Het Coronavirus, alle updates

Lees alle updates over het Coronavirus.

Op zoek naar hulp op sociaal gebied? Klik hier

Bent u ondernemer? Klik dan hier

Benieuwd naar updates sport en corona? Klik hier

Als het voortbestaan van uw maatschappelijke organisatie
of vereniging wordt bedreigd? Klik hier


17 januari 2022

Persconferentie 14 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. 

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari 

Studenten op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten kunnen weer fysiek onderwijs krijgen. Dit is volgens het OMT verantwoord en tevens van groot belang voor de mentale gezondheid en ontwikkeling van jongeren.

Weer fysiek onderwijs op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten


14 januari 2022

Gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende sturen kabinet brandbrief: niet-essentiële winkels moeten weer open

In navolging van de burgemeesters van de 21 gemeenten in de Metropool Regio Eindhoven (MRE) en de collega-wethouders Economische Zaken (EZ) van de zes Peelgemeenten sturen twee portefeuillehouders EZ van de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende een brandbrief naar de minister-president en de ministers van EZ en VWS. 

In de brief wordt het ministerie opgeroepen om maatwerk te leveren voor de tegemoetkoming die de ondernemers krijgen vanuit het Rijk en te zoeken naar mogelijkheden om de sectoren toch op verantwoorde wijze hun werkzaamheden te kunnen laten hervatten.

Wethouder Jan de Bruijn: “We doen deze extra oproep vanuit Valkenswaard en Heeze-Leende, omdat er noodkreten van ondernemers uit onze gemeenten binnenkomen dat het voor hen niet meer haalbaar is om het hoofd boven water te houden. Met name voor startende ondernemers, maar ook voor financieel gezonde ondernemingen, komt er onvoldoende compensatie vanuit Den Haag om hun toko in stand te houden. Vorig jaar hebben deze ondernemers laten zien dat het met extra maatregelen lukt om hun winkels en zaken open te laten zonder dat het leidt tot toename van besmettingen”.

Door deze brandbrief te versturen willen de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende laten zien dat zij de ondernemers een hart onder de riem willen steken en de leefbaarheid in de dorpen willen behouden.

Lees de brandbrief van de gemeenten Valkenswaard en Heeze-Leende

Lees de brandbrief van de 21 regio burgemeesters 


10 januari 2022

Zelftesten en mondkapjes voor inwoners met een laag inkomen

Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving, dus ook in de bestrijding van het coronavirus. De gemeente Valkenswaard maakt daarom een eenmalige vergoeding voor een gratis pakket zelftesten en mondkapjes beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Hiermee willen we onze inwoners helpen om de regels in en om het huis na te leven.

Vergoeding

Ontvangt u een maandelijkse (bijstands-)uitkering of tegemoetkoming voor de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente Valkenswaard? U krijgt dan van ons per volwassene een eenmalige vergoeding. Wij maken de vergoeding deze maand over op uw rekening. Voor de vergoeding hoeft u dus geen aanvraag in te dienen. Met deze vergoeding kunt u zelftesten en mondkapjes kopen.

Gratis pakket

Heeft u een laag inkomen maar geen maandelijkse (bijstands-)uitkering van de gemeente Valkenswaard? U mag dan een gratis pakket ophalen. Het pakket bestaat uit meerdere zelftesten en mondkapjes [1]. Iedere volwassene krijgt een pakket.

U kunt het pakket afhalen bij de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor eerst telefonisch een afspraak via het telefoonnummer (040) 2083444.

Gebruik zelftest

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis kunt gebruiken. Heeft u corona-gerelateerde klachten? Gebruik dan een zelftest of maak een testafspraak bij de GGD. Dit kan via 0800-1202 (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur) of op www.coronatest.nl. Is de zelftest positief? Maak dan een afspraak bij de GGD om de uitslag te bevestigen. Wanneer u (nog) geen klachten heeft, maar wel veilig naar uw werk of bij anderen op bezoek wilt gaan, is het aan te raden om eerst een corona-zelftest te doen. Kijk voor meer informatie over het gebruik van zelftesten op de website van de website van de Rijksoverheid.

[1] Dit betreft wasbare stoffen mondkapjes. Deze zijn ingekocht toen nog niet duidelijk was dat het OMT met een nieuw advies over medische mondkapjes zou komen. Het is op dit moment Ten tijde van deze publicatie is nog niet duidelijk of het kabinet dit advies zal overnemen en of deze mondkapjes dus nog bruikbaar zijn in de toekomst.


20 december 2021

Persconferentie 18 december

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown


15 december 2021

Persconferentie 14 december

Het aantal besmettingen en coronapatiënten in ziekenhuizen is nog steeds hoog. Ook zorgt de omikronvariant voor onzekerheid. Het kabinet heeft daarom besloten de maatregelen te verlengen tot en met vrijdag 14 januari. De basisscholen gaan maandag 20 december dicht.

Alle informatie over de geldende maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Liever de beeldsamenvatting bekijken? Klik dan hier.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen 

Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijft zo. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.


13 december 2021

Milde klachten: een zelftest mag ook

U mag bij milde klachten thuis ook een zelftest doen. Een testafspraak bij de GGD is dan niet perse nodig. Behalve als de uitslag van uw zelftest positief is: dan maakt u alsnog een testafspraak bij de GGD. Hieronder de belangrijkste punten:

 • Negatieve uitslag van uw zelftest? U kunt gewoon weer naar buiten (behalve als u in nauw contact was met iemand die corona heeft). Doe dan de quarantainecheck via de website rijksoverheid.nl.
 • Positieve uitslag van uw zelftest? Laat u opnieuw testen bij de GGD (online via www.coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202).
 • Een zwakke gezondheid, of werkt u met mensen met een zwakke gezondheid? Dan moet u ook bij milde klachten testen bij de GGD.
 • Aanhoudende milde klachten na een zelftest, of worden uw klachten erger? Dan is het advies om alsnog bij de GGD te testen.

30 november 2021

Aanpassing openingstijden sportcomplex de Wedert

Sportcomplex de Wedert -zwembad, sporthal en horeca- sluit de komende periode om 17.00 uur in verband met de coronamaatregelen.


30 november 2021 

Steunpunt Coronazorgen: voor iedereen die hulp kan gebruiken

Al sinds maart 2020 hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, raken ons allemaal. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er het Steunpunt Coronazorgen; www.steunpuntcoronazorgen.nl .

Voor wie is dit steunpunt?

Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen in Nederland die zich zorgen maakt naar aanleiding van de coronacrisis. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of een dierbare in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Wat is het?

Het Steunpunt Coronazorgen is een online loket, waar u een lijst vindt met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners, zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Welke organisaties zijn er bij betrokken?

Het Steunpunt is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en sluit aan bij het landelijke initiatief #Aandacht voor elkaar.
De informatie op het Steunpunt Coronazorgen is zorgvuldig samengesteld door inhoudelijke experts op gebied van rampen, crises en psychosociale hulpverlening.

Contact

Neem bij vragen contact op via steunpuntcorona@arq.org.

Liever dichter bij huis? Zie website Valkenswaard oog voor Iedereen!

Steunpunt Coronazorgen is een landelijk initiatief. In Valkenswaard hebben we burenhulpprogramma’s waar u ook goed terecht kunt met vragen en/of zorgen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.valkenswaardoogvooriedereen.nl.

Op die site vindt u ook een Welzijnswijzer met allerlei contactgegevens van zorg- en welzijnsvoorzieningen in de gemeente Valkenswaard. Daarnaast kunt u er terecht voor de Sociale Kaart. Dat is een overzicht waarin u eenvoudig kunt zoeken naar activiteiten, hulpaanbod en diensten, die passen bij uw behoefte.


30 november 2021

Persoonlijk bericht burgemeester aan inwoners

Beste inwoners van Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft, 

We hebben opnieuw te maken met aangescherpte maatregelen om het aantal besmettingen door het coronavirus terug te dringen. De gevolgen van die maatregelen zijn groot. Voor winkeliers, horecazaken, culturele organisaties, (sport)verenigingen, organisatoren van evenementen, bedrijfstakken zoals kappers en voor ons allemaal thuis.

Er wordt opnieuw een beroep gedaan op onze flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Bij de gemeente geven we hier naar beste kunnen gehoor aan. Medewerkers werken er vanuit huis hard aan om de dienstverlening op peil te houden. De mensen op locatie, zoals medewerkers van de buitendienst, zetten zich volop in om het ook buiten voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.

In de gemeente Valkenswaard zijn we blij met de vele vrijwilligers die zich met veel passie en toewijding inzetten om prachtige activiteiten te organiseren. Activiteiten die jong en oud bij elkaar brengen en laten genieten. Deze organisatoren staan helaas ook voor de vraag hoe zij de veiligheid kunnen garanderen en kunnen voldoen aan de huidige maatregelen. Die afweging leidt tot pijnlijke keuzes, zoals het uitstellen of helemaal afgelasten van activiteiten. Pijnlijk voor ons als bezoeker, maar óók voor de organisatoren die enorm veel tijd steken in de voorbereidingen. Met elkaar kunnen we alleen maar respect opbrengen voor deze moeilijke beslissingen.

Ik begrijp dat de maatregelen en de gevolgen daarvan u soms droevig maken. Maar vergeet niet dat er nog steeds activiteiten zijn die wél mogen. Zo lang dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, staan wij daar als gemeente achter.

Ondernemers, organisaties en vrijwilligers in de gemeente Valkenswaard tonen ook nu weer dat zij ontzettend flexibel zijn en hun verantwoordelijkheid nemen. Ik heb daar heel erg veel bewondering voor. Net als voor alle mensen die zich keihard inzetten voor de zorg, het onderwijs en onze veiligheid. Wij kunnen al deze mensen en organisaties steunen en laten zien dat wij óók onze verantwoordelijkheid nemen, door ons aan de maatregelen te houden. Ik ben u daar zeer dankbaar voor.

Ik probeer -op gepaste afstand- zoveel mogelijk in contact te blijven met bedrijven, verenigingen, horeca, die het moeilijk hebben. Ik roep u op dat contact met en die aandacht voor elkaar óók vast te houden. Op een veilige manier, natuurlijk. In onze gemeenschap staan we klaar voor elkaar en hebben we aandacht voor elkaar. Dat was en is heel belangrijk. Daarom doe ik opnieuw dit beroep op u. Laten we samen doen wat moet, want: alleen samen komen we door deze coronatijd heen.

Vriendelijke groet, 

Anton Ederveen 
Burgemeester van Valkenswaard 


29 november 2021

Persconferentie 26 november

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten. Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden deze maatregelen aangekondigd.

Alle informatie over de geldende maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.


26 november 2021 

Boodschap burgemeesters veiligheidsregio

Naar aanleiding van de persconferentie van 26 november 2021 hebben de burgmeesters uit de veiligheidsregio gezamenlijk deze boodschap gedeeld:

De coronacrisis vraagt het uiterste van ons allemaal. Of u nu in de zorg werkt, een horecaonderneming runt, evenementenorganisator bent of al anderhalf jaar thuis aan de keukentafel uw werk moet doen. En hoewel iedereen geraakt wordt, is de impact heel verschillend. Dat is wat deze crisis zo moeilijk maakt.

En toch is er maar één manier om het coronavirus onder controle te krijgen: samen. De wetten van de natuur zijn eenvoudig. Hoe meer contact mensen met elkaar hebben, hoe gemakkelijker het virus de kans krijgt om over te springen. Er zit dus niets anders op dan de komende weken onze contacten flink te beperken. De situatie in de ziekenhuizen is té ernstig; dat kunnen we niet zo door laten gaan.

We doen opnieuw een beroep op uw solidariteit. Vanavond heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Maatregelen die nodig zijn om de zorg overeind te houden. Zodat bijvoorbeeld mensen met kanker of hartproblemen de noodzakelijke behandelingen kunnen krijgen. Zodat dokters op de intensive care niet voor de verschrikkelijke keuze komen te staan: jij wel en jij niet…  

Net zo goed als u, spijt het ons dat de vele beperkingen nodig zijn. We dachten en hoopten allemaal dat het ergste voorbij was en dat corona ons leven niet langer zou bepalen. Maar het virus is grillig en weet ons toch steeds weer te verrassen. Daarom moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en ons aan de maatregelen houden, hoe moeilijk dat ook is.

We weten dat het overgrote deel van onze inwoners er ook nu weer de schouders onder zal zetten en zich aan de maatregelen zal houden. Dank daarvoor! Mensen die twijfelen roepen we op om tóch mee te werken. Voor iedereen die ziekenhuiszorg nodig heeft en daarna graag weer gezond terug wil keren naar geliefden en familie. Hou vol!


12 november 2021
Nieuwe maatregelen tegen corona: strengere regels om contacten te beperken

Er komen steeds meer coronabesmettingen bij. Daarom gelden sinds 13 november nieuwe maatregelen om de stijging van het aantal besmettingen terug te dringen en verdere druk op de zorg te voorkomen. Deze zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag te verminderen.

We begrijpen dat inwoners, verenigingen en ondernemers vragen hebben over bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes, het scannen van QR-codes, openingstijden, thuiswerken of de 1,5 meter-regel. Op de website Rijksoverheid.nl vindt u steeds een actueel overzicht van de landelijk geldende maatregelen.

Op deze pagina staat aanvullende informatie die specifiek gaat over onze gemeente, zoals over lokale regelingen of besluiten.


3 november 2021
Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

Er gelden weer extra maatregelen, zoals de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Kijk op Rijksoverheid.nl voor alle informatie.

Coronatoegangsbewijs voor sportcomplex De Wedert

In ons gemeentelijk sportcomplex De Wedert vragen wij vanaf zaterdag 6 november naar een geldig coronatoegangsbewijs. Toon bij aankomst uw QR-code én een geldig legitimatiebewijs. Bezoekers van het zwembad kunnen dit doen aan de balie en bezoekers voor de horeca/tribune aan de bar

Mondkapje in openbare ruimte in gemeentehuis

De mondkapjesplicht geldt weer op meer locaties. Ook in de openbare ruimte in het gemeentehuis. Denk er dus aan om een mondkapje mee te nemen als u naar het gemeentehuis komt.

Basisregels

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

29 september 
Mogelijkheden voor papieren coronatoegangsbewijs

Sinds zaterdag 25 september heeft u op verschillende locaties een coronatoegangsbewijs nodig. Deze kunt u op uw smartphone laten zien via de CoronaCheck-app. Als u geen smartphone heeft of het prettig vindt om uw QR-code op papier te hebben, dan is het ook mogelijk om deze zelf uit te printen. Ga naar www.coronacheck.nl/ en volg de stappen.

Heeft u geen DigiD, smartphone of computer met printer? Vraag iemand in uw omgeving om te helpen of ga naar het informatiepunt digitale overheid in de bibliotheken. Komt u er echt niet uit, dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om een coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs of herstelbewijs) op papier thuisgestuurd te krijgen. Neem hiervoor contact op met 0800-1421 en vraag naar de mogelijkheden.


28 september 2021
Wijzigingen protocol Taxbus

Er gelden sinds 25 september weer nieuwe richtlijnen binnen het taxivervoer van Taxbus. Deze richtlijnen zijn opgesteld door KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) naar aanleiding van een advies vanuit het OMT over het vervoer van ouderen en mensen met een beperking.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat:

 • er geen maximum meer geldt aan de bezetting van de voertuigen;
 • reizigers die geen mondkapje kunnen dragen mee mogen in de voertuigen. Reizigers die dit wel kunnen wordt gevraagd deze ook te dragen.

Lees hier het volledige bericht


20 september 2021
Verhuizing vaccinatielocatie Eindhoven

Vanaf maandag 20 september vaccineert de GGD Brabant-Zuidoost niet langer in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven, maar op de parkeerplaats aan de Antoon Coolenlaan 5 in Eindhoven (naast de GGD-testlocatie). Op deze nieuwe locatie wordt op maandag t/m zondag van 9.00-17.00 uur gevaccineerd. Prikken zonder afspraak is dagelijks mogelijk van 9.00-16.30 uur. Testen en vaccineren is dus in Eindhoven voortaan op dezelfde locatie.

Inwoners die al een afspraak gepland hadden staan, krijgen vanuit GGD GHOR Nederland bericht dat de afspraak wordt verzet naar de nieuwe locatie. De afgesproken dag en tijd blijven staan, alleen het adres wijzigt. 


15 september 2021
Wethouder Mieke Theus op bezoek bij beroepsmuzikant Erwin Botteram

Wethouder Mieke Theus ging onlangs op bezoek bij Erwin Botteram in Valkenswaard. Erwin Botteram (29) is beroepsmuzikant, muziekdocent, gitaarmaker en lid van de Valkenswaardse cultuurraad. Als bassist maakt hij deel uit van een ABBA Tribute band waarmee hij zelfs al internationale optredens gepland had staan. Helaas gingen veruit de meeste optredens niet door en zat Erwin net als vele andere mensen uit de cultuursector lange tijd zonder inkomen thuis.

Bekijk hier de video


14 september 2021
Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september wordt de verplichte 1,5 meter maatregel losgelaten. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Lees hier het volledige bericht


31 augustus 2021
Hulp bij digitaal coronabewijs in Bibliotheek Valkenswaard

Wilt u een digitaal coronabewijs voor toegang tot bijvoorbeeld een evenement of voor een buitenlandse reis? Wilt u online een afspraak maken voor een coronaprik of coronatest?  Of heeft u andere vragen over het gebruik van uw laptop, computer, tablet, of telefoon?

Iedere dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur zitten vrijwilligers klaar bij de bibliotheek aan de Hofnar 12 om u hiermee te helpen. Hier kunt u binnenlopen zonder een afspraak te maken.

Als u dat prettiger vindt, dan kunnen de vrijwilligers ook aan huis langskomen. Om een afspraak te maken kunt u bellen met Anneke Maas (06 - 39 03 54 54) van Cordaad Welzijn.


24 augustus 2021
Bezoek wethouder Marchal aan Rofra (VIDEO)

Onlangs ging wethouder Kees Marchal op bezoek bij Rofra in Valkenswaard. Hierbij sprak hij met eigenaar Michel Geenen over wat ook voor dit bedrijf een turbulente periode is geweest. Hoewel mensen de weg naar o.a. de kano's inmiddels weer gevonden lijken te hebben, was de afgelopen periode ondanks de steunmaatregelen vanuit de overheid erg onzeker voor Rofra. 

