Ook uitgebloeide bloemen zijn waardevol!

Dit item is gearchiveerd op 01-11-2021.
Bekijk de afbeelding op groter formaat

2 augustus 2021 - Door gericht bermbeheer en het zaaien van wildbloemen heeft Valkenswaard dit jaar een groot aantal prachtlocaties gehad met adembenemende bloemenzeeën. Vooral de klaproos had dit jaar een uitstekend seizoen.

Behalve dat de vele bloemen natuurlijk prachtig zijn om te zien, hebben ze ook een belangrijke ecologische functie en dragen ze positief bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Door minder te maaien, zijn vele insecten in staat om hun levenscyclus geheel te volbrengen.

Speciale mengsels van bloembollen en wildbloemen hebben ook bijgedragen aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. De overlast van de jeukrups was dit jaar opvallend minder dan in voorgaande jaren.

Ook nu de meeste bloemen langzaam uitgebloeid raken, zijn ze van enorme waarde voor de natuur. Het ziet er wat minder fleurig uit maar juist nu ontwikkelen de zaaddozen zich. Het resultaat: een optimale zaadval en dus een grotere kans op weer zo’n prachtige bloemenzee voor volgend jaar. Het maaien stellen we daarom uit tot september/ oktober.

Op naar weer zo’n fantastisch en kleurrijk bloei-jaar.