Identiteitsfraude door jongeren heeft grote gevolgen

3 februari 2020 - Een jongere die een Nederlandse identiteitskaart, of paspoort, (uit)leent zodat een minderjarige bijvoorbeeld een horecagelegenheid kan binnenkomen of alcohol kan kopen, pleegt identiteitsfraude.

Dit geldt ook voor het wijzigen van de gegevens op een ID of paspoort. Dit heeft grote gevolgen.

Deze fraude kan ertoe leiden dat de jongere wordt opgenomen in het Register paspoortsignaleringen (RPS). De fraude is strafbaar en kan leiden tot een geldboete of een HALT-maatregel. Zowel degene die de identiteitskaart leent als degene die de identiteitskaart uitleent, kan worden opgenomen in het RPS wegens het plegen van identiteitsfraude.

Gevolgen: boete, tijdelijk geen paspoort, gedoe met VOG

Door opname in het RPS kan het voorkomen dat een jongeren tijdelijk geen paspoort krijgen. Verre reizen zijn dan niet mogelijk, bijvoorbeeld een tussenjaar in Aziƫ of een bezoek aan iemand op een ander continent. Heel weinig jongeren zijn op de hoogte van deze mogelijke consequentie wanneer ze een identiteitskaart (uit)lenen om naar een feestje te kunnen. Opname in het RPS betekent niet dat de jongere nooit meer een paspoort krijgt. De maatregel geldt voor een paar jaar.

Ook kan er dan gedoe ontstaan met de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Die is vaak nodig voor een stage of een baan.

Doel opname RPS

De opname in het RPS is een bestuurlijke maatregel die dient ter bescherming van het Nederlandse reisdocument. Een paspoort  of identiteitskaart is niet zomaar een stukje plastic. Het is een internationaal erkend, en vertrouwd, identiteitsbewijs. De waarde van het reisdocument moet dan ook worden beschermd. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.