Bekijk hier de video


23 augustus 2021
Vaccineren tegen corona nu ook mogelijk zonder afspraak

Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 22 miljoen vaccinaties gezet en heeft bijna 85% van alle Nederlanders boven de 18 jaar minimaal één vaccinatie gehad. Naast het maken van een afspraak voor een vaccinatie, is het nu ook mogelijk om een prik te halen zonder afspraak. U kunt hiervoor iedere dag tussen 9.00 en 16.00 uur o.a. terecht bij de vaccinatielocatie in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven (Theo Koomenlaan 1, 5644 HZ). Kijk voor meer informatie op www.prikkenzonderafspraak.nl.

Toch liever een afspraak maken voor een coronavaccinatie? Kijk dan op www.planjeprik.nl of bel naar 0800-7070.


3 augustus 2021
Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, wel eerder toegestaan. Het OMT heeft het kabinet hierover advies gegeven. 

Het kabinet zou op 13 augustus besluiten over het verbod op eendaagse evenementen, maar heeft dit besluit in overleg met de evenementensector naar voren gehaald om eerder duidelijkheid te geven aan organisatoren en bezoekers.

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud, of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.

Lees hier het volledige bericht


29 juli 2021
Bezoek wethouder Geldens aan kapsalon BelleHair (VIDEO)

Vorige week ging wethouder Theo Geldens op bezoek bij Gitta Lammers van kapsalon BelleHair. Gitta nam in september 2020 deze zaak over, waardoor ze als startende ondernemer werd gezien en volgens de rijksregels tussen wal en schip viel. Het was een zware periode maar het ziet er voor Gitta langzaam maar zeker weer iets zonniger uit door de steun die ze kreeg vanuit allerlei onverwachte hoeken.

Bekijk hier de video


28 juli 2021
Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat meer dan de helft van alle volwassenen in Europa inmiddels volledig gevaccineerd is en dat er sinds 1 juli Europese afspraken gemaakt zijn over het coronabewijs (DCC) om reizen binnen de EU mogelijk te maken. Dit betekent concreet het volgende:

 • Alle EU-landen staan per 27 juli op groen of geel reisadvies. Alleen bij een zorgwekkende nieuwe virusvariant wordt een land oranje. Wel kan het zijn dat andere landen extra maatregelen kunnen opleggen aan Nederlandse reizigers. Kijk voor het actuele reisadvies op www.wijsopreis.nl. 
 • Bij terugkeer uit een land met een geel reisadvies wordt voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs testen in het land van verblijf verplicht. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021.

26 juli 2021
Geen avondopenstelling klantcontactcentrum in zomer

Van maandag 2 tot en met 30 augustus vervalt de avondopenstelling op maandag bij het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Valkenswaard.

De openingstijden zijn dan op maandag van 08.15 tot 17.00 uur. Op de overige dagen zijn de tijden ongewijzigd.

U kunt bij het KCC onder meer terecht voor uw rijbewijs, uw paspoort, aangifte burgerlijke stand en een aanvraag voor een bouwvergunning. Voor een bezoek aan de balie moet u een afspraak maken via www.valkenswaard.nl of telefonisch via (040) 2083444.


20 juli 2021
Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19-pandemie.

Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom is het oude advies voorlopig weer van kracht: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

De herinvoering van het thuiswerkadvies kwam al aan de orde in het COVID-19-debat in de Tweede Kamer op woensdag 14 juli. Vanaf maandag 19 juli is dit dringende advies ingegaan.

Lees hier het volledige bericht


14 juli 2021
Bezoek burgemeester aan 't Oude Wandelpark (VIDEO)

"Je merkte dat iedereen toe was aan een soort 'sociaal orgasme'. Mensen zaten met een paraplu nog aan een pilsje want ze moesten naar buiten." - Harold van Asperdt, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Valkenswaard)

Vorige week ging burgemeester Anton Ederveen langs bij Oude Wandelpark Valkenswaard om het met Harold van Asperdt te hebben over de samenwerking tussen gemeente en horeca in coronatijd. Ondanks het tegenvallende nieuws van de persconferentie afgelopen vrijdag, blijven zowel horeca als gemeente hun beste beentje voor zetten en wordt er gedacht in oplossingen.

Bekijk hier de video


12 juli 2021
Extra maatregelen zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Lees hier het volledige bericht


8 juli 2021
Ceremonies in het Weerderhuys

Maximaal aantal personen in het Weerderhuys

Met inachtneming van de 1,5 meter is er in het Weerderhuys, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief (bruids)paar en eventuele fotograaf.

Mogelijkheid testen voor toegang bij een huwelijk/partnerschap met ceremonie

Indien u met meer dan 15 personen (maximaal 35) bij een ceremonie aanwezig wil zijn dan bieden wij bij een huwelijk/partnerschap met ceremonie de mogelijkheid om te kiezen voor testen voor toegang. Alle bezoekers moeten dan in het bezit zijn van een geldig corona toegangsbewijs. Zie voor de voorwaarden: https://www.testenvoortoegang.org/

Indien u van deze mogelijkheid gebruik wil maken, dan kunt u zich hier minimaal 2 weken voor de ceremonie voor aanmelden via telefoonnummer 040-2083444.


30 juni 2021
Het gebruik van mondkapjes

Met de volgende stap in het openingsplan zijn ook de regels voor het dragen van mondkapjes veranderd. Zo zijn mondkapjes op de meeste locaties inmiddels niet meer verplicht. Vanaf 26 juni 2021 is een mondkapje alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vliegvelden en in het voortgezet onderwijs. Ook als u een coronaprik heeft gehad. 

Lees hier het volledige bericht


22 juni 2021
Wijzigingen protocol Taxbus

De regels bij Taxbus zijn per 21 juni aangepast in verband met de nieuwste versoepelingen. Let hierbij op de volgende zaken:

- per bank of rij mogen 2 passagiers plaatsnemen, met een lege plek tussen hen in;
- (medisch) mondkapje is verplicht.

Heeft u vragen over ritten van Taxbus?
Bel dan naar 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl


18 juni 2021
Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs

Lees hier het volledige bericht


9 juni 2021
Gesprek met de burgemeester aflevering 15

"Iedereen moet deel kunnen nemen aan de samenleving, zelfstandig en op de manier die hij of zij wil."

Huub Franssen maakt zich met Agenda 22 hard voor toegankelijkheid in de gemeente Valkenswaard. Burgemeester Anton Ederveen sprak met Huub over welke stappen er in de gemeente al gezet zijn en wat er nog beter kan op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Iedere inwoner speelt hier een rol in.

Bekijk hier de video 


4 juni 2021
Coronatoegangsbewijzen

Vanaf 5 juni zijn restaurants, culturele instellingen en sportwedstrijden weer geopend. Zij mogen nu ook gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Daarmee kunnen de deuren op verantwoorde wijze al eerder open voor meer mensen. Het is aan ondernemers en organisaties zelf of ze testen voor toegang in willen zetten.

Klik hier voor meer informatie


3 juni 2021
Gesprek met de burgemeester op locatie aflevering 14

Nu we in een nieuwe fase van de coronapandemie beland zijn, waarin steeds meer mogelijk is, gaat de burgemeester op locatie met mensen in gesprek over hun ervaringen met corona, de versoepelingen en de toekomst. Voor aflevering 14  ging burgemeester Ederveen op bezoek bij dagbesteding De Biezenrijt van Lunetzorg. Hij sprak daar met cliënte Sabine Toonders en begeleidster Suzanne van den Boom.

Bekijk de video


31 mei 2021
Buitenbad open

Vanaf 1 juni is het buitenbad weer open bij mooi weer.

Klik hier voor tijden, voorwaarden en kaartverkoop


28 mei 2021
Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

Lees hier het volledige bericht


19 mei 2021
De Wedert en Centrum voor Muziek en Dans weer geopend

Zwembad de Wedert 

Sinds woensdag 19 mei is zwembad De Wedert weer verder geopend! Naast de zwemlessen is het nu ook mogelijk om op reservering vrij te zwemmen. Om dit volgens de geldende richtlijnen te laten verlopen worden de volgende regels gehanteerd:

·       reserveren is verplicht en kan tijdens de openingstijden van het vrij zwemmen op telefoonnummer 040-2083555;

·       de douches zijn buiten gebruik;

·       vrij zwemmen betekent voorlopig alleen banen zwemmen;

·       aqua-joggen en babyzwemmen mag helaas nog niet worden opgestart.

Vragen over het zwembad? Bel naar (040) 2083555.
 

Centrum voor Muziek en Dans Valkenswaard

Vanwege de recente versoepelingen van de coronamaatregelen, is het Centrum voor Muziek en Dans in de Hofnar te Valkenswaard sinds woensdag 19 mei weer geopend voor cursisten. Cursisten zijn geïnformeerd via de nieuwsbrief en door hun eigen docent. Voor enkele cursussen gelden echter nog geen of aangepaste versoepelingen, maar ook deze cursisten zijn hierover geïnformeerd.

Vragen over een cursus bij het Centrum voor Muziek en Dans? Bel naar (040) 2083591.


18 mei 2021
Spelregels voor sporten tijdens corona per 19 mei

Op 19 mei wordt de tweede stap van het openingsplan gezet en gaan o.a. binnensportlocaties open. Daarnaast mogen volwassenen vanaf 27 jaar weer buiten in groepsverband op 1,5 meter afstand sporten.

Bekijk hier het overzicht


12 mei 2021
Stap 2 van het openingsplan

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei, mits de ziekenhuiscijfers dat toelaten.

Lees hier het volledige bericht


10 mei 2021
Maak online uw vaccinatieafspraak

Alle 65-plussers hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Veel van hen zijn ook al gevaccineerd of hebben een afspraak gemaakt. Maar nog niet iedereen. Het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD’en doen nu een oproep aan alle 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren: maak nu uw afspraak!

Bent u geboren in of vóór 1955, of in 1961 of 1962?

Dan kunt u online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken. U kunt ook bellen met het telefoonnummer dat in uw uitnodigingsbrief vermeld staat.

Bent u geboren in of tussen 1956 en 1960?

Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 krijgen via de huisarts een uitnodiging voor een vaccinatie. De GGD vaccineert deze leeftijdsgroep niet. U kunt online geen afspraak maken.

Vragen over uw coronavaccinatie? Bel naar 0800-1351 of kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties


28 april 2021
Gedicht in coronatijd

De coronamaatregelen beheersen nu ruim een jaar een stevig deel van ons leven. Er gloort licht aan het eind van de tunnel en stap een van het openingsplan wordt voorzichtig gezet. Om het gevoel hierover van velen te verwoorden, heeft de gemeente Valkenswaard contact gezocht met dichter Jacques van Gerven. 

In het gedicht Ongenode gast zet Jacques van Gerven het coronavirus neer als persoon. Hij omschrijft hoe we werden overvallen door het virus en de regie verloren, mooi weergegeven met de zin: “Jouw doen en laten, werd mijn doen en laten.” Het tweede gedeelte van het gedicht beschrijft de hoop die er volgens Jacques van Gerven altijd is. Er is licht aan het eind van de tunnel en de onbevangenheid en spontaniteit die we zo lang hebben gemist, komt terug.

Vanaf woensdag 28 april zendt VOS (TV en YouTube) een gesprek uit tussen Jacques van Gerven en de burgemeester Anton Ederveen. Tijdens de uitzending draagt hij het gedicht ook voor. 

Bekijk hier de video

Download hier het gedicht (PDF)


23 april 2021
Versoepelingen winkels en markten

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden. Ook warenmarkten mogen weer volledig open indien er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Lees hier het volledige bericht


23 april 2021
Aanpassing dienstregeling Taxbus

Tijdens de persconferentie van 20 april werd aangekondigd dat de avondklok per 28 april 2021 wordt afgeschaft. Daardoor rijdt Taxbus vanaf woensdag 28 april weer op de normale tijden:

- Zondag tot en met donderdag van 07:00 tot 00:00 uur
- Vrijdag en zaterdag van 07:00 tot 01:00 uur.

Het callcenter is bereikbaar tot de laatste reiziger is uitgestapt.

Heeft u vragen over ritten van Taxbus?
Bel dan naar 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl


21 april 2021
Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees hier het volledige bericht


20 april 2021
Lintjesregen en Koningsdag 2021

Vanwege de landelijke coronamaatregelen, kunnen vóór 28 april zeker nog geen grote bijeenkomsten plaatsvinden.

Aangepaste invulling Lintjesregen

Daarom kunnen ook dit jaar tijdens de Lintjesregen geen Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens een ontvangst in de raadzaal van het gemeentehuis. In plaats hiervan is gekozen voor een alternatief. Burgemeester Ederveen bezoekt samen met kinderburgemeester Sterre Geenen de decorandi en de kinderburgemeester reikt de onderscheidingen aan de voordeur uit.

Benieuwd wie de gelukkigen zijn? Houd dan op maandagmiddag 26 april lokale omroep VOS TV en onze website en social media goed in de gaten!

Geen bijeenkomst gedecoreerden op Koningsdag

De gemeente organiseert jaarlijks op Koningsdag een feestelijke bijeenkomst voor alle inwoners van Valkenswaard die in het bezit zijn van een Koninklijke onderscheiding. Vanwege de coronamaatregelen kan deze bijeenkomst op dinsdag 27 april helaas ook dit jaar niet doorgaan.

Wel heeft de burgemeester een brief gestuurd naar alle gedecoreerde inwoners van Valkenswaard, waarin hij zijn dank uitspreekt voor hun jarenlange inzet voor de gemeenschap. De brief gaat vergezeld van een kleine attentie en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht door decoranda en inwoonster, mevrouw Ria Van Amelsvoort.


14 april 2021
Gesprek met de burgemeester aflevering 12

In aflevering 12 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met Joyce van Mierlo van basisschool De Windroos. In de video bespreken ze wat voor invloed het coronavirus en de maatregelen hebben gehad op deze basisschool en hoe het primair onderwijs is veranderd.

Bekijk de video


14 april 2021
Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees hier het volledige bericht


9 april 2021
Nu al nadenken voor een snelle start

Op dinsdag 6 april is een groep inwoners van Valkenswaard samen met de burgermeester op zoek gegaan naar ideeën voor herstel en vernieuwing na corona. Mientje Stolk, Jacques van Gerven, Bart Rijkers, Riks Werts, Yannick Schuurmans en Thomas Tuerlings stonden samen met Anton Ederveen stil bij wat er nodig is om weer het vertrouwde gevoel terug te krijgen. Een gevoel van genieten van echte ontmoetingen en mooie activiteiten bij verenigingen en in de buurt. Lekker los gaan op evenementen of met de hele familie samen aan tafel, een pilsje met vrienden en alles waar we verder zo naar verlangen.

De Burgerdialoog, zoals het gesprek heette, is een landelijk initiatief. In heel Nederland worden deze gesprekken gevoerd. Wat opviel tijdens de Valkenswaardse sessie, waren de vele initiatieven die in coronatijd hebben plaatsgevonden. Soep rondbrengen, brieven schrijven, initiatieven om het corso- en carnavalsgevoel toch nog een beetje levend te houden, jongerenmagazines, een coronaproof foto-expositie; nooit eerder werden zoveel initiatieven genoemd. Bovendien werd er ook een revival geconstateerd van ‘dingen die ertoe doen’. Zorg voor elkaar, rustig wandelen in de natuur, de tijd nemen voor kunst (al is het digitaal), goede gesprekken voeren in kleine kring en meer. De gevolgen van corona zijn groot en vaak negatief maar saamhorigheid en daadkracht in Valkenswaard laten zich niet snel verslaan.

De dialoog leverde veel ideeën op en dat was goed, want als we nu al vooruit kijken en plannen maken, dan kunnen we sneller weer opstarten zodra dit mogelijk is. De dialoog krijgt een vervolg en ook u kunt meedenken. Wilt u hier meer over weten? Bezoek dan www.watisjouwidee.nl.


1 april 2021
Gesprek met de burgemeester aflevering 11

In aflevering 11 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met Marco van Hoeck van basketbalvereniging Valkenswaard Falcons. In de video bespreken ze wat voor invloed het coronavirus en de maatregelen hebben op deze sportvereniging. 

Bekijk de video


26 maart 2021
Aanpassing dienstregeling Taxbus

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd aangekondigd dat de avondklok per 31 maart 2021 in zal gaan vanaf 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Zo lang de avondklok geldt, mag Taxbus tussen 22.00 en 4.30 uur geen ritten rijden. Om ervoor te zorgen dat de laatste reiziger vóór 22.00 uur thuis is, worden vanaf 31 maart 2021 geen ritten meer geboekt met een vertrektijdstip later dan 20.30 uur. 

Heeft u vragen over ritten van Taxbus? Neem dan contact op via 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl. 


24 maart 2021
Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt en de derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees hier het volledige bericht


23 maart 2021
Kabinet presenteert subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Organisatoren kunnen weer aan de slag met het plannen en organiseren van evenementen vanaf 1 juli 2021. Met een subsidieregeling staat het Rijk garant voor gemaakte kosten wanneer het evenement door coronabeperkingen onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de contouren van de regeling.

Lees hier het volledige bericht


19 maart 2021
Op pad met 'Eet met je hart'

Eten verbindt en brengt mensen bij elkaar, ook in deze tijd. Burgemeester Anton Ederveen ging op pad met stichting 'Met je hart' om een heerlijke maaltijd van Restaurant Torino langs te brengen bij mevrouw Verstegen-Govers. Wekelijks worden verschillende ouderen blij gemaakt met een maaltijd van stichting 'Met je hart'. Wat een hartverwarmend initiatief! 

Bekijk hier de video 


17 maart 2021
Gesprek met de burgemeester deel 10

In aflevering 10 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met Aico Visschers van het Dorpsinitiatief Borkel & Schaft. In de video bespreken ze wat voor invloed het coronavirus en de maatregelen hebben op een hechte gemeenschap zoals Borkel & Schaft. 

Bekijk de video


16 maart 2021
Sporten tijdens de lockdown

Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen per 16 maart onder voorwaarden weer gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn per 16 maart zwemlessen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor deze zwemlessen is Zwembad de Wedert weer geopend. 

Klik hier voor meer informatie


12 maart 2021
Aanvraagformulier Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) online

Vanaf vrijdag 12 maart 2021 kunnen er aanvragen voor de TONK worden ingediend.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor mensen die te maken hebben met een inkomensterugval van minimaal 50% als gevolg van de coronacrisis en die daardoor hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Het gaat hierbij om een tegemoetkoming die deels voorziet in de noodzakelijke kosten. Bij deze noodzakelijke kosten moet u denken aan kosten van de huur of de hypotheek (aflossing/rente), kosten van elektriciteit, gas en water voor de woning. De tegemoetkoming TONK is een vorm van bijzondere bijstand.

