar behoefte. Een 'mobiele' verkeersregelaar op een motor signaleert eventuele knelpunten, waar dan snel een regelaar naar toe kan gaan om het verkeer in goede banen te leiden. Wethouder Mart Wijnen (verkeer): "Op deze manier zetten wij als gemeente in op veiligheid voor weggebruikers en een zo goed mogelijke doorstroming van het verkeer, tijdens de werkzaamheden."

Veelgestelde vragen

Waarom mag ik niet door de wijk (of via de Koningsvaren) rijden?

De routes door de wijk zijn GEEN omleidingsroutes voor doorgaand verkeer. Ze zijn er voor de bewoners uit de wijk, de lijnbus en de hulpdiensten. Zo kunnen we ook zwakkere verkeersdeelnemers beschermen én de afspraken met aanwonenden nakomen. De verkeersregelaars staan daar in opdracht van de gemeente om de drukte in de spits te reguleren, zodat het hierboven genoemde verkeer er wel door kan. Rijdt u niet via de omleidingsroute, dan brengt u anderen dus mogelijk in gevaar.

Mag ik buiten de spits, of als de verkeersregelaars er niet staan, toch via de Koningsvaren of de wijk rijden?

Dat mag, echter vragen wij u nadrukkelijk dit zoveel mogelijk te beperken. De Koningsvaren wordt opengehouden voor bewoners uit de wijk, de lijnbus en hulpdiensten. Volg dus gewoon de omleidingsroutes en houd de weg vrij voor hulpdiensten. Zie ook het antwoord hierboven.

Waarom moet ik naar de verkeersregelaars luisteren?

De verkeersregelaars komen in opdracht van de gemeente om de drukte in de spits te reguleren. Een verkeersregelaar geeft verkeerstekens die opgevolgd MOETEN worden. De tekens van een verkeersregelaar gaan boven alle verkeersregels en vallen onder de politietaken. Zo ontlasten we bepaalde straten en beperken drukte, zodat hulpdiensten, bewoners uit de wijk en de lijnbus er door kunnen. Ook beschermen we zwakkere verkeersdeelnemers (zoals scholieren en andere fietsers). 

Hoe lang en wanneer staan de verkeersregelaars er?

De regelaars staan er voorlopig ’s morgens tussen 07.00 en 09.00 uur en ’s middags tussen 16.00 en 18.00 uur. Soms langer als het nodig is. Iedere dag evalueren de regelaars met de gemeente. 

Waarom kan ik niet via de Loonderweg of Keersopperdreef rijden?

Bij de voorbereidingen voor deze werkzaamheden heeft de gemeente goed overlegd met onder meer onze buurgemeente over mogelijke alternatieve routes. Dat doen wij altijd bij dit soort werkzaamheden. Bij deze afstemming staat de verkeersveiligheid voorop. De Keersopperdreef en Loonderweg zijn niet geschikt om een grote hoeveelheid verkeer veilig te verwerken. Daarom zijn deze wegen niet opengesteld. De gemeenten Waalre en Bergeijk en Veilig Verkeer Nederland, zouden om die reden ook niet instemmen met een tijdelijke openstelling.

Vragen en meer informatie

Heeft u vragen over de werkzaamheden, dan kunt u die stellen per mail via asfaltonderhoud@valkenswaard.nl. U kunt ook bellen naar nummer (040) 2083444. 
Tijdens het werk publiceren wij actuele informatie via deze website en onze sociale media.