Presentje voor jonge mantelzorgers

Dit item is gearchiveerd op 02-07-2020.

5 juni 2020 - Van 1 tot en met 7 juni is het de week van de Jonge Mantelzorger. In die week besteedt het Steunpunt Mantelzorg Verlicht samen met de gemeente Valkenswaard extra aandacht aan jonge mantelzorgers. 

Door de uitbraak van het coronavirus kan de zorg zwaarder worden. Veel jonge mantelzorgers maken zich extra zorgen om de persoon waarvoor ze zorgen. De angst voor besmetting van een kwetsbaar iemand speelt daarbij een rol. Verder kan er sprake zijn van nog minder vrije tijd. Het steunpunt wil deze jonge mantelzorgers als waardering een koele afleiding aanbieden. Een tegoedbon, te besteden bij Muse Ice Cream Bar te Valkenswaard.

Grenzen herkennen en aangeven

Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

Campagne ‘Deel je zorg’

In Nederland is een op de vijf jongeren mantelzorger. Dit geeft jongeren een gevoel van voldoening trots en liefde. Tegelijkertijd vindt ruim de helft de zorg ook zwaar. Fysiek, mentaal of omdat zij de zorg lastig kunnen combineren met school, vrienden en hobby’s.Dat kan tegenstrijdig voelen. Daarnaast is mantelzorg soms ingrijpend voor jongvolwassenen die bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven. De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten, of hulp te zoeken. Vandaar dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Deel je zorg’ start. De campagne stimuleert jonge mantelzorgers over hun zorgen te praten of hulp te zoeken. In online video’s delen jongeren, waaronder radio-dj Frank van der Lende en vlogger Brahim Lakhal hun ervaringen. Ook geven ze tips over hoe je het bespreekbaar kunt maken.
Jonge mantelzorgers kunnen contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg Verlicht telefoon 088 0031 168, of via info@mantelzorgverlicht.nl of voor informatie over de campagne op mantelzorg.nl/jongerenzorg.

Zin in verkoeling?

Jonge mantelzorgers (tot en met 24 jaar) kunnen de bon voor het ijs aanvragen bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht via nummer 088 0031 168 of info@mantelzorgverlicht.nl
Let op, de ijsbonnen kunnen tot 1 juli worden aangevraagd