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier


8 maart 2021
Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Lees hier het volledige bericht


3 maart 2021
Gesprek met de burgemeester deel 9

In aflevering 9 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met een van de jongeren uit de gemeente Valkenswaard: Merel Bulten. Merel was eindexamenkandidaat in 2020 en is aan haar nieuwe opleiding begonnen in coronatijd. In de video bespreken ze wat voor invloed het coronavirus heeft op het leven van jongeren. 

Bekijk de video


26 februari 2021
Vooraankondiging Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De TONK is een door het Rijk afgekondigde regeling die gemeenten gaan uitvoeren. De regeling is in december 2020 aangekondigd en op 1 februari 2021 hebben gemeenten nadere info ontvangen van het Rijk. Pas daarna konden wij als gemeente aan de slag met de uitwerking.

Wij zijn op dit moment hard bezig met de voorbereidingen van de TONK en gaan er vanuit dat we u vanaf 12 maart meer informatie kunnen geven.
Dan wordt helder:

 • wie er voor de regeling in aanmerking komen;
 • wat de randvoorwaarden en regels zijn;
 • hoe u een aanvraag kunt doen en hoe snel deze afgehandeld zal worden.

25 februari 2021
COVID-19 kan effect op WOZ-waarden van niet-woningen hebben

Veel branches zijn hard getroffen door de gevolgen van de corona pandemie. Uit de marktontwikkelingen blijkt dat covid-19 geen invloed heeft op de waarde van woningen. Wel is het mogelijk dat de sluitingen en de gebruiksbeperkingen van o.a. horeca, uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties, theaters, e.d. van invloed is op de WOZ-waarde.  

De WOZ-waarde voor het belastingjaar 2021 moet worden vastgesteld naar de toestand op 1 januari 2020, tenzij er sprake is van een bijzondere omstandigheid, dan moet een onroerende zaak worden gewaardeerd naar de toestandsdatum 1 januari 2021. De vraag is of covid-19 gekwalificeerd kan worden als specifieke bijzondere omstandigheid.   

Om dit nader te onderzoeken voert de gemeente een analyse uit voor de onroerende zaken waar de coronamaatregelen specifiek voor gelden. De aanslagen gemeentelijke belastingen voor de horeca, uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties, theaters, e.d.  worden daarom pas op een later moment in het jaar verstuurd.


24 februari 2021
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. 

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Lees hier het volledige bericht

Lees hier welke maatregelen tot en met 2 maart 2021 gelden in een kort overzicht


17 februari 2021
Gesprek met de burgemeester deel 8

In aflevering 8 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met inwoner en ondernemer in de evenementensector Roel Snellen. In de video bespreken ze de gevolgen van de coronacrisis voor deze sector in een tijd waarin alle festivals en grote evenementen geannuleerd worden. 

Bekijk de video


8 februari 2021
Openingstijden gemeente in verlengde lockdown

Door de verlengde lockdown, gelden in elk geval tot en met 2 maart, de aangepaste openingstijden van het gemeentehuis in Valkenswaard. Het gemeentehuis is -alleen op afspraak- geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 12.30 uur.

Uitzondering: Vanwege het opengaan van de basisscholen op 8 februari, is er een mogelijkheid om een afspraak te maken op de woensdagmiddag, voor aanvragen of afhalen van reisdocumenten voor kinderen. Ook hiervoor geldt: het maken van afspraken kan alleen telefonisch via nummer (040) 2083444.

Telefonisch blijft de gemeente bereikbaar tijdens de normale openingstijden. Zie voor alle openingstijden: www.valkenswaard.nl/openingstijden.

We beperken onze dienstverlening bij het Klantcontactcentrum (KCC) tot producten die geen uitstel kunnen lijden en die niet digitaal kunnen worden verstrekt, zoals een aangifte burgerlijke stand of (bijna) verlopen reisdocumenten of rijbewijzen.

Regel zoveel mogelijk online

Wij verzoeken u vriendelijk om producten zoals een verhuizing, of een aanvraag voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP), digitaal te regelen. Dat kan op: www.valkenswaard.nl/direct-regelen.

Komt u er digitaal niet uit, dan kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer.

Zwembad De Wedert

Ook het zwembad blijft nog gesloten tot en met 2 maart 2021. 

Houd onze social media en de website www.valkenswaard.nl/sport in de gaten voor het laatste nieuws. 

Centrum voor Muziek en Dans

De verlengde lockdown tot en met 2 maart geldt eveneens voor het Centrum voor Muziek en Dans (CMD).

Kijk voor actuele informatie op onze website www.centrumvoormuziekendans.nl.
 


8 februari 2021
Gesprek met de burgemeester deel 7

In aflevering 6 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen met inwoner en directeur van Theater de Hofnar Paul L'Herminez over de gevolgen van de coronacrisis voor een theater en voor de cultuursector in het algemeen.

Bekijk de video


3 februari
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown verder verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees hier het volledige bericht


2 februari
Vragen en antwoorden na datalek GGD

Helaas is er vorige week bij de GGD een datalek geconstateerd. Dit datalek is afkomstig uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD (onder andere data als adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers zouden zijn gelekt). De omvang van het datalek is nog niet geheel duidelijk, maar het is begrijpelijk als u vragen heeft. Hiervoor verwijzen we u graag door naar de volgende pagina van de GGD met veelgestelde vragen en antwoorden op deze vragen.

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Bel dan met de GGD via het speciale nummer: 085-1308226, elke dag bereikbaar van 9:00 uur tot 21:00 uur. Dit telefoonnummer kunt u bellen als u vragen heeft over de datadiefstal. De GGD kan echter nog geen antwoord geven op de vraag of het ook om uw gegevens ging, aangezien op dit moment nog een politieonderzoek loopt. Als dit wel het geval is, dan wordt u hierover geïnformeerd.


1 februari 2021 
Voorkom oplichting bij coronavaccinaties

De GGD ontvangt berichten dat mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD ouderen bellen of bij ouderen aanbellen. Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie aan huis, tegen betaling. Let op: dit is mogelijk een vorm van oplichting.
De GGD neemt namelijk géén contact op met ouderen over vaccineren en komt ook niet bij mensen thuis om te prikken. Bovendien is vaccineren door de GGD altijd gratis.

Uitnodiging

Ouderen vanaf 85 jaar ontvangen deze week een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Mensen in de leeftijd van 85 tot 90 jaar krijgen een uitnodiging per post van het RIVM. Huisartsen nemen persoonlijk contact op met de 90-plussers in hun praktijk.

Zelf bellen

Ouderen die mobiel genoeg zijn om zelfstandig naar een testlocatie te gaan, moeten zelf bellen met een landelijk nummer om een afspraak te maken. Zij worden gratis gevaccineerd op één van de vaccinatielocaties van de GGD. Ouderen die niet zelfstandig naar een testlocatie kunnen, worden door de huisarts gevaccineerd zodra dit kan.

Aangifte

Denkt u dat u slachtoffer bent geworden van deze vorm van oplichting? Doe dan vooral aangifte bij de politie en meld het ook bij de GGD Brabant-Zuidoost 088 0031 100 of info@ggdbzo.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over de coronavaccins en de coronavaccinatie? Kijk op www.coronavaccinatie.nl of bel het landelijke nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).


1 februari 2021
Met ANWB Automaatje Valkenswaard naar vaccinatielocatie

Heeft u als inwoner van Valkenswaard een oproep gehad voor de vaccinatie voor Covid-19 van het RIVM, maar kunt u niet zelf naar de vaccinatielocatie komen? ANWB AutoMaatje Valkenswaard helpt!

Voor meer informatie of het aanvragen van een rit naar de vaccinatielocatie, kunt u op maandagochtend en donderdagochtend tussen 9.00 en 12.30 uur bellen naar ANWB AutoMaatje Valkenswaard 06 20 86 28 03 of een email sturen naar automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.
 


1 februari 2021
Gratis beschermend materiaal voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kunt u op recept van uw huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.

Hoe werkt het?

Als uw naaste corona gerelateerde klachten heeft dan moet hij of zij zich zo snel mogelijk laten testen. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800–1202 of online via www.coronatest.nl.

Tot de testuitslag bekend is, kunt u als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van uw naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.

Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg.nl.


28 januari 2021
Reis niet van en naar België

België verbiedt alle niet-essentiële reizen van en naar België. Dat betekent dat onder andere recreatief verkeer van en naar België is verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod wordt gecontroleerd, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het verbod. De exacte regels, uitzonderingen en verdere details vind je op info-coronavirus.be/nl/.

Wie zich voor een essentiële reis vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een 'verklaring op eer'. Je kunt het formulier hier online invullen en als PDF downloaden. Een formulier om uit te printen vind je hier.


27 januari 2021
Sporthal De Belleman wordt vaccinatielocatie

Sporthal De Belleman wordt vanaf deze week ingericht als vaccinatielocatie tegen het coronavirus. De bedoeling is om de locatie binnen twee weken klaar te hebben voor de eerste prikken. Naast de priklijnen wordt er ook een wachtruimte ingericht, omdat er na de prik nog 15 minuten wachttijd is in verband met eventuele reacties. Inwoners uit Valkenswaard en omstreken kunnen terecht bij deze vaccinatielocatie. Zij ontvangen van het RIVM een uitnodiging voor vaccinatie.

Waarom in Sporthal De Belleman?
De gemeente draagt, waar mogelijk, bij aan de verbetering van de situatie rondom de huidige pandemie. Sporthal De Belleman is een locatie die prima ingezet kan worden bij het vaccineren van onze inwoners. De ligging, sanitaire voorzieningen en parkeergelegenheid voldoen aan de gestelde eisen. Direct omwonenden worden per brief geïnformeerd. De gemeente gaat in gesprek met de gebruikers van de sporthal om samen te kijken welke uitwijkmogelijkheden er zijn, wanneer het weer toegestaan is om binnen te sporten.

Meer informatie
Voor vragen rondom het vaccinatieprogramma kunt u terecht bij de GGD Zuidoost-Brabant of op www.coronavaccinatie.nl.


26 januari 2021
Aangepaste dienstregeling Taxbus

De avondklok die sinds zaterdag 23 januari van kracht is, heeft ook gevolgen voor de dienstregeling van Taxbus. Vanwege de avondklok start Taxbus vanaf 19.30 uur geen nieuwe ritten meer, zo lang de avondklok duurt. Zo kan Taxbus garanderen dat iedere reiziger vóór 21.00 uur thuis is.

Heeft u op dit moment een rit gereserveerd met een later starttijdstip dan 19.30 uur? Neem dan contact op met het callcenter van Taxbus (0800 - 0234 795) om de rit te verzetten of te annuleren.

Meer informatie? Kijk op de website van Taxbus


25 januari 2021
Steunpunt Coronazorgen: voor iedereen die hulp kan gebruiken

Al ruim tien maanden hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, raken ons allemaal. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er het Steunpunt Coronazorgen: www.steunpuntcoronazorgen.nl.

Voor wie is dit steunpunt?

Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen in Nederland die zich zorgen maakt naar aanleiding van de coronacrisis. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of een dierbare in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Wat is het?

Het Steunpunt Coronazorgen is een online loket, waar u een lijst vindt met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners, zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Welke organisaties zijn er bij betrokken?

Het Steunpunt is een initiatief van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met onder meer het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en sluit aan bij het landelijke initiatief #Aandacht voor elkaar. De informatie op het Steunpunt Coronazorgen is zorgvuldig samengesteld door inhoudelijke experts op gebied van rampen, crises en psychosociale hulpverlening.

Hoe lang blijft het bestaan?

De gevolgen van het nieuwe coronavirus voelen we nog lange tijd. Daarom is het Steunpunt Coronazorgen minimaal twee jaar actief.

Contact

Neem bij vragen contact op via steunpuntcorona@arq.org.

Zoekt u het liever dichter bij huis?

Steunpunt Coronazorgen is een landelijk initiatief. In Valkenswaard hebben we burenhulpprogramma’s waar u ook goed terecht kunt met vragen en/of zorgen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.valkenswaardoogvooriedereen.nl.


25 januari 2021
Meer weten over coronavaccinatie? 

Iedereen verlangt naar een leven zonder coronaregels. Vaccineren is hierin de belangrijkste stap. Als we ons laten vaccineren, kan corona niet meer zomaar om zich heen grijpen. Zo verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug.

Het is goed om te weten dat elk vaccin dat straks is goedgekeurd op tienduizenden mensen is getest. Zo weten we dat het veilig is en ons goed beschermt tegen het virus.

Een inenting beschermt niet alleen uzelf, maar ook uw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om u heen. Het is begrijpelijk als u vragen hebt. Antwoorden vindt u op coronavaccinatie.nl of telefonisch via 0800 1351.


22 januari 2021
Nieuwe maatregelen lockdown

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn daarom extra maatregelen getroffen om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Zo is het advies voor bezoek aangescherpt naar maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag, en geldt er vanaf zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 en 4.30 uur. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de nieuwste maatregelen

Klik hier voor meer informatie over de avondklok


21 januari 2021
Gesprek met de burgemeester deel 6

In aflevering 6 van deze serie praat burgemeester Anton Ederveen deze keer met inwoner en ondernemer Bart Jansens over de gevolgen van de coronacrisis voor ZZP'ers in de vrijetijdssector.

Bekijk de video


18 januari 2021
Openingstijden gemeente in verlengde lockdown

Door de verlengde lockdown vanwege het Coronavirus, gelden in elk geval tot en met 9 februari 2021, de al eerder aangepaste openingstijden van het gemeentehuis in Valkenswaard.

 • Het gemeentehuis is -alleen op afspraak- geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 12.30 uur.
 • Het maken van afspraken kan alleen telefonisch via nummer (040) 2083444.
 • Telefonisch blijft de gemeente wel bereikbaar tijdens de normale openingstijden.

Zie voor alle openingstijden: www.valkenswaard.nl/openingstijden.

We beperken onze dienstverlening bij het Klantcontactcentrum (KCC) tot producten die geen uitstel kunnen lijden en die niet digitaal kunnen worden verstrekt, zoals een aangifte burgerlijke stand of (bijna) verlopen reisdocumenten of rijbewijzen.

Regel zoveel mogelijk online

Wij verzoeken u vriendelijk om producten zoals een verhuizing, of een aanvraag voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP), digitaal te regelen. Dat kan op: www.valkenswaard.nl/direct-regelen.

Komt u er digitaal niet uit, dan kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer.

Zwembad De Wedert gesloten

Ook de sluiting van zwembad De Wedert duurt in elk geval tot en met 9 februari 2021. Houd onze social media en de website www.valkenswaard.nl/sport in de gaten voor het laatste nieuws.

Centrum voor Muziek en Dans gesloten

Ook het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) heeft de deuren moeten sluiten tot en met 9 februari. Kijk voor actuele informatie op onze website www.centrumvoormuziekendans.nl.


13 januari 2021
Verlenging lockdown tot en met 9 februari

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Het hele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees het nieuwsbericht


8 januari 2021
Start vaccinatieprogramma 

Op woensdag 6 januari was de start van het landelijke vaccinatieprogramma en werd de eerste coronaprik gezet. Op vrijdag 15 januari gaat ook de priklocatie in Eindhoven voor Brabant-Zuidoost open. Het zorgpersoneel dat in aanmerking komt voor deze vaccinatie heeft via hun werkgever een uitnodiging ontvangen. Heeft u vragen over het vaccinatieprogramma?

Bekijk hier de veelgestelde vragen & antwoorden

Bekijk hier welke bevolkingsgroep wanneer aan de beurt is (PDF)


28 december 2020
Veilige jaarwisseling in coronatijd

Er zijn veel coronabesmettingen in Nederland. Veel mensen krijgen corona van vrienden of familie, vaak zonder dat ze het weten. Wat kun je zelf doen om tijdens oud en nieuw verspreiding te voorkomen en elkaar te beschermen? Tips om veilig de jaarwisseling te vieren in coronatijd.

Kies met wie

 • Als je de jaarwisseling alleen met je eigen huishouden viert, bescherm je jezelf én je vrienden en familie tegen corona.
 • Met hoe minder mensen je bent, hoe makkelijker het is om afstand te houden en besmett­ingen te voorkomen.
 • Beperk je aantal contacten en ontvang max. 2 gasten per dag (excl. kinderen t/m 12 jaar).
 • Via videobellen kun je toch op afstand samen met anderen zijn.

Kies waar

 • Kies het huis met de grootste kamer, een ruimte die goed kan luchten en waar de minste mensen voor hoeven te reizen.

Maak afspraken

 • Spreek van tevoren af dat je afstand houdt.
 • Spreek van tevoren met elkaar af dat je niet komt als je klachten hebt, zelfs bij twijfel over één milde klacht.
 • Blijf thuis als je klachten hebt en laat je testen. Maak een afspraak via coronatest.nl of bel 0800-1202.

Veilig bij elkaar op bezoek

 • Geef iedereen een zitplaats op 1,5 meter afstand en zet de stoelen alvast klaar.
  Was vaak je handen, ook als je ergens binnenkomt, voor je gaat koken en voor het eten.
 • Zet een raam open.
 • Eet van je eigen bord en drink uit je eigen glas.
 • Herinner elkaar aan de basisregels, zoals afstand houden en in je elleboog niezen.

28 december 2020
Oudjaar zonder vuurwerk

Oud en nieuw wordt dit jaar net even anders. We vieren het thuis en met een klein groepje. Oudejaarsvuurwerk is er niet bij. Dit jaar is er een verbod op het verkopen, vervoeren en afsteken van consumentenvuurwerk in het hele land. Zo zorgen we er samen voor dat we de ziekenhuizen en politie niet extra belasten voor, tijdens en na oud en nieuw. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels.

Houd u aan de regels en voorkom een boete van minimaal € 100. De boete voor het afsteken van vuurwerk is zelfs € 250. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken. U mag ook geen in het buitenland gekocht consumentenvuurwerk naar Nederland vervoeren. Alleen fopvuurwerk en schertsvuurwerk (categorie F1), zoals trektouwtjes, knalerwten en sterretjes zijn dit jaar toegestaan. En uiteraard gelden voor het afsteken daarvan alle corona- en veiligheidsregels.

Lees meer over het vuurwerkverbod


24 december 2020
Feest van het licht

Kerst is het feest van het licht. Buiten is het donker, maar we steken zelf het licht aan. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Licht in de vorm van warm contact. Van sfeer en gezelligheid ook al is dat nu in kleine kring. Maar ook verlichting op momenten dat het even lastig is.

Het is dan goed om te weten dat u ook in deze decembermaand contact op kunt nemen met het Meldpunt Sociaal Team van de gemeente Valkenswaard. Bijvoorbeeld als u zich zorgen maakt over iemand in uw omgeving, maar ook als u zelf ondersteuning zoekt op psychisch gebied. Het telefoonnummer is (040) 208 3444.

