Op weg naar een toegankelijk centrum

3 mei 2021 - De werkzaamheden voor het Masterplan Centrum zijn in volle gang. In het najaar van 2022 zijn ze afgerond.

Zie voor alle informatie: www.valkenswaard.nl/masterplan.

De aanpak van het centrum zorgt niet alleen voor een nieuw, groen en gezellig centrum. Ook wordt het een stuk toegankelijker voor mensen die minder mobiel zijn. Welke voordelen biedt het nieuwe centrum op het gebied van toegankelijkheid?

Minder gevaarlijke oversteekplekken

Er komt een einde aan het doorgaand verkeer door het centrum van Valkenswaard. Het centrum wordt een plek voor fietsers, voetgangers, mensen in een rolstoel. Er komen minder gevaarlijke oversteekplaatsen. Voor mensen die slechtziend of blind zijn is dit een verademing.

Breder trottoir en geen stoepranden

Doordat er minder ruimte is voor auto’s komt er automatisch meer ruimte voor het andere verkeer. De trottoirs worden breder en dit is ook echt nodig. Op dit moment is het voor iedereen, en dus zeker voor mensen in een rolstoel, soms lastig om van a naar b te komen langs de winkels aan de Eindhovenseweg. Fout geparkeerde fietsen of een terras dat net iets te ver staat, zijn grote hindernissen voor mensen die minder mobiel zijn.

Nog even geduld

Voordat het zover is, wordt er nog hard gewerkt aan de verbeteringen. Dit betekent soms ook dat diverse plaatsen minder toegankelijk zijn. Uiteraard doen we er alles aan om de overlast voor iedereen zoveel mogelijk te beperken. Voor mensen die minder mobiel zijn zullen de werkzaamheden echter meer impact hebben dan voor anderen.

Helpt u mee?

Mocht u problemen ervaren als gevolg van de werkzaamheden, dan horen wij dat graag. We zullen, binnen de mogelijkheden die er zijn, zoeken naar passende oplossingen. Ook als u zelf wél mobiel bent, maar in onze gemeente zaken ervaart die te maken hebben met (on)toegankelijkheid in brede zin (denk aan zien, horen, tasten en verplaatsen), meld ons wat u tegenkomt. Zo kunt u bijdragen aan ‘Valkenswaard oog voor Iedereen’.

Heeft u een idee hoe iets beter kan? Ook dat kunt u doorgeven via het formulier op onze webpagina www.valkenswaard.nl/agenda22, of telefonisch via (040) 2083444. Zo helpt u mee om Agenda 22 in Valkenswaard te realiseren.