Informatie over ratten

Dit item is gearchiveerd op 31-12-2018.

30 november 2018 - De gemeente krijgt door het jaar heen regelmatig vragen en meldingen over ratten.

De meldingen en vragen komen uit diverse wijken in de gemeente Valkenswaard. Daarom zetten we in dit bericht nog eens de informatie op een rijtje.
Ratten vormen hun nesten waar de omstandigheden ideaal zijn. Dat is op plaatsen waar voldoende voedsel en schuilgelegenheden zijn. Ratten zijn in de eerste plaats hinderlijk, maar kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen bepaalde ziekten overbrengen.
Ziet u een rat? Meld dat dan bij de gemeente. Dat kan gemakkelijk via het meldingsformulier. Voor een melding kunt u eventueel ook bellen met het klantcontactcentrum (KCC) via telefoonnummer 040 - 208 3444.

Meldingen en rol gemeente

De gemeente registreert alle meldingen en houdt een vinger aan de pols. Als u een melding doet, neemt een gespecialiseerde medewerker van het team Beheer en Uitvoering contact met u op. Zo nodig komt hij op de gemelde locatie voor nader onderzoek. Als de bron van overlast in het openbaar gebied ligt, zorgt de gemeente voor de bestrijding. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de bestrijding van ratten in het openbaar gebied Als blijkt dat de bron op particulier terrein ligt, bent u als bewoner/woningeigenaar zelf verantwoordelijk. De gemeente geeft wel advies voor bestrijding of verwijst door naar gespecialiseerde bedrijven.

Meer informatie

Er zijn twee soorten ratten die overlast kunnen veroorzaken in de buurt van woningen: de bruine rat en de zwarte rat. Meer informatie van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vindt u onderaan dit artikel.