De crisisdienst, voor nood buiten kantooruren, is te bereiken via het telefoonnummer: (040) 2530 350. Heeft u te maken met huiselijk geweld, of vermoedt u dit bij anderen, dan kunt u bellen met Veilig Thuis (telefoon 0800 2000). U kunt ook chatten via de website van Veilig Thuis.

Komt u liever in contact met de burenhulpprogramma’s in uw eigen wijk, dan kunt u de komende weken contact opnemen met Lieneke Verspaandonk. Haar nummer is 06-52174910. Wilt u eerst iets meer weten over wat de burenhulpprogramma’s zijn, kijk dan op de website Valkenswaard Oog voor Iedereen.


16 december 2020
Gesprek met de burgemeester deel 5

Burgemeester Ederveen spreekt deze keer met inwoner André Stevens over zijn ervaringen als 'coronapatiënt van het eerste uur'.

Bekijk de video


16 december 2020
Weekmarkt tijdens de lockdown

De lockdown die op maandagavond 14 december door minister-president Rutte is aangekondigd, heeft ook gevolgen voor de omvang van de weekmarkt. De weekmarkt in Valkenswaard zal vanaf donderdag 17 december tot en met minimaal 19 januari 2021 in afgeslankte vorm plaatsvinden. Kooplieden met levensmiddelen, dierenbenodigdheden en bloemen, planten en kerstbomen zullen aanwezig zijn.

Inrichting weekmarkt

Omdat er in de komende periode minder kooplieden komen, wijzigt ook de inrichting van de weekmarkt. De kramen worden opgesteld op de Markt en Eindhovenseweg. Dit betekent een verandering in de wekelijkse wegafsluiting. De Leenderweg kan open blijven voor het verkeer en ook het kruisingsvlak vanaf de Waalreseweg naar de Leenderweg en andersom, is open voor verkeer.

Maatregelen en afspraken

Natuurlijk gelden nog steeds dezelfde afspraken:

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand
 • Kom alleen naar de markt
 • Verblijf zo kort mogelijk op de weekmarkt
 • Als het druk is, kom op een later moment terug
 • Volg de aanwijzingen van de aanwezige sfeerbeheerders op

16 december 2020
Aangepaste openingstijden gemeentehuis

In verband met de lockdown vanwege het Coronavirus, gelden per direct (woensdag 16 december) en in elk geval tot 19 januari 2021, aangepaste openingstijden van het gemeentehuis in Valkenswaard. Het gemeentehuis is nu – alleen op afspraak – geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.15 tot 12.30 uur. Het maken van afspraken kan alleen telefonisch via nummer (040) 20 83444. Telefonisch blijft de gemeente wel bereikbaar tijdens de normale openingstijden.

Lees het hele nieuwsbericht


15 december 2020
Wijziging Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19

In verband met de verzwaring van de maatregelen is de “Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19” gewijzigd. Bekijk de publicatie in de Staatscourant.


15 december 2020
Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken.

Binnen de huidige maatregelen is het alleen toegestaan om afhaalpunten in te richten voor horeca, doe-het-zelfzaken en winkels die tevens pakketpunt zijn van Postnl of een ander postbedrijf.

Lees hier het nieuwsbericht van Rijksoverheid

Bekijk de huidige maatregelen (afbeelding)

Veelgestelde vragen


11 december 2020
Video 'Aandacht voor elkaar' in gemeente Valkenswaard

De landelijke campagne ‘Aandacht voor elkaar’ roept in heel Nederland mensen op om juist nú aandacht voor elkaar te hebben. Om te zien wat nodig is. Om écht iets te doen voor elkaar, of voor een hele buurt.

Ook in de gemeente Valkenswaard hebben we aandacht voor elkaar. In een korte videofilm laten we zien hoe we die aandacht vormgeven.

Bekijk het hele nieuwsbericht en de video


9 december 2020
Coronavirus factsheet gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen

De landelijke maatregelen die gelden tijdens de gedeeltelijke lockdown, gelden ook tijdens de feestdagen.

Download de factsheet


7 december 2020
Ook in coronatijd gratis toiletvoorziening in winkelgebied Valkenswaard

Ook in coronatijd kunnen bezoekers van het centrum van Valkenswaard kosteloos gebruik maken van een aantal toiletten.

Met enkele pandeigenaren heeft gemeente Valkenswaard hiervoor een overeenkomst gesloten. Tijdens openings- of afhaaltijden kunt u voor een toiletbezoek terecht bij:

 • Lunchroom De Orangerie, Corridor 33 (regulier toilet)
 • Verhagen Witgoed, Karel Mollenstraat zuid 12 (mindervalidentoilet en kinderverzorgingsruimte)
 • Gemeentehuis Valkenswaard, de Hofnar 15 (regulier en invalidentoilet)
 • Cultuurcentrum De Hofnar, de Hofnar 10 (regulier en invalidentoilet en kinder- verzorgingsruimte)

3 december 2020
Gesprek met de burgemeester deel 4

Burgemeester Ederveen spreekt deze keer met Iris Sierevogel van Iris Mode, over de gevolgen van corona voor het Valkenswaardse winkelcentrum en de lokale winkeliers.

Bekijk de video


1 december 2020
Testen op corona voor bepaalde groepen ook mogelijk zonder klachten

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen. Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen.


1 december 2020
Mondkapje verplicht

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Het gehele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van Rijksoverheid


1 december 2020
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Per vandaag geldt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Daarom hebben we de noodverordening die tot 30 november gold, ingetrokken. Lees het intrekkingsbesluit.


27 november 2020
Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Het gehele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van Rijksoverheid.


23 november 2020 
Al gezien: ‘Gesprek met burgemeester’?

We willen in deze moeilijke tijd extra aandacht voor elkaar hebben. Aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. In deze periode kijken we ook vooruit: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop? We kunnen elkaar ondersteunen met initiatieven én door persoonlijke verhalen te delen.

Dat laatste gebeurt sinds kort in een wekelijkse uitzending bij de lokale omroep VOS onder de titel ‘Gesprek met de burgemeester’. Burgemeester Ederveen gaat elke week in gesprek met een inwoner of organisatie uit Valkenswaard over de gevolgen van de coronacrisis voor hem of haar, of voor de organisatie.

Tot nu toe zijn afleveringen opgenomen, waarin de burgemeester sprak met:

Elke aflevering wordt steeds een week uitgezonden via VOS TV, van woensdag tot woensdag en in die periode herhaald op elk even uur. VOS TV is digitaal te zien bij de volgende providers: Ziggo kanaal 36, KPN/Telfort/XS4ALL/NLE kanaal 1415, T-Mobile 733.

Alle uitzendingen zijn ook (terug) te zien via het youtubekanaal van de VOS www.youtube.com/vostelevisie en op datum bij deze updates.


23 november 2020
Verantwoord winkelen in coronatijd

Winkelen en boodschappen doen in aanloop naar de feestdagen is dit jaar anders dan anders. Hieronder enkele adviezen:

 • Koop nu alvast uw cadeautjes voor de feestdagen.
 • Doe doelgericht aankopen en vermijd drukte.
 • Doe uw aankopen en boodschappen ook eens in de ochtend of doordeweeks.
 • Ga vooral naar winkels dichterbij huis.
 • Kom zoveel mogelijk alleen.
 • Houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje.  
 • Bestel online als u ziek of in quarantaine bent, dat kan vaak ook bij lokale winkeliers.
 • Laten we met elkaar de drukte (in de decembermaand) spreiden.

23 november 2020
Theater De Hofnar weer open

Afgelopen donderdag 19 november is theater De Hofnar weer opengegaan. Er vinden nu geen theatervoorstellingen plaats, maar er staat een mooi filmprogramma klaar.

Het (film)theater draait onder andere de films De beentjes van Sint-Hildegard, een komisch drama over het los willen breken uit vastgeroeste patronen, en de dramafilm Marionette. Deze film gaat over kinderpsychiater Marianne die na de tragische dood van haar man naar Schotland verhuist, waar een van haar nieuwe patiënten beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Voor de hele familie draait het theater in november en december De Grote Sinterklaasfilm. Op de website www.hofnar.nl leest u meer over het filmaanbod.


19 november 2020
Het zwembad is weer open

Bekijk de openingstijden per 19 november


19 november 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 19 november van kracht

Vanaf 19 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 17 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


17 november 2020
Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen. Het hele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees het nieuwsbericht


16 november 2020
Gesprek met de burgemeester deel 2

Burgemeester Ederveen spreekt met Ingrid Gerlings van wijkcommissie De Turfberg. Over de gevolgen van corona in de wijken in Valkenswaard, en hoe de wijkcommissies daarop inspelen.

Bekijk de video


16 november 2020
Laat je testen bij de GGD

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan bij voorkeur testen op een GGD-locatie. In Zuidoost-Brabant kun je momenteel binnen een dag terecht en heb je de volgende dag de uitslag. Je laten lesten bij de GGD is veilig, betrouwbaar, gratis en snel. De GGD teststraat maakt gebruik van een PCR-test.

Commerciële teststraten

Er zijn private aanbieders die coronatesten aanbieden tegen betaling. En er zijn organisaties die op eigen initiatief hun personeel testen op corona. Steeds vaker wordt hierbij gebruik gemaakt van een antigeensneltest en niet van een PCR-test. Deze ontwikkeling kan en wil de overheid niet tegenhouden. Wel moeten de afname en uitslag van testen veilig en betrouwbaar zijn, ook als deze niet in de in de GGD-testlocaties plaatsvinden.

Laat je je testen bij een andere aanbieder dan de GGD? Dan moet je op bepaalde punten letten. Die punten staan op de website van de GGD.


10 november 2020 
Regio in actie voor extra handen in de zorg

Vanwege personeelstekort loopt de zorg in de regio vast. Daarom gaan 21 wethouders uit Brabant-Zuidoost aan de slag om medewerkers in de zorg te helpen. Dit doen ze door uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers en stagiaires te vragen de zorg een helpende hand te bieden. Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt. Transvorm coördineert de vraag en aanbod van betaald werk voor personeel uit andere sectoren, uitkeringsgerechtigden en stageplekken. Aanmelden hiervoor kan via de website Extrahandenvoordezorg.nl.

Daarnaast coördineren de gemeenten vraag en aanbod voor vrijwilligers. Zij zoeken daarvoor contact met hun inwoners en vrijwilligersorganisaties.

Lees het volledige persbericht


8 november 2020
Gesprek met de burgemeester deel 1

Burgemeester Ederveen spreekt met horeca-ondernemer Harold van Asperdt, horeca-ondernemer en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Valkenswaard over de gevolgen van corona voor de Valkenswaardse horeca.

Bekijk de video


6 november 2020
Nieuwe noodverordening tijdelijke verzwaring maatregelen gedeeltelijke lockdown

Vanaf 6 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 3 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


4 november 2020
Nieuwe noodverordening tijdelijke verzwaring maatregelen gedeeltelijke lockdown

Vanaf 4 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 3 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


3 november 2020
Verzwaring van gedeeltelijke lockdown

Op de landelijke persconferentie is vanavond een verzwaring van de gedeeltelijke lockdown afgekondigd. In de factsheet leest u de nu geldende maatregelen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verzwaarde maatregelen


2 november 2020
Gratis ontwikkeladvies/loopbaanbegeleiding 

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een tijdelijke subsidieregeling Ontwikkeladvies in het leven geroepen. De regeling moet werknemers en ondernemers ondersteunen die op zoek moeten naar een andere baan, wellicht in een andere branche.

Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. De keuze is aan jou. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat een loopbaanadviseur de juiste opleiding en voldoende werkervaring moet hebben. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites:

De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en werkt met jou in een aantal gesprekken aan een ontwikkelplan op maat. Geef bij de loopbaanadviseur aan dat je gebruik wilt maken van de subsidieregeling. De trajecten starten na 1 december en er is subisidieruimte voor max 50.000 personen. 


26 oktober 2020
Winkelen en boodschappen doen in coronatijd

Winkelen en boodschappen doen is in tijden van het coronavirus anders dan normaal. Hieronder vindt u een overzicht van de geldende maatregelen en enkele tips om veilig te winkelen.

Openingstijden winkels

Door het coronavirus sluiten winkels om 20.00 uur. Behalve supermarkten en andere winkels die levensmiddelen (voedsel) verkopen.

Hoort u tot een risicogroep en wilt u boodschappen doen? Uw supermarkt heeft speciale openingstijden voor u. Dit is meestal 2 keer per dag 1 uur. Neemt contact op met uw supermarkt of kijk op de website wanneer u het beste boodschappen kunt doen.

Alcohol kopen en laten bezorgen

U kunt geen alcohol kopen, of laten bezorgen, tussen 20.00 ‘s avonds en 7.00 uur ‘s morgens. U kunt wel alcohol online bestellen na 20.00 uur. Die mag u dan niet laten bezorgen vóór 7.00 uur de volgende ochtend.

Doe veilig boodschappen

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houdt u zich aan de volgende regels en tips als u winkelt of boodschappen doet:

 • Vermijd drukke momenten, winkel ook overdag
 • Winkel zoveel mogelijk alleen
 • Ga vooral naar winkels in uw buurt
 • Was uw handen voor en na het winkelen.
 • Draag een mondkapje.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen en geef elkaar de ruimte.
 • Raak alleen producten aan die u nodig heeft.
 • Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.
 • Blijf thuis bij klachten die passen bij corona en laat u testen.
 • Vraag familie of buren om uw boodschappen te doen, of bestel deze online.

Volg de regels van de winkel

De winkel waar u naar toe gaat kan eigen regels hebben. Vaak moet u in de supermarkt een winkelmandje of winkelwagentje gebruiken. Of uw handen schoonmaken met speciale gel. Winkeliers mogen u weigeren als er te veel mensen in de winkel zijn. Zij vragen u dan te wachten, of later terug te komen.

Luister altijd naar de aanwijzingen van het personeel.


21 oktober 2020
Geen precarioheffing voor horeca in 2020

De gemeente Valkenswaard heeft besloten om over heel het jaar 2020 geen precario op te leggen voor de horeca. De gemeente heft precariobelasting (of kortweg: precario) als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven, voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond (bijvoorbeeld terrassen, kabels, leidingen, etc.). Met deze maatregel hoopt gemeente Valkenswaard lucht te geven aan horecaondernemers.

Ondernemersloket

Ben je als ondernemer in financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis? Vraag dan via het ondernemersloket op de website uitstel aan. Ook kunt u bellen naar: (040) 2083444. U komt dan uit bij het klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard.


19 oktober 2020
Afval in tijden van Corona

Sinds 14 oktober zijn de coronamaatregelen in ons land weer verder aangescherpt. Uiteraard houdt afvalinzamelaar Cure zich bij de afvalinzameling en op de Milieustraat aan die maatregelen. Graag vragen we daarbij ook vriendelijk uw medewerking, zowel voor uw veiligheid als die van de medewerkers.

Minder bezoekers op de Milieustraat

Om de 1,5 meter afstand goed te kunnen waarborgen, laten we minder bezoekers tegelijkertijd toe op de Milieustraat. Dit kan betekenen dat de wachttijden wat langer zijn. Op de Milieustraat geldt dat er maximaal twee personen het voertuig mogen verlaten om het afval te storten of in de containers te gooien. We zien hier strikt op toe en vertrouwen op uw medewerking.

Gooi plastic handschoenen en mondkapjes bij het restafval

Door de coronacrisis worden er steeds meer plastic handschoenen en mondkapjes gebruikt. Deze moet u weggooien bij het restafval en NIET bij het plastic afval.

Zet uw container op een goed bereikbare plek

Doordat er meer mensen thuis blijven, staan er meer geparkeerde auto’s in de soms erg smalle straten waar de vrachtwagens van Cure het afval ophalen. Ook staan er meer containers op een plek waar de medewerkers deze niet kunnen legen. U kunt de medewerkers helpen door uw afvalcontainer op de juiste wijze aan te bieden. Kies hiervoor een lege plek in de straat waar geen bomen, geparkeerde auto's of andere obstakels staan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de klantenservice van Cure afvalbeheer (040) 2500130.


19 oktober 2020 
Steunpunt Coronazorgen: voor iedereen die hulp kan gebruiken

Al ruim een half jaar hebben we te maken met de gevolgen van de coronacrisis. De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, raken ons allemaal. Ook mentaal eist deze crisis zijn tol. Voor iedereen die vragen heeft of zich zorgen maakt over zichzelf of een ander is er sinds kort het Steunpunt Coronazorgen: www.steunpuntcoronazorgen.nl.

Voor wie is dit steunpunt?

Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen in Nederland die zich zorgen maakt naar aanleiding van de coronacrisis. Bijvoorbeeld als u zelf COVID-19 hebt (gehad) of een dierbare in uw omgeving. Of als u in de zorg werkt. Maar ook als u zich door de coronacrisis eenzaam voelt of geldzorgen hebt.

Wat is het?

Het Steunpunt Coronazorgen is een online loket, waar u een lijst vindt met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners, zodat u makkelijk betrouwbare hulp kunt vinden. Ook vindt u hier de nieuwste toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis.

Welke organisaties zijn er bij betrokken?

Het Steunpunt is een initiatief van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum in samenwerking met onder meer het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het is tot stand gekomen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en sluit aan bij het landelijke initiatief #Aandacht voor elkaar.

De informatie op het Steunpunt Coronazorgen is zorgvuldig samengesteld door inhoudelijke experts op gebied van rampen, crises en psychosociale hulpverlening.

Hoe lang blijft het bestaan?

De gevolgen van het nieuwe coronavirus voelen we nog lange tijd. Daarom is het Steunpunt Coronazorgen minimaal twee jaar actief.

Contact

Neem bij vragen contact op via steunpuntcorona@arq.org.


19 oktober 2020
Tozo 3 vanaf nu aan te vragen

Het is nu mogelijk om de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers 3 (Tozo 3) aan te vragen via onze website  (link productpagina invoegen). De Tozo 3 uitkering is door het Rijk in het leven geroepen vanwege de impact die het Coronavirus en daaraan gerelateerde maatregelen op de ondernemers in de doelgroep heeft. De Tozo 3 is met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020 aan te vragen en wordt verstrekt tot en met 31 maart 2021. Ook de mogelijkheid voor een aanvraag lening bedrijfskapitaal (max € 10.157,-) wordt verlengd tot en met 31 maart 2021.

Let op:

 • Tozo 3 kunt u tot en met 30 november 2021 met terugwerkende kracht (met ingangsdatum 1 oktober) aanvragen.
 • Vanaf 1 december 2020 kunt u de uitkering alleen aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de uitkering aanvraagt en niet voor de voorafgaande maanden.
 • Ook als u eerder Tozo heeft ontvangen, dan moet u zelf Tozo 3 aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

Heeft u vragen over de Tozo 3?

