RIVM stelt nationaal hitteplan in; GGD tips om het hoofd koel te houden

Dit item is gearchiveerd op 24-08-2018.

24 juli 2018 - De temperaturen rijzen de pan uit voor Nederlandse begrippen. De komende dagen tikken we waarden aan rond de 30 graden en meer, waarbij het ’s nachts niet veel kouder wordt dan een graad of 20. Gedurende de dag is het belangrijk om op elkaar te letten.

Het aanhoudende warme weer brengt namelijk ook gezondheidsrisico’s met zich mee, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht, maar ook jonge kinderen. Wees alert op uitdroging of oververhitting. De GGD geeft hierin graag tips om uitdroging of oververhitting te voorkomen. 

Drink voldoende

Hoewel het altijd belangrijk is om genoeg te drinken, is het met warm weer extra belangrijk. Het lichaam koelt af door te zweten. Om goed te kunnen zweten, is het belangrijk om extra te drinken. Drink dus ook als u geen dorst heeft. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht per dag nodig.

Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel

Uiteraard past u ook uw kleding aan op het weer. Draag daarom vooral dunne, luchtige kleding. Zoek daarnaast zoveel mogelijk de schaduw op en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur) als u hier de mogelijkheid toe heeft.

Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of een wandeling. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Hoge zonkracht

Tijdens deze warme dagen neemt ook de zonkracht toe. Uw huid kan daardoor al binnen 15 minuten verbranden. Bescherm uzelf tegen de zon en smeer met voldoende zonnebrandcrème met een goede factor.

Houd uw woning koel

Probeer overdag de warme zoveel mogelijk buiten te houden door op tijd gebruik te maken van zonwering. Gebruik uw zonwering van zonsopgang tot zonsondergang. Zonwering aan de buitenkant van de ramen helpt daarbij beter dan zonwering aan de binnenkant van de ramen.  Heeft u de beschikking over een ventilator of airconditioning, gebruik deze dan. Eventuele ventilatieroosters kunt op open houden om te zorgen voor extra ventilatie.

Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgende weg kunnen zijn.

Kijk voor meer informatie op de GGD website: zomerhitte