Onthulling kunstwerk rotonde Europalaan

Dit item is gearchiveerd op 12-12-2018.

05 december 2018  - Vrijdag 30 november heeft wethouder Mieke Theus officieel het kunstwerk ‘Houtwagon’ onthuld op de rotonde Europalaan/Wolbergstraat/Bakkerstraat.

Houtwagon is een werk van buro Staal/Christensen (Matty Christensen en Bert Staal).

Dat op de genoemde rotonde een kunstwerk moest komen, stond al lang vast. Dat het kunstwerk binnen het thema van Het Bels Lijntje moest vallen, was ook een gegeven. Maar welk kunstwerk het uiteindelijk zou worden, daarvoor daagde de gemeente Valkenswaard lokale en regionale kunstenaars uit. Eind 2017 werd een oproep geplaatst om met een schetsontwerp te komen een kunstwerk dat refereert aan het Bels Lijntje ook wel bekend als Spoorlijn 18 Winterslag – Eindhoven. Deze spoorweg liep van 1866 tot en met 1959 door Valkenswaard. De huidige Europalaan loopt over een deel van dit oude spoortraject.

Staal/Christensen

In maart werden de ontwerpen gepresenteerd aan het college. Na de nodige overwegingen, viel de keuze op het ontwerp van Staal/Christensen. Dit duo (architect Bert Staal en beeldend kunstenaar Matty Christensen) kwam met het ontwerp ‘Houtwagon’. “De rotonde was ten tijde van het Bels Lijntje een oversteekplaats tussen de Bakkerstraat en de Wolbergstraat. Mensen die hier voor de slagbomen stonden te wachten, zagen de goederentrein langsrijden. Vaak geladen met hout voor de kolenmijnen in België. Die wagons met hout, vormen de referentie”, vertelt Matty Christensen. “Zo’n wagon met hout bestaat elementair uit drie herkenbare onderdelen: de ronde ijzeren wielen, een rechthoekig laadplatform en de ronde boomstammen. Die pure vormen komen terug in het ontwerp”, vult Bert Staal aan.

De ontwerpers hebben niet alleen naar het onderwerp gekeken, maar ook naar de omgeving. Het is een kleine rotonde, waar omheen de nodige bebouwing staat. Daarom kozen ze voor een abstractie, rustige vorm. Door de positionering van het kunstwerk kijkt het verkeer op de Europalaan tegen de boomstammen aan. Verkeer vanuit de Wolbergstraat of Bakkerstraat kijkt van opzij tegen de wagon aan, alsof deze voorbij rijdt. Het kunstwerk wordt uitgevoerd in cortenstaal. “Van een houtwagon zijn alle onderdelen zoals de boomstammen, de platte wagon zelf, de rails en de wielen min of meer bruinrood van kleur zoals Cortenstaal”, aldus Bert. “Het materiaal heeft door de mooie oranjebruine kleur ook een bijzonder warme introverte uitstraling die erg goed past in de omgeving”, vult Matty aan. “Bovendien is het een onverwoestbaar materiaal. Cortenstaal krijgt buiten automatisch een roestlaag die het materiaal juist beschermt tegen de weersinvloeden.”