Wij helpen u graag. Neem contact op met het Coronavirus Ondernemersloket voor Tozo via 040-2083640 of bezoek direct de webpagina over de Tozo.


15 oktober 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 14 oktober van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de maatregelen van de gedeeltelijke lock-down verwerkt.

De noodverordening is van kracht vanaf 14 oktober, 22.00 uur en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio: https://www.vrbzo.nl/noodverordening.


14 oktober 2020
Videoboodschap burgemeester Ederveen over de gedeeltelijke lockdown

Vanaf vanavond 22.00 uur gaan de strengere coronamaatregelen in. De gevolgen zijn groot voor iedereen in Valkenswaard.

Bekijk de videoboodschap

Videoboodschap VOS - burgemeester Ederveen met een corona-update 14 oktober 2020

Bekijk de video

Videoboodschap Centrum TV Valkenswaard - burgemeester Ederveen: "Het zijn harde klappen voor de Valkenswaardse horeca".

Bekijk de video


14 oktober 2020
Testlocatie GGD in Valkenswaard

Vandaag, 14 oktober, opent de GGD Brabant-Zuidoost een corona-testlocatie in Valkenswaard op het parkeerterrein Den Dries aan de Pastoor Heerkensdreef. In de testlocatie kan iedereen met milde klachten worden getest op het coronavirus na het maken van een afspraak. De GGD controleert met deze testen het verspreiden van het virus waardoor we elkaar nog beter kunnen beschermen. Uiteraard worden alle richtlijnen van het RIVM op deze testlocatie zorgvuldig nageleefd.

Goed bereikbaar en winterproof

De GGD heeft al een testlocatie in Eindhoven op de parkeerplaats van de ijsbaan aan de Antoon Coolenlaan, in Helmond in parkeergarage City en in Eersel op het Mortelveld.
In overleg met de gemeenten heeft de GGD gekozen voor een nieuwe testlocatie in Valkenswaard omdat deze gemeente goed en centraal bereikbaar is voor de inwoners uit vooral de zuidelijke kant van de regio. Daarbij heeft de GGD ook gekeken naar de mogelijkheden voor een testlocatie die 'winterproof is.  De ‘winterproof’ testlocatie bestaat uit een aantal aaneengeschakelde mobiele units, waarin de tests afgenomen gaan worden. Met de in gebruik name van de testlocatie in Valkenswaard zal de locatie in Eersel vooralsnog sluiten.

Klachten? Laat je testen

Iedereen in Nederland met milde klachten die passen bij het coronavirus kan zich laten testen. Dit zijn verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk.Testen gebeurt altijd op afspraak.Deze maak je gratis via het telefoonnummer 0800 1202 of online via www.coronatest.nl .

De testlocatie in Valkenswaard is zeven dagen per week geopend. Voor meer informatie over het testen kun je terecht op de website van GGD Brabant-Zuidoost, of op de site van de Rijksoverheid.


13 oktober 2020
Gedeeltelijke lockdown vanwege toenemende besmettingen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft op 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving:  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen.

De strengere landelijke maatregelen gelden per 14 oktober 2020, 22.00 uur.


13 oktober 2020
CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app werkt vanaf nu in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk bent besmet. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

Meer informatie: https://www.coronamelder.nl


12 oktober 2020
Een veilige herfstvakantie

De herfstvakantie staat voor de deur en ook die is dit jaar anders dan andere jaren. Het coronavirus is nog steeds aanwezig. Gaat u toch op reis? Houd u dan aan de volgende regels. Zo kan het virus zich minder snel verspreiden.

Vakantie in eigen land

Blijf zoveel mogelijk op uw vakantieadres en reis zo min mogelijk. Een gezelschap mag bestaan uit maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar), tenzij het bestaat uit één huishouden.

Reizen naar het buitenland

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. Heeft een land een oranje reisadvies? Ga daar dan niet op vakantie. U bent mogelijk niet verzekerd.

Volg ook in het buitenland de regels die in Nederland gelden. Als lokale regels strenger zijn, dan gelden deze.

Wanneer maatregelen in het buitenland worden aangescherpt, kan dit betekenen dat een terugreis naar Nederland niet mogelijk is, of dat u in thuisquarantaine moet.

Op pad gaan, of een dagje uit

Beperk het aantal uitstapjes en bereid u goed voor:

 • vermijd drukke momenten
 • reserveer een tijdvak
 • neem een mondkapje mee.

12 oktober 2020
#Aandachtvoorelkaar, doet u mee?

Op 6 oktober is ‘Aandacht voor elkaar’ gestart. Deze periode tot het eind van het jaar is bedoeld om meer aandacht te hebben voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Een periode waarin we ook vooruitkijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop? We kunnen elkaar ondersteunen met initiatieven en door persoonlijke verhalen te delen.

Ook in Valkenswaard hebben en houden we aandacht voor elkaar!

Burgemeester Ederveen: “De kracht van Valkenswaard is dat wij oprechte aandacht hebben voor elkaar en voor elkaar zorgen. Dat deden we altijd al. Dus in deze periode doe ik een beroep op u allemaal. Op inwoners, bedrijven en organisaties, om binnen de mogelijkheden die u heeft, activiteiten te organiseren in het kader van 'aandacht voor elkaar’. Want alleen samen komen we door deze crisis heen. Heeft u misschien een goed idee en heeft u hier onze hulp bij nodig? Laat het ons weten via idee@valkenswaard.nl. De gemeente kijkt dan mee of de ideeën en initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.”


12 oktober 2020
Heeft u de coronafolder gezien?

Bij het Valkenswaards Weekblad van 7 oktober was een corona-folder gevoegd. In verband met de sterke stijging van het aantal besmettingen vindt burgemeester Ederveen het belangrijk om de basisinformatie nogmaals onder de bewoners van Valkenswaard te verspreiden. Hij roept alle bewoners op om corona samen onder controle te krijgen, want, corona stopt bij u! Deze oproep geldt voor iedereen, van jong tot oud, voel je aangesproken en volg de regels op, voor jezelf en voor elkaar.

In de folder staat de basisinformatie over corona duidelijk en overzichtelijk op een rijtje. Met plaatjes en weinig tekst leest u bij welke klachten u zich moet laten testen en hoe het gaat met het wachten op de uitslag van de test. Ook de hygiëneregels die u zelf kunt toepassen staan er duidelijk in.

Deze folder is door de GGD Brabant-Zuidoost ontwikkeld. Kijk ook eens op de website: coronastoptbijjou.nl. Hier is de folder online te vinden en ook nog in 6 andere talen beschikbaar: Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks en Arabisch.

Heeft u de folder niet ontvangen en kunt deze niet bekijken op de computer? Bij het gemeentehuis in Valkenswaard is de folder vanaf 14 oktober ook af te halen. Denkt u daarbij wel aan het dragen van een mondkapje?

Ga verder naar de folder

Via de QR code gaat u rechtstreeks naar coronastoptbijjou.nl.


8 oktober 2020
Verleende ontheffing van de Veiligheidsregio aan Theater De Hofnar

Ontheffing van verbod op samenkomsten van meer dan dertig personen ten behoeve van Theater De Hofnar in Valkenswaard.


5 oktober 2020 
Persoonlijk bericht burgemeester aan inwoners

Beste inwoners van Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft,

U heeft het vast allemaal gevolgd via de media: er zijn opnieuw aangescherpte maatregelen, om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen. Niet alleen in onze regio, maar landelijk.

Daarbij blijft het belangrijkste besef dat het virus zichzelf niet verspreidt, maar dat wij dit verspreiden wanneer we ons niet houden aan de maatregelen en voorschriften. Aan die maatregelen is ondertussen ook een dringend landelijk advies toegevoegd over het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimten. Denk hierbij aan:

 • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, et cetera.
 • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Als gemeente hebben wij gehoor gegeven aan dit dringende verzoek en we hebben in het gemeentehuis de huisregel ingesteld dat we mondkapjes dragen in de publieksruimten, zoals ontvangsthal en raadzaal, in het gemeentehuis. Op deze gemeentepagina leest u er meer over.

De gevolgen van de weer aangescherpte maatregelen zijn groot voor iedereen. Voor winkeliers, horecazaken, organisatoren van evenementen, (sport)verenigingen, bedrijven en ook voor ons allemaal thuis. We lopen aan tegen de beperkingen. Die voelen we als we bezoek willen ontvangen en met familie en vrienden samen willen komen. Die beperkingen wil niemand van ons, maar de maatregelen zijn nu helaas echt nodig.

Ik probeer zoveel mogelijk in contact te blijven met bedrijven, verenigingen, horeca, die het moeilijk hebben in deze tijd. Dat doe ik via telefoontjes en waar het kan ook via persoonlijke bezoeken. Ik roep u op dat contact met en die aandacht voor elkaar óók vast te houden. Met gepaste afstand, natuurlijk.

In onze gemeente staan we klaar voor elkaar en hebben we aandacht voor elkaar. Dat was belangrijk en dat blijft het , nu en in de komende periode. Want u weet het: Alleen samen komen we door deze coronatijd heen.

Vriendelijke groet,

Anton Ederveen
Burgemeester van Valkenswaard


5 oktober 2020
Testlocatie COVID-19 op Sportpark Den Dries

Het kabinet heeft alle GGD-en in Nederland opdracht gegeven om een bepaalde hoeveelheid testen af te nemen in het kader van COVID-19. Op dit moment zijn in Brabant-Zuidoost drie testlocaties, te weten in Eindhoven, Helmond en Eersel. Met de winter in het vooruitzicht kijkt de GGD naar mogelijke testlocaties die ook ‘winterproof’  zijn. In nauw overleg met de gemeente heeft de GGD gekozen om gebruik te maken van een locatie in de gemeente Valkenswaard, te weten het parkeerterrein (P2) Den Dries aan de Pastoor Heerkensdreef.

Goed bereikbaar vanuit de regio

Reden hiervoor is dat Valkenswaard goed bereikbaar is vanuit de regio en dat dit terrein voorziet in aansluiting op het gebied van stroom, water, riolering en elektra. Daarnaast is er voldoende ruimte om de testlocatie in te richten. De ‘winterproof’ testlocatie bestaat uit een aantal aaneengeschakelde mobiele units, waarin de tests afgenomen gaan worden. Het afnemen van een test gebeurt alleen op afspraak.

Opbouwen testlocatie in oktober

De GGD start in de eerste week oktober met het opbouwen van de testlocatie. Vrij snel na opbouw van de testlocatie wordt gestart met het daadwerkelijk afnemen van testen. De testlocatie is zeven dagen per week -waarschijnlijk van 08.00 tot 18.00 uur- geopend en blijft operationeel tot en met juni 2021.

Parkeren

Dat betekent dat een deel van parkeerterrein P2 wordt benut voor enerzijds het plaatsen van de mobiele units en anderzijds voor het beschikbaar houden van parkeervakken voor bezoekers van de testlocatie. De gemeente zorgt voor duidelijke wegbewijzering naar het onverharde parkeerterrein (P3) aan de achterzijde van Valkencourt. Dit onverharde parkeerterrein moet (een groot deel van) de verloren parkeercapaciteit opvangen. De gemeente zorgt er voor dat het onverharde parkeerterrein toegankelijk blijft voor bezoekers van de omliggende ondernemingen/sportverenigingen.

Veilige looproute vanaf P3 naar Monkey Town/Valkencourt

De gemeente legt vanuit P3 een tijdelijk voetpad aan voor bezoekers van Monkey Town en Valkencourt. Daarmee kunnen bezoekers veilig vanaf P3 naar de ingang van Monkey Town en Valkencourt lopen, zonder daarbij de Pastoor Heerkensdreef over te steken.


5 oktober 2020
Alleen ‘medische ritten’ bij ANWB Automaatje Valkenswaard

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen en de oplopende besmettingen, zijn er voor ANWB AutoMaatje in Valkenswaard steeds minder vrijwillige chauffeurs beschikbaar. Velen van hen behoren zelf tot een kwetsbare doelgroep. Daarom is nu besloten dat er sinds maandag 5 oktober alléén nog medische ritten gereden worden, zoals naar het ziekenhuis, de huisarts, de fysiotherapeut en dergelijke. Er zijn helaas te weinig chauffeurs om andere ritten te kunnen uitvoeren.

De bereikbaarheid voor het aanvragen van een medische rit met AutoMaatje is ongewijzigd. U kunt op maandag- donderdagochtend van 09.00 tot 12.30 uur bellen naar telefoonnummer 06-20862803 om een rit aan te vragen. De ritten worden wel op elke weekdag uitgevoerd. Uiteraard kan dat alleen als er een chauffeur beschikbaar is.

Vanwege Corona is het zowel voor deelnemers/passagiers als voor chauffeurs verplicht om een mondkapje te dragen. Als deelnemer moet u zelf zorgdragen voor het mondkapje.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over AutoMaatje Valkenswaard? Dan kunt u een mailbericht sturen naar automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.


5 oktober 2020
Graag uw aandacht voor de coronafolder

Burgemeester Ederveen van onze gemeente brengt de corona-folder, die vandaag bij het huis-aan-huisblad zit, graag extra onder uw aandacht. In verband met de sterke stijging van het aantal besmettingen vindt de burgemeester het belangrijk om de basisinformatie nogmaals onder de bewoners van Valkenswaard te verspreiden. Hij roept alle bewoners op om corona samen onder controle te krijgen, want, corona stopt bij u! Deze oproep geldt voor iedereen, van jong tot oud, voel je aangesproken en volg de regels op, voor jezelf en voor elkaar.

In de folder staat de basisinformatie over corona duidelijk en overzichtelijk op een rijtje. Met plaatjes en weinig tekst leest u bij welke klachten u zich moet laten testen en hoe het gaat met het wachten op de uitslag van de test. Ook de hygiëneregels die u zelf kunt toepassen staan er duidelijk in. Deze folder is door de GGD Brabant-Zuidoost ontwikkeld.

Check ook de website coronastoptbijjou.nl. Hier is de folder online te vinden. Ook is de folder daar in zes verschillende talen te lezen, namelijk in het Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks en Arabisch.


5 oktober 2020 
Mondkapjes in gemeentehuis Valkenswaard

Met ingang van woensdag 30 september, hebben we als huisregel ingesteld dat we een mondkapje dragen in alle openbare ruimten in het gemeentehuis van Valkenswaard. Daarbij gaat het dus om de ontvangsthal en de raadzaal. De regel geldt voor zowel bezoekers als medewerkers.

De gemeente Valkenswaard geeft met het instellen van deze huisregel in het gemeentehuis gehoor aan het dringende advies vanuit de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost en de landelijke overheid. 

Komt u naar het gemeentehuis, zorg dan dat u een mondkapje bij u heeft. Mocht u geen mondkapje hebben, kunt u erom vragen bij de balie in de hal. Dan ontvangt u een mondkapje van onze medewerkers.

Wij danken u voor uw medewerking en begrip. 

#Alleensamen krijgen we corona onder controle 


3 oktober 2020
Advies mondkapjes voor publieke binnenruimtes in heel Nederland

Op dit moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

 • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
 • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
 • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. Lees meer over het precieze advies en de definities van publieke binnenruimtes


2 oktober 2020
Burgemeester Ederveen met een corona-update

De gevolgen van de aangescherpte maatregelen zijn groot, voor iedereen.

Bekijk de videoboodschap die is opgenomen bij de VOS

Bekijk de videoboodschap die is opgenomen bij Centrum TV


1 oktober 2020
Advies mondkapjes voor heel Nederland

Nadat in onze regio Zuidoost-Brabant al het dringende advies gold om mondkapjes te dragen in publieke ruimten, geldt dit nu voor heel Nederland.

U krijgt dus het dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals:

 • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, et cetera.
 • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
 • Dit advies gaat vooralsnog niet gelden in het primair of voorgezet onderwijs.

Het precieze advies en definities van publieke binnenruimtes worden uiterlijk aanstaande vrijdag 2 oktober om 18.00 uur in meer detail bekendgemaakt.


29 september 2020
Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost doet dringende oproep aan inwoners

Vanaf vandaag 18.00 uur geldt in de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost het dringende advies aan iedereen om zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in de publieke gebouwen. Dit advies komt bovenop de extra coronamaatregelen die het kabinet 28 september jl. al aangekondigde. Het advies geldt voor locaties waar grote concentraties publiek op eenzelfde tijd bij elkaar komen, zoals in supermarkten en bouwmarkten.

Dit mondkapjesadvies, dat wordt gedragen door alle 21 burgemeesters in de regio, is geen verplichting maar is een dringende oproep aan alle inwoners en ondernemers. Het virus verspreidt zichzelf immers niet, wij zorgen zelf voor de verspreiding ervan. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wacht niet op een landelijke richtlijn vanuit de Rijksoverheid maar loopt voorop in de strijd tegen corona. Er is wel een oproep gedaan aan het kabinet om met een landelijke maatregel voor mondkapjes te komen.

Naast de mondkapjes blijven ook de algemeen bekende richtlijnen van kracht waaronder 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en zoveel mogelijk thuiswerken.


29 september 2020 - Noodverordening COVID-19 vanaf 29 september van kracht

De voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, John Jorritsma, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio. 

Bekijk de noodverordening


28 september 2020
Landelijke maatregelen tegen het coronavirus vanaf 29 september 18.00 uur

Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur gelden de volgende Corona-maatregelen. Deze maatregelen gelden in heel Nederland.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Regels voor binnen

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
 • Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
 • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Houd u allen aan bovenstaande regels om het virus onder controle te krijgen. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Er zijn ook enkele uitzonderingen gemaakt op bovenstaande regels, o.a. voor een uitvaart, onderwijs, bedrijfsvoering. Zie voor de uitzonderingen het complete bericht op de website van Rijksoverheid.


28 september 2020
#Aandachtvoorelkaar, doet u mee?

Sinds begin maart zijn we door Corona beland in een ‘nieuwe werkelijkheid’ en helaas blijft dat voorlopig zo. We hebben allemaal te maken met teleurstellingen over dingen die niet meer kunnen, met zorgen over onze gezondheid of over onze baan en met verdriet om verlies van dierbaren. Tegelijkertijd zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven waarbij inwoners er voor elkaar zijn. Het kabinet wil gezamenlijk stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis, en trapt op 6 oktober een periode af waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben.

Die periode duurt tot het eind van het jaar en is bedoeld om meer aandacht te hebben voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Een periode waarin we ook vooruitkijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop?

