Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

Kunstwerk onthuld bij herinneringsbos

Dit item is gearchiveerd op 30-09-2019.

23 februari 2017 - Op woensdag 22 februari onthulde wethouder Mart Wijnen, samen met de initiatiefnemers Peter en Coen van Ham, een kunstwerk bij het herinneringsbos in wording op begraafplaats Eikenhof aan de Sil.

De familie Van Ham plantte in november 2016 een herinneringsboom. Op die eerste plantdag werden nog zes andere bomen geplant ter herinnering aan dierbare overledenen. In totaal is op deze locatie ruimte voor circa 50 bomen die in de loop van de tijd een herinneringsbos gaan vormen.

‘Momentmonument’

Peter van Ham kreeg het idee om bij dit bos een kunstwerk te realiseren en zijn zoon Coen ontwierp dit ‘momentmonument’ voor de bezoekers: een kunstwerk om even in alle rust bij te mijmeren.
"Het monument geeft zin aan herdenken, de cyclus van het leven en herinneren. Door het uit te voeren in hoogglans roestvrijstaal reflecteert het de natuurlijke omgeving,” aldus Coen van Ham.
Voor de bezoeker schreef hij een gedicht op de bovenzijde van het kunstwerk namelijk:
Lopend op je levenspad
ontmoet je iets van waarde
en dan de wind
vangt vallend blad
laat rusten op de aarde
geeft voeding aan jouw waarde

Aanwinst voor begraafplaats

Bij de onthulling prees wethouder Mart Wijnen het initiatief van de familie Van Ham: “Geweldig dat inwoners met zo’n idee bij de gemeente aankloppen en vervolgens zelf bijna de complete realisatie tot stand brengen. Als gemeente juichen wij dit soort initiatieven van harte toe en ondersteunen die waar mogelijk. Dit kunstwerk is een aanwinst voor onze begraafplaats."

Aanvragen boom voor herinneringsbos

In november 2016 was de eerste plantdag. De gemeente bundelt nu binnenkomende aanvragen voor herinneringsbomen en organiseert dan – binnen het plantseizoen - een geschikte ‘boomplantdag’. De eerstvolgende plantdag is waarschijnlijk woensdag 22 november 2017. Aanvragen hiervoor moeten uiterlijk 1 november bij de gemeente binnen zijn.
Een aanvraag indienen kan via onze website. Ga naar 'herinneringsboom’.
Hier staat alle informatie over het planten van een herinneringsboom, een aanmeldingsformulier en de kaart met plantplekken. Er is keuze uit vijf boomsoorten; grove vliegden, sierkers, Amerikaans krentenboompje, ruwe berk en gewone beuk. Aanvragers kunnen op de kaart een plantlocatie kiezen, passend binnen het ontwerp van het herinneringsbos.
Bij het planten van een boom kan de as van de overledene uitgestrooid worden in het plantgat. Bij de boom kan een ook gedenkplaatje worden geplaatst.