Laat uw ID-gegevens niet zomaar kopiëren

Dit item is gearchiveerd op 01-09-2020.

27 juli 2020 - Met de KopieID app maakt u een veilige kopie van uw identiteitsdocument, hiermee beschermt u uw identiteitsgegevens.

Door overbodige gegevens door te strepen en de kopie te voorzien van een watermerk, maakt u het fraudeurs moeilijker om het document te misbruiken.

Fraude met identiteitsgegevens

Bij identiteitsfraude maakt iemand anders gebruik van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Met uw naam, geboortedatum en Burgerservicenummer, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht.

Veilige kopie met de KopieID app

Veel organisaties vragen om een kopie van uw identiteitsbewijs. Vraag altijd waarvoor de kopie nodig is, want in de meeste gevallen is de controle van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs al voldoende. Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs mee bij een online aan- of verkoop. Sommige organisaties - met een wettelijke verplichting- moeten wel al uw gegevens ontvangen. Dan mag u geen informatie doorstrepen. Denk hier aan een werkgever, bank of notaris. In dat geval kun u een watermerk aanbrengen waarin u het doel en de datum van de kopie vermeldt. Hiermee is de kopie beschermd tegen mogelijk misbruik.

Dus geef fraudeurs geen kans en gebruik de KopieID app. Heb u de app nog niet? Ga dan naar de Apple App Store of Google Play Store en download de app.

Meer informatie? Kijk op Rijksoverheid.nl/identiteitsfraude, kies voor ‘Veilige kopie identiteitsbewijs’ en bekijk de instructievideo.