Houd #aandachtvoorelkaar in Valkenswaard

Burgemeester Ederveen: “De kracht van Valkenswaard is dat wij oprechte aandacht hebben voor elkaar en voor elkaar zorgen. Dat deden we altijd al. Bijvoorbeeld via de Burenhulpprogramma’s van Cordaad en Accent Op Ieders Talent die - aangestuurd door de wijkcommissies - hun grote waarde opnieuw hebben bewezen, in alle wijken en kernen van onze gemeente. En via tal van spontane acties waarbij  ‘aandacht voor elkaar’ het sleutelbegrip was. Dus in deze periode, doe ik een beroep op u allemaal. Op inwoners, bedrijven en organisaties, om binnen de mogelijkheden die u heeft, activiteiten te organiseren in het kader van 'aandacht voor elkaar’. Want alleen samen komen we door deze crisis heen.

Heeft u misschien een goed idee in het kader van ‘aandacht voor elkaar’ en heeft u hier onze hulp voor nodig? Laat het ons weten via idee@valkenswaard.nl. De gemeente kijkt dan mee of de ideeën en initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.”


27 september 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 27 september van kracht

De voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, John Jorritsma, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio. Hieronder vindt u een link naar de nieuwe noodverordening die vanaf 27 september van kracht is.

Ga verder naar de noodverordening


26 september 2020
Persoonlijk bericht burgemeester aan inwoners

Beste inwoners van Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft, 

Het aantal besmettingen in onze regio Zuidoost-Brabant loopt op en daarom gelden er vanaf zondag 27 september 18:00 uur voor onze regio nu ook aangescherpte maatregelen. En dat terwijl we zo toe waren aan wat lucht. Toch grijpt het virus weer razendsnel om zich heen. Het is belangrijk dat we ons blijven realiseren dat het virus zichzelf niet verspreidt, maar dat wij dit verspreiden wanneer we ons niet houden aan de maatregelen en voorschriften.

De aangescherpte maatregelen hebben opnieuw consequenties. Ik voel enorm mee met wat voor impact dit weer heeft voor onze winkeliers, onze bedrijven, onze horeca en onze inwoners.

Ons land en onze lokale samenleving kregen dit voorjaar al met een ongekende impact van het coronavirus te maken. Vele besmettingen, vele overlijdens, veel verdriet.

Tegelijkertijd was er ook veel saamhorigheid, samen de schouders eronder en elkaar steunen. Ik zag dat als burgemeester allereerst bij onze inwoners, in onze kernen en wijken Borkel en Schaft, Dommelen en Valkenswaard. En ik zag al deze elementen ook in onze organisaties en instellingen, bedrijven en verenigingen.

Daarom doe ik opnieuw een beroep op u. Laten we samen in de gemeente Valkenswaard doen wat we moeten doen om door deze coronatijd heen te komen. 

Vriendelijke groet, 

Anton Ederveen 
Burgemeester van Valkenswaard 


25 september 2020
Extra maatregelen Zuidoost-Brabant

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) neemt nieuwe maatregelen tegen corona. Zo willen we de verspreiding van het coronavirus onder controle krijgen. Op meer plekken in het land nemen de besmettingen toe. In een deel van het land zijn zondag 20 september al nieuwe maatregelen ingegaan. Zondag 27 september om 18.00 uur volgen nog 8 regio’s, waaronder Zuidoost-Brabant.

Lees het hele bericht op de website van VRBZO

Meer informatie

Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over het coronavirus. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351. Gaat het om de lokale invulling van maatregelen? Neem dan contact op met ons klantencontactcentrum via 040 208 3444.


22 september 2020
Statement ‘aangepaste carnaval 2021’

De voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant hebben een statement ‘aangepaste carnaval 2021’ uitgegeven.


21 september 2020
Noodverordening COVID vanaf 21 september van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 21 september 2020 van kracht is.

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 21 september 2020

In deze verordening is een artikel verwijderd over een verbod op fysiek onderwijs op MBO, HBO en universiteit tot het einde van dit schooljaar.


18 september 2020
Regionale maatregelen tegen het coronavirus

Het aantal coronabesmettingen stijgt weer snel. Ziekenhuisopnamen nemen weer toe. De situatie is zorgelijk en dat vraagt om ingrijpen. Het kabinet heeft daarom in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s, waar het aantal besmettingen het sterkst groeit, extra maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in op zondag 20 september 18.00 uur.

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam- Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Overkoepelend zijn voor deze regio’s drie maatregelen afgekondigd:

 • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht (00.00 uur). Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
 • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
 • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio.

Voor onze gemeente geldt dat we ons serieus moeten houden aan de al bestaande maatregelen. In maart voelden wij in Nederland met 17 miljoen mensen de noodzaak om ons aan die maatregelen te houden en juist dat gedrag heeft ons eerder zover gebracht dat we het virus terug konden dringen. We moeten die noodzaak nu weer voelen, zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt. Houd je dus aan de maatregelen:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was je handen regelmatig
 • Vermijd drukke plekken
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Ontvang niet meer dan 6 gasten thuis

2 september 2020
Wat doen we in Nederland om een tweede golf coronabesmettingen voor te blijven

We houden ons nog steeds aan de coronamaatregelen (werk zoveel mogelijk thuis, houd binnen én buiten 1,5 meter afstand, vermijd drukke plekken en was vaak je handen). We gaan de coronamaatregelen die gelden niet verder versoepelen. Discotheken en nachtclubs mogen nog niet open. Het blijft verboden te schreeuwen en te zingen in groepsverband. Dit wordt ook wel het juichverbod bij demonstraties, sportwedstrijden en concerten genoemd. Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest.

Lees het volledige nieuwsbericht


28 augustus 2020
Ook in september aangepaste openingstijden ANWB AutoMaatje

Sinds eind juli zijn de ritten via ANWB AutoMaatje in Valkenswaard weer gestart. Door de kleine capaciteit aan vrijwillige chauffeurs én het geringe aantal aanvragen voor ritten, was de openingstijd voor het boeken van ritten beperkt tot één dagdeel.

Lees hier het volledige nieuwsbericht


25 augustus 2020
Aangepaste noodverordening van kracht vanaf 21 augustus 2020

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd. Deze is van kracht vanaf 21 augustus 2020. Belangrijke wijziging is onder andere de toevoeging van een artikel over de maatregelen omtrent de introductieweken op hogescholen en universiteiten.  

Bekijk hier de aangepaste noodverordening


24 augustus 2020
Burenhulp en Corona: resultaat van een half jaar keihard werken

Toen corona zich aandiende in ons land en thuisblijven de norm werd, was één ding meteen duidelijk. De bestaande burenhulpprogramma’s in alle Valkenswaardse wijken werden naar voren geschoven als eerste vangnet dicht bij de bewoners in de eigen buurt. Nu we een half jaar verder zijn, is het tijd om de balans op te maken. Wat heeft die extra inzet nu opgeleverd en belangrijker nog, hoe gaan we dit behouden voor de toekomst?

Lees hier het volledige nieuwsbericht


19 augustus 2020
Statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio’s

Beste Brabanders,

Het is nog geen twee weken geleden dat wij onze zorg uitspraken over het toenemende aantal coronabesmettingen. Die toename gaat helaas onverminderd door. In het westen van het land, maar ook in delen van onze eigen provincie. Tijdens de zomervakantie is het naleven van coronaregels ernstig verslapt. Een zorgwekkende situatie die, als we er samen niet de schouders onder zetten, weer voor volle IC’s gaat zorgen en mogelijk zelfs het terugdraaien van eerder versoepelde regels.

Lees hier het volledige statement 


19 augustus 2020
Houd corona buiten de deur

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet dinsdagavond 18 augustus aanscherpingen aangekondigd.

Lees hier het volledige bericht 


12 augustus 2020
Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken

Vanaf 12 augustus kan volgens het RIVM iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Bekijk hier het volledige nieuwsbericht van Rijksoverheid


10 augustus 2020
Aangepaste noodverordening Covid-19 van kracht per 10 augustus 2020

Naar aanleiding van de landelijke persconferentie op donderdag 6 augustus 2020 is met ingang van maandag 10 augustus een nieuwe noodverordening van kracht in onze regio. Hierin is aantal wijzigingen doorgevoerd. De horeca (inclusief terras) moet net als enkele maanden geleden iedereen vooraf of bij aankomst laten reserveren, de gezondheidscheck uitvoeren, de bezoekers placeren en om de contactgegevens vragen ten behoeve van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook is er een artikel opgenomen waarbij de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden kan aanwijzen waar een mondkapjesplicht van toepassing is (voor personen van 13 jaar en ouder). Deze noodverordening gaat in vanaf 10 augustus 2020 en is te vinden op de website van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Ga verder naar de aangepaste noodverordening


7 augustus 2020
Statement voorzitters VRBZO:
Alarmerende cijfers over coronabesmettingen

De besmettingen met corona nemen de afgelopen weken weer ernstige vormen aan. In het westen van het land, maar ook in het westelijke deel van onze provincie. Het gaat om besmettingen die veelal in de privé- en werksfeer zijn opgelopen volgens het RIVM. Op feestjes en bbq’s, in onze gebedshuizen, bij verenigingen, op kantoor, in de supermarkt of op de camping. Niet verwonderlijk, want iedereen wil na deze afgelopen lastige maanden zijn of haar familie, vrienden of collega’s graag weer zien en de normale routines weer oppakken.

Maar daar zien we nu al tijdens de zomervakantie de gevolgen van en dat baart ons ernstige zorgen. In de naleving van de regels om corona onder controle te houden komt ernstig de klad. Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij namelijk corona onder controle. Denk aan de volle IC's, denk aan al die mensen die tegen het virus gevochten en verloren hebben, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca en verzorgingstehuizen weer op slot gaan.

Lees het volledige statement op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).


7 augustus 2020
Persmoment 6 augustus: Grip op coronavirus met lokale maatregelen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden. De besmettingen liepen terug en hierdoor konden we geleidelijk aan de maatregelen versoepelen.

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat ons zorgen baart, is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.

Daarom steunen we de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

Lees het volledige bericht op Rijksoverheid.nl.


29 juli 2020
Videoboodschap burgemeester Ederveen


20 juli 2020
Op vakantie gaan

Vakantie is dit jaar minder onbezorgd dan anders. Vermijd drukte, ook tijdens de vakantieperiode. Gaat u toch op vakantie? Ga dan wijs op reis. Plan uw vakantie, als het kan, buiten de schoolvakanties. Houd u waar ook ter wereld altijd aan de basisregels (Klachten? Blijf thuis en laat u testen, houd afstand, vermijd drukte en was vaak uw handen). Als de lokale regels strenger zijn, dan gelden deze.

Check reisadvies

Heeft u vragen over het land dat u wilt bezoeken en hoelang u daar mag verblijven, check dan het reisadvies  op de website van de Rijksoverheid. Hierop staat het reisadvies per land vermeld: www.nederlandwereldwijd.nl.

Het reisadvies voor de meeste landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Gezondheidsklachten

Houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Ontwikkelt u tijdens uw vakantie gezondheidsklachten? Meld u bij een lokale huisartsenpost. Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.


20 juli 2020
Regeling tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19

De regeling tegemoetkoming in de schade geleden door amateursportorganisaties door de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19 (Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19) is in de Staatscourant gepubliceerd. Ga verder naar deze zogeheten TASO-regeling. Er is een bedrag van 19,5 miljoen euro beschikbaar.

Samengevat komt de TASO-regeling hierop neer:

 • de minister verstrekt op aanvraag een tegemoetkoming aan een amateursportorganisatie die ten minste 20% aan omzetverlies heeft geleden als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de verdere verspreiding van COVID-19;
 • een amateursportorganisatie komt slechts eenmaal in aanmerking voor een tegemoetkoming op grond van onderhavige beleidsregel;
 • de minister beslist afwijzend op een aanvraag indien de aanvrager reeds een tegemoetkoming voor doorlopende lasten ontvangt op grond van de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19.

De tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten van de aanvrager in de periode 1 maart tot 1 juni van dit jaar en bedraagt: bij € 1.500,- (bij € 501,- t/m € 1.500,- doorlopende lasten) € 2.500,- (bij € 1.501,- t/m € 2.500,- doorlopende lasten) en € 3.500,- (bij € 2.501,- t/m € 3.999,- doorlopende lasten).

Huurlasten kunnen niet worden meegenomen in de doorlopende lasten en de vereniging mag geen gebruik hebben gemaakt van de TOGS-regeling. 


13 juli 2020
Buitenbad open voor jongeren tot en met 18 jaar

Het buitenbad is in de opstartfase enkel geopend voor jongeren t/m 18 jaar. Jeugd t/m 12 jaar alleen onder begeleiding van 1 of 2 volwassenen. Wanneer de omstandigheden het toelaten, wordt de opening stapsgewijs uitgebreid.


6 juli 2020
Zomervakantie in het buitenland? Check het reisadvies

Vanaf 16 juni is het mogelijk om op vakantie te gaan naar veel landen binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone. Het reisadvies voor de meeste landen is aangepast van ‘oranje’ (vakantiereizen afgeraden) naar ‘geel’ (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).

Heeft u vragen over het land dat u wilt bezoeken en hoelang u daar mag verblijven, check dan het reisadvies op de website van de Rijksoverheid. Hierop staat het reisadvies per land vermeld.


6 juli 2020
Burenhulp: De koffie loopt in alle wijken!

Inmiddels zijn de eerste koppen koffie weer geschonken. In verschillende buurthuizen in onze gemeente hebben inwoners elkaar weer persoonlijk opgezocht voor de gezelligheid van de koffieuurtjes. Gelukkig gaan in alle wijken de koffieuurtjes weer van start. Kijk in het schema hieronder voor het koffiemoment in uw wijk!

Dommelen

Elke woensdagochtend van 9.30 - 10.30 uur en van 11-12 uur.
Aanmelden via talentenbank@wedommelen.nl of via WhatsApp/telefoon aan 06-14872397.

Ons Dommels Plèkske, De Belleman
Geenhoven Vanaf 2 juli elke dinsdag-, donderdag en vrijdagochtend van 10.00-11.00 uur.
Aanmelden: Voor dinsdag en vrijdag bij Daniëlle van Rens: 06-18302236.
Voor donderdag bij Anneke Duits: 06-81935762.
(Moestuin bij) Rode Kruisgebouw
Gegraaf Elke woensdag 18.30-19.30 uur bij mooi weer ‘Koffie op straat’.
Meer info en aanmelden via talentenbank@hetgegraaf.nl.
In de wijk
Kerkakkers Vanaf 6 juli elke eerste en derde maandag van de maand 10.00-11.15 uur. Inloophuis ‘Bij de Paters’, Kardinal de Jongstraat 6
Borkel & Schaft Elke donderdagmiddag 13.30-15.30 uur. Dorpshuis D’n Teut
Hoge Akkers Vanaf 14 juli elke tweede dinsdag van de maand 19.00-20.00 uur.
Aanmelden via talentenbank@hoge-akkers.nl.
Buurthuis ‘t Huukske
Turfberg Vanaf 8 juli elke eerste woensdag van de maand 10.30-11.30 uur. De Turfberg

Meer algemene informatie? Heeft u een hulpvraag? Aanmelden als talent in de wijk?

 • Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.
 • Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.

6 juli 2020
Films en voorstellingen bij Theater de Hofnar

Theater de Hofnar is ook weer open. Zij zijn begonnen met het vertonen van films en voorstellingen.

Elke week draaien zij meerdere films in de middagen en avonden. Daarnaast programmeren ze een speciaal zomerprogramma met bijzondere voorstellingen.

Goed om dat programma in de gaten te houden vooral als het wat slechter weer is in de zomer. Meer informatie: www.hofnar.nl.


6 juli 2020
Openingstijden zwembad De Wedert

Op 13, 14 en 15 juli is het binnenbad gesloten in verband met groot onderhoud. Daarna gelden de volgende tijden, op reservering (telefoonnummer 040-2083555).

 • Maandag: 10.00-11.00 uur
 • Dinsdag t/m vrijdag: 07.00-08.00 uur en 08.30-09.30 uur en 10.00-11.00 uur
 • Maandag-, dinsdag-, donderdag-, en vrijdagavond van 21.00-22.00 uur
 • Zaterdag: 09.00-10.00 uur en 10.30-11.30 uur
 • Zondag: 09.00-10.00 uur en 10.30-11.30 uur

Het buitenbad is, bij mooi weer (20 graden en droog), dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Je kunt reserveren door een kaartje te kopen via de webshop: https://webshopzwembaddewedert.recreatex.be.

Als het buitenbad gesloten is, dan is het binnenbad ’s middags geopend van 14.00-16.00 uur (kindermiddag). Het binnenbad is telefonisch te reserveren op maandag-, en woensdagochtend van 10.00-12.00 uur. En op vrijdagochtend van 10.00-11.00 uur.


2 juli
1,5 meter afstand mag worden losgelaten tijdens sport vanaf 1 juli

Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben vanaf 1 juli. De 1,5 meter afstand tijdens het sporten, dient waar mogelijk in acht genomen te worden, maar als dat een normale sportbeoefening in de weg staat mag 1,5 meter afstand tijdelijk losgelaten worden. Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.


2 juli
Opening sportkantines en binnensport vanaf 1 juli

Voor de heropening van sportkantines, binnensport en het gebruik van kleedruimtes gelden aanvullende maatregelen die zijn vastgelegd in het afwegingskader sport van het RIVM. Hieronder vallen onder andere de algemene hygiëneregels, maatregelen rondom het desinfecteren van sportmaterialen en het goed ventileren van binnenruimtes. Deze maatregelen zijn vertaald in de protocollen per tak van sport en dienen door de sportaanbieder en/of exploitant te worden gevolgd om sporters weer veilig en verantwoord te kunnen ontvangen. Voor sportkantines geldt daarbij dat zij aan alle voorwaarden, die ook gelden voor de horeca conform de aanwijzing en noodverordeningen, dienen te voldoen:

Protocol Horeca

Protocol Verantwoord Sporten


1 juli 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 15 juli van kracht

Woensdag 1 juli 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een nieuwe noodverordening ondertekend. De nieuwe noodverordening vindt u op de website van de Veiligheidsregio. We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. 1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte. In de noodverordening leest u wat de regels zijn per 15 juli 2020. Meer informatie over de algemene regels in eenvoudige taal vindt u op de website van Rijksoverheid


29 juni 2020
Buitenbad de Wedert opent op woensdag 1 juli voor jeugd tot en met 12 jaar

Ga verder naar het bericht in het informatieloket sport


29 juni 2020
Te voet over de weekmarkt

U bent elke donderdag van harte welkom op de weekmarkt. Als u met de fiets komt, houd er dan rekening mee dat het marktgebied een voetgangersgebied is. Daar mag u dus niet fietsen. Dus stap af, houd uw fiets aan de hand of zet hem in de fietsenstalling aan de westzijde van de markt (ter hoogte van de Rabobank).

