Hinder van de rook natuurbrand Malpie

Dit item is gearchiveerd op 20-01-2020.

7 juli - Door een natuurbrand op de Malpie kunt u hinder ondervinden van rook.

Update 10 juli 2017 om 14.00 uur

De brandweer heeft het gebied officieel vrijgegeven. Bosgroep Zuid-Nederland monitort De Malpie tot zonsondergang.

Mag je het gebied weer in?

In principe wel. Op de opengestelde wegen en paden mag je weer wandelen en/of fietsen. We raden echter aan om niet naar De Malpie te gaan. Her en der in het gebied zijn er nog enkele kleine rookpluimpjes. Ondanks dat er geen koolmonoxide is gemeten, kunt u wel last krijgen van de rook. Meer info: blijfuitderook.nl.

Algemene adviezen van de GGD bij bezoek aan een natuurgebied na brand zijn:

  • Blijf uit de rook (dit kan mogelijk prikkeling van de ogen veroorzaken).
  • Raak de met roet geblakerde delen niet aan (hygiëne).
  • Probeer de met roet geblakerde paden te vermijden. Fietsen of wandelen is niet erg.
  • Ga naar de huisarts als u klachten ervaart tijdens of na uw bezoek.

Brandgevaar

Er is in Noord-Brabant nog steeds code geel van kracht. Dat betekent dat - zeker in heidegebied zoals De Malpie - dat er nog steeds kans is op een natuurbrand. De weersverwachting is dat het de komende 48 uur flink gaat regenen. Hopelijk komt die voorspelling uit.

Ziet u een brand ontstaan? Wacht niet af en vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijke door te geven. GPS op de telefoon kan daarbij helpen. 

Update 9 juli 2017 om 20.30 uur

Hulde aan onze helden! De brand is uit, op enkele plaatsen kan nog lichte rook zichtbaar zijn.

Het gebied wordt vanaf nu bewaakt door de Bosgroep in samenwerking met Natuurmonumenten.

Update 9 juli 2017 om 9.00 uur

Het speciale brandweerteam uit Overijssel is vanochtend weer begonnen met bluswerkzaamheden op de Malpie.

Kom niet naar de Malpie!

Ondanks dat er hekken geplaatst zijn bij de toegangswegen, gaan mensen toch de Malpie op. De brandweer roept mensen op niet naar de Malpie te komen.  Geef de hulpdiensten de ruimte!

Update 8 juli 2017 om 15.20 uur

Naar schatting is tweederde van het heidegebied  - zo’n 60 hectare - op de Malpie aangetast door de natuurbrand. De brand is gecontroleerd aan het uitwoeden. U houdt dus misschien helaas nog even last van de rook. Op dit moment valt moeilijk in te schatten of er schade is die zich niet weer kan herstellen. Als het vuur oppervlakkig is gebleven en niet de grond is ingegaan, dan schiet de heide vanzelf wel weer op. Insecten en andere kleine beestjes vluchten de grond in om te overleven en grotere beesten vluchten het gebied uit. De volle omvang van de situatie wordt pas in de loop der weken duidelijk. De gemeente en Bosgroep Zuid-Nederland houden het gebied de komende tijd nauwlettend in de gaten.​

 Update 8 juli 2017 om 13.30 uur

Zoals jullie op Twitter hebben kunnen lezen worden de laatst brandhaarden aangepakt. De politieheli heeft het gebied in kaart gebracht en veel brandhaarden zijn moeilijk te bereiken. Er is een speciaal brandweerteam uit Twente en IJsselland gekomen voor het doven van de laatste brandhaarden op de Malpie.

Er is geen koolmonoxide gemeten. Heb je last van de rook? Blijf dan binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.

Als laatste het dringende advies om niet naar de Malpie te komen. Geef hulpdiensten de ruimte!

Update 8 juli 2017 om 8.45 uur

De brand is nog niet geblust, maar wel onder controle. Er is geen kans op uitbreiding. Het betreft een gebied van 100 ha, waarvan 60 tot 70 ha is verbrand. De politie gaat via nu helibeelden op zoek naar de hotspots, naar aanleiding daarvan wordt een plan de campagne gemaakt.

Bericht 7 juli 2017

Als u last heeft van de rook adviseert de brandweer ramen en deuren te sluiten, de ventilatie uit te zetten en binnen te blijven.

De brandweer verstrekt informatie over de brand via het twitter account @brandweerBZO en informeert de regionale media.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van de brand, dan kunt u die stellen via het twitter account van de gemeente Valkenswaard.