Komt u van de andere kant, dan kunt u uw fiets op het Hofnarplein zetten, of bij de Nicolaaskerk. Zet uw fiets niet bij de afzethekken op de Eindhovenseweg/ Leenderweg bij ‘t Weerderhuys. Want bij een noodsituatie moeten de hulpdiensten daar een ingang/ doorgang hebben.

Wilt u oversteken over de weekmarkt, kies er dan voor om te lopen of fiets om via de straten rondom de weekmarkt. Samen houden we het veilig voor iedereen.

Bedankt alvast namens uw medebezoekers en de kooplieden!


24 juni 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 24 juni van kracht

Ga verder naar de nieuwe noodverordening

Woensdag 24 juni 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een nieuwe noodverordening ondertekent. In deze noodverordening is een passage over luchthavens opgenomen. De versoepelingen die tijdens de persconferentie woensdag 24 juni 2020 zijn aangekondigd zijn niet opgenomen in deze noodverordening. Deze worden onderdeel van een nieuwe noodverordening, die wij in de loop van week 27 ontvangen.


25 juni 2020
We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus

1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte.

Meer informatie over de algemene regels


22 juni 2020
Omkleed- en douchegelegenheden mogen weer gebruikt worden

Het verbod op het gebruikmaken van gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden in zwemgelegenheden, inrichtingen voor sporten en beweging die buiten sporten mogelijk maken, is per 15 juni komen te vervallen.

Voorwaarde voor gebruik is dat de richtlijnen vanuit het RIVM worden opgevolgd, hierbij dient rekening gehouden te worden met dagelijkse reiniging van de kleedkamers. Het gebruik hoeft, los van reguliere gebruiksafspraken, niet te worden afgestemd met de gemeente Valkenswaard.


22 juni 2020
Het coronavirus en de horeca

Sinds 1 juni zijn de terrassen weer open. En mogen cafés en restaurants binnen maximaal 30 gasten ontvangen, op basis van reservering en na een checkgesprek.

In alle gevallen moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden, behalve mensen die behoren tot een huishouden, en heeft iedereen een zitplaats. Als de situatie het toelaat, wordt het aantal bezoekers met ingang van 1 juli verhoogd naar 100.

Horecabezoekers houden zich aan de maatregelen

Bezoekers aan de horeca in Valkenswaard houden zich hier goed aan. Zo blijkt uit de eerste globale indrukken.

Wethouder Geldens: “Het is natuurlijk een opgave om die 1,5 meter aan te houden. Maar hier in Valkenswaard houdt iedereen er goed rekening mee.” Veel restaurants en cafés hebben aanvullende (hygiëne)regels. Geldens: “Bezoekers volgen die aanwijzingen van het personeel ook prima op. Dat blijkt uit de eerste indrukken.”

Bezoekers en (horeca)ondernemers samen

Op het terras geldt geen maximum aantal bezoekers, wel moet altijd de 1,5 meter afstand toegepast worden, tenzij je behoort tot hetzelfde huishouden. Reserveren van een tafel op het terras buiten is niet verplicht.

Geldens: “Met het mooie weer van de laatste tijd merken we dat de terrassen ook weer wat gevulder worden. En dat is mooi.”

Rekening houden met elkaar

Bezoekers aan de horeca blijven rekening houden met de maatregelen, ook tot in de late uurtjes.

Geldens: “Je wilt toch niet dat een horecaondernemer een boete krijgt omdat iemand zich niet aan die 1,5 meter houdt? We helpen elkaar hier in Valkenswaard om het gezellig te houden. Bezoekers aan een restaurant of café hebben oog voor elkaar en voor de (horeca)ondernemers. Want alleen samen krijgen we het onder controle.”

Bezoekers uit België

Inmiddels zijn ook de Coronamaatregelen in België aangepast.

Geldens: “Onze zuiderburen zullen onze gemeente zeer zeker weer gaan bezoeken.” Tussen landen onderling verschillen de regels. Geldens: “Mocht het nodig zijn, attendeer onze Belgische bezoekers op de maatregelen die hier gelden. Het zal best even wennen zijn voor hen omdat hier weer andere regels gelden. Maar hier in Valkenswaard hebben we begrip voor elkaar en houden we daar rekening mee. Dus dat gaat helemaal goed komen.”


22 juni 2020
Burenhulp: eerste koppen koffie weer uitgeschonken!

De wekelijkse ontmoetingsmomenten zijn in een aantal wijk-/ dorpshuizen weer opgestart. Uiteraard nemen de deelnemers hierbij de richtlijnen in acht, waaronder natuurlijk die belangrijke 1,5 meter! Ook in dorpshuis d’n Teut in Borkel en Schaft is de wekelijkse ‘huiskamer’ weer gezellig als vanouds. In Borkel en Schaft vindt deze vorm van ontmoeting van bewoners iedere donderdagmiddag van 13.30 tot ongeveer 15.30 uur plaats.

Wilt u meer weten? Of deelnemen en al eens vast een kijkje komen nemen? Loop gerust eens binnen! In andere wijken in Valkenswaard en Dommelen worden ook dergelijke bijeenkomsten georganiseerd, wel allemaal op verschillende dagen en tijden.

Meer informatie over dit soort ‘huiskamers’, koffieochtenden en ontmoetingsmomenten in de wijk? Neem contact op met de wijkcommissie of het burenhulpprogramma in uw wijk!

 • Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.
 • Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.

Op de websites en sociale media van de verschillende wijkcommissies vindt u uiteraard nog veel meer informatie.


18 juni 2020
Precariobelasting 2020

Ga verder naar precariobelasting besluit heffingsambtenaar 2020


15 juni 2020
Zwembad de Wedert 22 juni open voor vrij zwemmen

Vanaf maandag 22 juni gaat het binnenzwembad van de Wedert weer open voor mensen die vrij willen zwemmen.

Lees meer in het informatieloket sport


15 juni 2020
Zomervakantie 2020: wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf. Kijk voor het actuele reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl of volg @247BZ op Twitter.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:

 • volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen;
 • het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto;
 • niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Op de hoogte via Reisapp van Buitenlandse Zaken

Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming.

Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de gratis Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen. En met de Reisapp heeft u bovendien met één druk op de knop contact met het 24/7 BZ contactcenter.


15 juni 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 15 juni van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 15 juni van kracht is.


15 juni 2020
Volg actuele informatie

Op de hoogte blijven van actuele informatie over Coronamaatregelen? Wij plaatsen info op deze webpagina, op onze Facebookpagina en op ons Twitteraccount.

Meer informatie kunt u vinden op www.rivm.nl en www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Met vragen kunt ook bellen naar het publieksnummer 0800-1351. (tussen 08.00 en 20.00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 2051351.


11 juni 2020
Bowlen, darten en biljarten weer toegestaan

Deze week is besloten dat we weer mogen bowlen, darten en biljarten.  Hierbij gelden de volgende voorwaarden: 

 1. In inrichtingen wordt bowlen, darten en biljarten toegestaan.
 2. Activiteiten in competitieverband zijn niet toegestaan.
 3. Per spel mag één persoon actief zijn. De anderen moeten aan een tafel of aan de bar zitten.

En voor de inrichtingen blijft gelden dat maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn, die vooraf moeten reserveren en 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Uiteraard moeten ook alle andere bepalingen uit de noodwet en de richtlijnen van RIVM en Rijksoverheid worden nageleefd.


9 juni 2020
Sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open vanaf 15 juni

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open. Toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden, etc. mogen open. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

Kijk voor meer informatie in de veelgestelde vragen op de site van de overheid


8 juni 2020
Groot respect voor mantelzorgers

Sinds het begin van de Coronacrisis horen en zien we veel over de enorme inzet van de ‘helden in de zorg’. Die aandacht is dik verdiend en de complimenten óók.

Naast deze professionals, wil ik hier graag nóg een groep mensen in de schijnwerpers zetten: de mantelzorgers in onze gemeente. De mensen die elke dag in touw zijn om intensieve zorg te leveren aan hun partner, ouder(s), kind, of vriend. Want u als mantelzorgers, bent hier niet voor opgeleid, maar kreeg op enig moment te maken met een dierbare die hulp nodig had. En u bent toen ‘gewoon’ die hulp gaan bieden. Dat doet u, naast uw baan, een gezin met kinderen, of andere drukke bezigheden. Vaak voor langere tijd, soms jaren aan een stuk.

Graag noem ik in dit bericht ook even de jonge mantelzorgers (t/m 24 jaar), die zorgen voor een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus. En die dat proberen te combineren met school, vrienden en hobby’s. 

Ik wil jullie allemaal uit de grond van mijn hart bedanken voor jullie enorme toewijding aan anderen! Zonder jullie zouden we het absoluut niet redden met de zorg, zeker niet in deze moeilijke tijden. De Coronacrisis maakte jullie taak vaak nóg pittiger: het is veel lastiger om ‘hulptroepen’ in huis te laten komen, thuiszorg en dagbesteding werden tijdelijk minder, of konden helemaal niet doorgaan.

Misschien maakt u zich zorgen over de hele situatie. Weet dan dat u er niet alleen voor staat. Vanuit de gemeente hebben wij een steunpunt voor mantelzorgers in Valkenswaard. Dat is Mantelzorg Verlicht, een onderdeel van de GGD Brabant Zuidoost.

Op deze pagina vindt u meer informatie over dit steunpunt en wat het voor u kan betekenen. Ik roep u op: maak gebruik van de ondersteuning door Mantelzorg Verlicht en bel of mail ze. Dat kan óók voor een luisterend oor, of gewoon een praatje. De medewerkers helpen u graag om als mantelzorger óók goed voor uzelf te zorgen.

Nogmaals dank voor uw inzet zeker ook in deze moeilijke tijden.

Hartelijke groet,

Mieke Theus, wethouder zorg en welzijn


8 juni 2020
Steunpunt Mantelzorg Verlicht

Het Steunpunt Mantelzorg Verlicht biedt sinds begin 2018 mantelzorgondersteuning voor mantelzorgers in de gemeente Valkenswaard. Mantelzorgondersteuning is vooral gericht op mensen die langdurig en intensief voor een naaste zorgen. Het steunpunt Mantelzorg Verlicht Valkenswaard is onderdeel van de GGD Brabant Zuidoost en heeft veel ervaring met het ondersteunen van mantelzorgers.

U kunt u daar terecht met vragen en problemen en krijgt deskundige ondersteuning en advies. Heeft u een vraag, dan helpen we u graag verder. Wij zijn telefonisch elke werkdag te bereiken op nummer 088 0031 168. Heeft u liever een persoonlijk gesprek dan komen we zo mogelijk bij u thuis op bezoek. In deze tijd houden we ons daarbij natuurlijk aan de Coronamaatregelen. U kunt ons ook mailen via info@mantelzorgverlicht.nl.

Websites voor mantelzorgers van alle leeftijden

We hebben een speciale website voor mantelzorgers in Valkenswaard: www.mantelzorg-valkenswaard.nl. Op deze site vindt u veel informatie over mantelzorg en mantelzorgondersteuning en een agenda met een overzicht van alle activiteiten die er voor mantelzorgers in de regio worden georganiseerd.

Speciaal voor jonge mantelzorgers (t/m 24 jaar) zijn informatie, filmpjes en tips te vinden op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, www.mantelzorg.nl, bij de campagne ‘Deel je zorg’.

Nog niet geregistreerd? Meld u aan!

Door u als mantelzorger in te schrijven bij het steunpunt kunnen we u goed op de hoogte houden van informatie over verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Ook ontvangt u drie maal per jaar M-nieuws, de nieuwsbrief voor mantelzorgers. In M-nieuws worden thema’s behandeld, staan interviews en vindt u interessante activiteiten die de komende periode plaatsvinden.

In deze Coronatijd houden we mantelzorgers zoveel mogelijk op de hoogte via ons nieuwe informatiebulletin Ruggensteun. Als u zich inschrijft als mantelzorger kunt u het rechtstreeks in de mail ontvangen. De informatiebulletins zijn ook te vinden op de website.

Contactgegevens

Steunpunt Mantelzorg Verlicht Valkenswaard
T: 088 0031 168
E: info@mantelzorgverlicht.nl
W: www.mantelzorg-valkenswaard.nl
Antwoordnummer 10422
5600 VB  Eindhoven

Bereikbaar: iedere werkdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.


8 juni 2020
Burenhulp: ontmoeten kan weer!

Langzaam is weer steeds meer mogelijk! Sinds 1 juni zijn de Coronamaatregelen versoepeld en mogen ook de buurt- en dorpshuizen weer open. Voordat dit echt kan gebeuren, moeten ook daar de ruimtes “corona-proof” zijn. De verschillende wijkcommissies, burenhulpprogramma’s en buurt- en dorpshuizen zijn druk bezig geweest om dat voor elkaar te krijgen! We willen graag weer bij elkaar komen tijdens de koffie-uurtjes in de wijken!

Let op: in de buurt- en dorpshuizen mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen. De organisatie heeft dan ook altijd het recht om mensen te weigeren als dit het maximum overstijgt. Verder vragen we iedereen om de regels van het RIVM in acht te houden en de aanwijzingen van de organisatie altijd op te volgen. Dan is eenieder welkom op de volgende koffie-uurtjes.

Dommelen Vanaf 24 juni elke woensdagochtend 10.00-11.00 uur Ons Dommels Plèkske, De Belleman
Geenhoven Houd de site en facebook van de wijkcommissie in de gaten! (Moestuin bij) Rode Kruisgebouw
Gegraaf Vanaf september mogelijkheden. Houd de site en facebook van de wijkcommissie in de gaten! De Hijskraan
Kerkakkers Vooralsnog geen mogelijkheden
Borkel & Schaft Vanaf 4 juni elke donderdagmiddag 13.30-15.30 uur Dorpshuis D’n Teut
Hoge Akkers Vanaf juli mogelijkheden. Houd de site en facebook van de wijkcommissie in de gaten! Buurthuis ‘t Huukske
Turfberg Houd de site, facebook  en nieuwsbrief van de wijkcommissie in de gaten! De Turfberg


4 juni 2020
Tijdelijk rijden met verlopen rijbewijs

Door de maatregelen rondom corona lukt het niet altijd om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen -tijdelijk- langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

Lees het volledige bericht


4 juni 2020
Burgemeester Ederveen: Alleen wordt weer iets meer samen


3 juni
Kabinet volgt advies: besmette nertsenbedrijven ruimen

De met COVID-19 besmette nertsenbedrijven zullen vanaf komende vrijdag geruimd worden. Het gaat inmiddels om 7 besmette bedrijven op 9 locaties. Ook het bedrijf in Venray is besmet. Dit besluit hebben minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister De Jonge van Volksgezondheid genomen op basis van het advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) en van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Zoönosen (BAO-Z).

Lees hier het volledige bericht


3 juni 2020
Basisscholen en reizen in Europa

Kinderen in het reguliere basisonderwijs gaan vanaf 8 juni weer volledig naar school. Dit kan weer omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om niet volledig naar school te gaan.  Lees meer over dit onderzoek op de site van het RIVM

Vanaf 15 juni mag u weer reizen naar een aantal Europese landen

Vakantie in eigen land kan sowieso. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden.

 • Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op.
 • Ken de regels in het land van bestemming,
 • Sluit een goede reisverzekering af
 • Zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.
 • Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
 • Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies.

Bekijk de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan. 

Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken.


2 juni 2020
Gewijzigde openingstijden gemeentehuis

Vanwege de Coronamaatregelen is het gemeentehuis alleen geopend op afspraak. Sinds dinsdag 2 juni zijn de openingstijden wel weer wat verruimd. Ze zijn nu als volgt:

 • maandag: 08.15-17.00 uur
 • dinsdag: 08.15-17.00 uur
 • woensdag: 08.15-17.00 uur
 • donderdag: 08.15-17.00 uur
 • vrijdag: 08.15-12.30 uur

U kunt telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444 (bereikbaar op de normale openingstijden). U kunt ook veel online regelen.


2 juni 2020 
CMD: Individuele lessen weer van start

Sinds dinsdag 2 juni zijn ook de individuele muzieklessen bij het Centrum voor Muziek en Dans (CMD) weer gestart in Cultuurcentrum De Hofnar. Alle cursisten hebben een nieuwsbrief ontvangen met informatie over de maatregelen die noodzakelijk zijn om de individuele les weer veilig te kunnen volgen.

Voor vragen is de administratie bereikbaar via cmd@valkenswaard.nl of telefonisch via (040) 2083591. De balie van het CMD blijft nog gesloten.

Ga verder naar de website van het CMD


2 juni 2020
Geen ritten ANWB AutoMaatje tot 1 juli

In verband met de landelijke Coronamaatregelen mogen er geen ritten worden verzorgd via het project ANWB AutoMaatje Valkenswaard. Bij AutoMaatje vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding.

Om de deelnemers en (vrijwillige) chauffeurs optimaal tegen het coronavirus te beschermen, besloot de ANWB dit voorjaar dat in elk geval tot 1 juni geen ritten worden uitgevoerd. Op dit moment geldt nog steeds de afspraak dat mensen in eigen vervoermiddelen áltijd 1,5 meter afstand moeten houden, als ze niet tot één huishouden behoren. Daarom heeft de ANWB besloten om in elk geval tot 1 juli geen ritten te laten uitvoeren.

Heeft u vragen over AutoMaatje Valkenswaard? Bel dan het algemene nummer van Cordaad Welzijn (040) 2533443 of stuur een mailbericht naar automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.


2 juni 2020
Burenhulp: samen genieten van een goed boek!

“Al ruim vóór de Coronatijd zijn ongeveer tien vrijwilligers van de wijkcommissie Kerkakkers met het project Burenhulp begonnen. Ze hebben toen ontdekt dat er al van veel burenhulp sprake was in de wijk,” vertelt Frits Hendriks, één van de vrijwilligers. Hij is blij dat op deze manier veel wijkbewoners geholpen kunnen worden, ook nu.

Nu Frits met pensioen is, heeft hij de tijd en ruimte om anderen te ondersteunen. “Dat varieert van enkele keren boodschappen meebrengen voor enkele buren, het zoeken naar een verdwenen kliko en het afvoeren van tuinafval, tot het vervangen van een lekkende douchekraan bij een alleenstaande oudere bewoonster in de wijk.” Naast de opgeschaalde burenhulp gaan de normale activiteiten voor de wijkcommissie voor Frits ook zoveel mogelijk door, zoals het bijvullen en opruimen van de beide “buurtbieb” boeken- en speelgoedkasten in de wijk. Het lezen van een goed boek is ook een idee om deze tijd van veel thuis zijn goed te besteden. Kijk eens in de buurtbiebs voor het nieuwste pareltje! Samen blijven we zorgen voor elkaar!

Heeft u een vraag of wilt u zich als vrijwilliger inzetten in de wijk? Aanmelden kan bij het burenhulpprogramma in uw wijk!

 • Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.
 • Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.

2 juni 2020
Maatregelen bij nertsenbedrijven

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft met ingang van 28 mei de maatregelen voor nertsenbedrijven aangescherpt. Ze gelden voor alle nertsenbedrijven in Nederland, dus niet alleen voor met Covid-19 besmette bedrijven.

De maatregelen zijn:

 • een vervoersverbod voor nertsen en mest van nertsen,
 • een hygiëneprotocol voor bezoekers en vervoermiddelen,
 • een bezoekersverbod voor de stal (beperking van personen, die de gebouwen met de nertsen mogen betreden),
 • de verplichting dat nertsenhouders er zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat andere dieren (honden, katten en fretten) het bedrijf niet verlaten en niet kunnen binnenkomen.

Kamerbrief over landelijke maatregelen op nertsenbedrijven

Regeling Minister van Landbouw, natuur en Voedselkwaliteit - wijziging maatregelen Sars-CoV-2 bij nertsen


1 juni 2020
0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht.

Alleen getest bij klachten

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl


29 mei 2020
Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 27 mei 2020 besloten. Minister-president Rutte lichtte de uitkomsten van het overleg na afloop toe tijdens een persmoment.

Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht, zoals: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus staat alle informatie.

Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

Lees hier het volledige bericht naar aanleiding van het persmoment op 27 mei


28 mei 2020
Noodverordening COVID-19 vanaf 1 juni, 12.00 uur van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 1 juni 12.00 uur van kracht is.

Noodverordening COVID-19 VRBZO vanaf 1 juni 12.00 uur

Noodverordening COVID-19 VRBZO tot 1 juni 12.00 uur

Heeft u vragen over de maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus in te perken? Kijk dan op Rijksoverheid.nl of bel met het informatienummer 0800-1351.


28 mei 2020
Horeca beperkt open vanaf 1 juni

Op 19 mei maakte het kabinet een aantal aanpassingen bekend op het coronabestrijdingsbeleid. De regering voert beperkte versoepelingen door voor de horeca. Zo mogen – onder voorwaarden - de terrassen weer open per 1 juni en zijn ook binnen in café ’s en restaurants weer maximaal 30 bezoekers tegelijk welkom (medewerkers niet meegerekend). In de loop van de komende periode worden verdere versoepelingen verwacht, als de ontwikkelingen rondom de coronapandemie dat toelaten.

Terrassen

Op de terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten op 1,5 meter afstand van elkaar. De afstandsregel geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden.
Net als in de publieke ruimte, vindt handhaving van de 1,5 meter plaats vanaf drie personen. Een situatie waarbij twee personen aan een tafel niet de 1,5 meter aanhouden, wordt daarmee gedoogd. Maar de opstelling van tafels en stoelen moet wél zo zijn dat een tweetal de 1,5 meter maatregel wel in acht kan nemen als zij dat wenst.

In Valkenswaard heeft een aantal horeca-ondernemers aangegeven dat ze graag een grotere oppervlakte willen voor het opstellen van hun terras. Horecaondernemers kunnen hiervoor een vergunningsaanvraag indienen bij de gemeente. Een aantal van hen heeft dat al gedaan. De gemeente denkt daar graag in mee hoe we dat mogelijk kunnen maken. Daarbij vormen natuurlijk de landelijke en regionale voorschriften en het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland, het uitgangspunt.

Regels voor rookruimte

Per 1 april 2020 werd het verbod op rookruimten in de horeca van kracht. De invoering van dat verbod verliep eigenlijk geruisloos, omdat de horecazaken vanwege de Coronacrisis gesloten waren. Maar het betekent wel, dat horecabedrijven – als ze per 1 juni beperkt open gaan – binnen geen rookruimte meer mogen hebben. Rokers zijn dan dus aangewezen op de openbare ruimte.

Inzet van sfeerbeheerders

Net als bij de weekmarkt, zullen in Valkenswaard bij de heropening van de horeca zogeheten ‘sfeerbeheerders’ ingezet worden om alles in goede banen te leiden. Zo nodig spreken zij bezoekers en ondernemers aan op de regels. Zij zijn herkenbaar aan hun gele hesjes. Mocht u vragen hebben, zij helpen u graag verder.


28 mei 2020
Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren.

Lees hier het volledige bericht


25 mei 2020
Doe gratis mee met Valkenswaardse Sportverenigingen!

Lees het bericht in het informatieloket sport


25 mei 2020
Burenhulp waardevol voor hulpvragers én vrijwilligers!

Natuurlijk denken we bij burenhulp vooral aan de voordelen die het heeft voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Voor hen doen we het allemaal. Deze corona-tijd heeft ons ook nog duidelijker gemaakt dat het mes aan twee kanten snijdt. Ook voor mensen die hulp bieden als vrijwilliger is het een welkome aanvulling op de dagelijkse routine.

Zo boden de Soepcentrales in Dommelen en Turfberg natuurlijk heerlijke soep aan bewoners, maar is het voor de vrijwillige koks ook een fijne invulling van hun vrijdag. Bovendien vraagt zo’n actie niet alleen vrijwilligers om te koken, maar ook allerlei mensen die de logistieke operatie verzorgen. Er komt veel meer bij kijken, dan je in eerste instantie zou denken. Dat maakt dat burenhulp voor hulpvragers heel waardevol is, maar ook net zo waardevol voor de vrijwilligers. En hoewel initiatieven als de Soepcentrale in de Turfberg op z’n eind zijn gelopen nu de regels versoepeld worden, blijven de burenhulpprogramma’s actief. (De Soepcentrale in Dommelen gaat nog wel door.) Zo blijven zij inwoners en vrijwilligers helpen op alle mogelijke manieren. Aanmelden als vrijwilliger kan dus nog steeds en blijft ook na de corona-tijd kunnen. We kunnen iedereen gebruiken, want iedereen heeft talent! Samen blijven we zorgen voor elkaar!

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.


25 mei 2020
Weekmarkt op 28 mei

Na een succesvolle proef met uitbreiding van de weekmarkt met ‘non-food’ kramen in de afgelopen weken, gaat de markt in Valkenswaard de komende tijd op deze manier door. Hierbij blijven de bekende (hygiëne)maatregelen van kracht.

Inrichting marktterrein en verkeersmaatregelen

Op 28 mei geldt vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg.

Om 1.5 meter afstand te kunnen houden, is het marktterrein vergroot. De kramen staan op het marktplein en ook op het gedeelte van de Luikerweg, tussen de Markt en de kruising met de Dommelseweg. Daarnaast staan kramen op de Leenderweg tussen de Eindhovenseweg en de Bakkerstraat.

Het kruispunt Leenderweg - Eindhovenseweg - Waalreseweg wordt 28 mei dus deels afgesloten. Alleen verkeer komend vanuit de Waalreseweg, kan linksaf richting Eindhoven(seweg) en andersom.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.

Aanvullende maatregelen

Zoals aangegeven blijven de (hygiëne)maatregelen van kracht. Naast het 1.5 meter afstand houden van elkaar, geldt dat weekmarktbezoek in deze tijd geen uitje is. Kom dus alleen naar de markt en blijf er zo kort mogelijk. Als het druk is, kom dan op een later tijdstip terug. Fietsen of andere voertuigen mag u niet (aan de hand) meenemen op het marktterrein, omdat zij teveel ruimte innemen. Etenswaren moeten mee naar huis worden genomen en mag u dus niet ter plaatse opeten. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.

Indien er zich toch ongewenste situaties voordoen, dan kunnen er delen van het marktterrein (tijdelijk) afgesloten worden. Ook kan de markt beëindigd worden als blijkt dat het te druk wordt, of mensen zich niet aan de maatregelen houden.

Sfeerbeheerders

Om de markt in goede banen te leiden en zo nodig kooplieden en bezoekers aan te spreken op de regels, worden zogeheten ‘sfeerbeheerders’ ingezet. Zij zijn herkenbaar aan hun gele hesjes. Mocht u vragen hebben, zij helpen u graag verder.


20 mei 2020
Persbericht LNV:  Nieuwe onderzoeksresultaten Covid-19 bij nertsenbedrijven

Volgens het RIVM is de kans dat mensen buiten de stal ook besmet kunnen worden door de dieren ’verwaarloosbaar’. Gisteren is wel bekend gemaakt dat er een sterk vermoeden is dat één van de medewerkers besmet is geraakt door de dieren. Minister Schouten neemt daarom een aantal maatregelen. Zo worden alle nertsenbedrijven in Nederland nu onderzocht op de aanwezigheid van het virus. Deelname daaraan was vrijwillig, maar wordt nu verplicht. Schouten laat ook onderzoek doen naar het verloop van het virus op de bedrijven.  

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer en de media met de volgende documenten:

Mocht u vragen hebben, lees dan de Q&A


19 mei
Corona-aanpak: de volgende stap

Lees hier het bericht naar aanleiding van de persconferentie op 19 mei 2020 

Basisregels voor iedereen


18 mei 2020
Boodschap van het college

Beste inwoners,

We hebben ons met z’n allen sinds maart goed aan de beperkende Corona-maatregelen gehouden. En gelukkig met resultaat! In deze overgangsfase - tot 1 september 2020 - is het advies ‘vermijd drukte’ in de plaats gekomen van ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Om een tweede Coronagolf te voorkomen, zullen we wél voorzichtig moeten blijven en ons aan de (hygiëne)regels moeten houden, totdat er een goed werkend vaccin beschikbaar is.

Ga verder naar de boodschap


18 mei 2020
Beantwoording vragen

Veel inwoners, organisaties, instellingen en verenigingen hebben vragen over de noodverordeningen, richtlijnen en maatregelen die zijn genomen. De vragen komen op allerlei manieren bij de gemeente binnen - via de balie, e-mail, WhatsApp, Facebook, Twitter, telefoon, pers, op straat, etc..  Dat is natuurlijk begrijpelijk, want het is ook een spannende tijd die van ons allemaal aanpassingen vraagt.

De gemeente doet er alles aan om de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden en om de dienstverlening op dezelfde voet door te laten gaan. Maar door de crisis kan het voorkomen dat de beantwoording van vragen soms wat langer op zich laat wachten. Op basis van de ontwikkelingen en de landelijke richtlijnen prioriteren we de vragen. Het zou dus kunnen zijn dat het iets langer duurt voordat een vraag die u gesteld heeft, wordt beantwoord.

Wij vragen uw begrip daarvoor.


18 mei 2020
Binnenzwembad De Wedert opent op zaterdag 23 mei voor zwemverenigingen

Tijdens de laatste persconferentie op 6 mei is onder andere duidelijk geworden dat de zwembaden onder zeer strikte voorwaarden weer open mogen. Tijdens dezelfde persconferentie is bij herhaling benadrukt hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden zodat voorkomen kan worden dat maatregelen teruggedraaid moeten worden. Uiteraard willen we graag zo snel mogelijk maar liefst ook zo lang mogelijk genieten van ons zwembad.

Wethouder Theo Geldens van sport: “We hebben het zwembad nu zo ingericht dat we ons kunnen houden aan de regels. We zijn erg  blij dat  we de zwemverenigingen weer veilig en verantwoord binnen kunnen  laten zwemmen. Let op het zogenaamde vrij zwemmen dan dus nog niet. De omvang van het zwembad en de inrichting ervan bieden op dit moment geen mogelijkheid om verantwoord vrij zwemmen toe te laten. Wij begrijpen hoezeer ook onze vrij zwemmers verlangen naar een heerlijke plons in het water maar de zorg voor een veilige en gezonde omgeving staan voorop.  Zodra de mogelijkheid er wel weer is, zullen wij u zeker informeren.”

Buitenbad blijft voorlopig gesloten

Voor het buitenbad is het een hele  uitdaging om een verantwoorde omgeving te kunnen creëren.

Wethouder Geldens: “We zouden onze inwoners en zeker de jongeren en jonge gezinnen zo verschrikkelijk graag de mogelijkheid willen bieden om te genieten van ons geweldige buitenbad met fantastische ligweide maar helaas het kan nog niet. Op dit moment verkennen we de mogelijkheden om onder zeer strikte voorwaarden later in het jaar alsnog open te gaan.  We richten ons nu op een eventuele beperkte openstelling vanaf half juli aan het begin van de vakantieperiode maar of het ook gaat lukken dat is echt nog even afwachten.
Ik wens de verenigingen alvast veel zwemplezier respecteer de regels en geniet met volle teugen.”


18 mei 2020
Weekmarkt op 21 mei (Hemelvaartsdag)

Na een succesvolle proef met uitbreiding van de weekmarkt met ‘non-food’ kramen op 7 en 14 mei, gaat de markt in Valkenswaard de komende tijd op deze manier door. Hierbij blijven de bekende (hygiëne)maatregelen van kracht.

Inrichting marktterrein en verkeersmaatregelen

Op 21 mei geldt vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg.

Om 1.5 meter afstand te kunnen houden, is het marktterrein vergroot. De kramen staan op het marktplein en ook op het gedeelte van de Luikerweg, tussen de Markt en de kruising met de Dommelseweg. Daarnaast staan kramen op de Leenderweg tussen de Eindhovenseweg en de Bakkerstraat.
Het kruispunt Leenderweg - Eindhovenseweg - Waalreseweg wordt 21 mei dus deels afgesloten. Alleen verkeer komend vanuit de Waalreseweg, kan linksaf richting Eindhoven(seweg) en andersom.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.

Aanvullende maatregelen

Zoals aangegeven blijven de (hygiëne)maatregelen van kracht. Naast het 1.5 meter afstand houden van elkaar, geldt dat weekmarktbezoek in deze tijd geen uitje is. Kom dus alleen naar de markt en blijf er zo kort mogelijk. Als het druk is, kom dan op een later tijdstip terug. Fietsen of andere voertuigen mag u niet (aan de hand) meenemen op het marktterrein, omdat zij teveel ruimte innemen. Etenswaren moeten mee naar huis worden genomen en mag u dus niet ter plaatse opeten. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.

Indien er zich toch ongewenste situaties voordoen, dan kunnen er delen van het marktterrein (tijdelijk) afgesloten worden. Ook kan de markt beëindigd worden als blijkt dat het te druk wordt, of mensen zich niet aan de maatregelen houden.

Sfeerbeheerders

Om de markt in goede banen te leiden en zo nodig kooplieden en bezoekers aan te spreken op de regels, worden zogeheten ‘sfeerbeheerders’ ingezet. Zij zijn herkenbaar aan hun gele hesjes. Mocht u vragen hebben, zij helpen u graag verder.


18 mei 2020
Burenhulp: Redden jouw buren het wel?

“Een alleenwonende man op leeftijd, erg op zichzelf. Hij zal zich wel redden, denken we, want anders vraagt hij het wel. Er komt hulp aan huis, dus dat is ook een geruststelling. Ondertussen is deze man alleen en angstig voor wat er buiten allemaal aan de hand is.” Sociaal wijkondersteuner in het Gegraaf Ine Schutjes kwam gelukkig via via in contact met deze inwoner. Ook hij is geholpen met de steun die de burenhulpprogramma’s in alle wijken van onze gemeente kunnen bieden.

De burenhulpprogramma’s hebben al verschillende contacten in de wijken met andere zorg verlenende instanties en bijvoorbeeld Woningbelang. Daarmee verlagen we de drempel voor iedereen om hulp te vragen, maar helaas bereiken we nog niet iedereen. Er zullen altijd mensen zijn die niet om hulp durven te vragen. Dus bel eens aan bij de buren. Redden ze het in deze tijd? Kunnen we iets voor elkaar betekenen? Via onze professionals vinden we samen altijd een oplossing, wat de hulpvraag ook is. Samen zorgen we voor elkaar!

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.


18 mei 2020
Wees alert op (cyber)criminaliteit!

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertesten. Deze onderwerpen bespreken we in korte artikelen op deze gemeentepagina in het Valkenswaards Weekblad en op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Hieronder de vijfde en laatste aflevering van de serie: wees alert op (cyber)criminaliteit!

Wat te doen tegen onbetrouwbare coronatesten?

Er worden door criminelen Corona-testen verkocht die onbetrouwbaar zijn of zelfs helemaal niet werken. Kom niet in de verleiding zo’n test te kopen en op de uitkomst te vertrouwen. Uitgaan van een foutieve uitkomst van zo’n test kan levensgevaarlijke consequenties hebben voor uzelf en de mensen in uw directie omgeving.

Ook is er grote vraag naar bepaalde goederen, beschermende kleding en farmaceutische producten zoals handgels en medicinale alcohol. Cybercriminelen en oplichters maken hier gebruik van door dit soort producten online aan te bieden voor exorbitante prijzen, terwijl goederen niet worden geleverd of niet voldoen aan de vereiste kwaliteit. Koop dit soort producten alleen via bekende en vertrouwde kanalen. En wacht met de aanschaf als de producten tijdelijk niet leverbaar zijn.

Meer lezen over (cyber)criminaliteit? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de Informatie Samenleving).


16 mei 2020
Video’s

In deze videoboodschap opgenomen op 14 mei 2020 lichten burgemeester Ederveen en de wethouders Theus en Geldens de actuele ontwikkelingen toe rondom het Coronavirus in Valkenswaard, gericht op zorg, onderwijs, sport, cultuur en economie.

Ga verder naar de film van de VOS

Burgemeester en wethouders van Valkenswaard komen met nieuws voor ondernemers, sporters en inwoners.
Verruiming RIVM maatregelen maar… “blijf de regels in acht nemen anders zitten we straks met een nieuwe Coronagolf”!

Ga verder naar de film van Centrum TV Valkenswaard


11 mei 2020
Nieuwe noodverordening

In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen verwerkt die vanaf vandaag (11 mei) gelden. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom scholen en kinderopvanglocaties, kappers, pedicuren en andere contactberoepen.

Download de noodverordening


11 mei 2020
Verantwoord sportplezier kinderen en jeugd in Valkenswaard

Vanaf 11 mei mag iedereen ouder dan 18 jaar buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. De jeugd tot en met 18 jaar mocht vanaf 29 april al weer onder voorwaarden sporten.

Het kabinet heeft de gemeenten opgeroepen om deze sportactiviteiten voor jeugd te faciliteren en te organiseren, altijd onder begeleiding van buurtsportcoaches of sportverenigingen. Ook in de gemeente Valkenswaard wordt het opstarten van sportactiviteiten zorgvuldig, maar voortvarend opgepakt.

Wethouder Theo Geldens van Sport: “Ik ben trots op onze verenigingen die er alles aan doen om onze jeugd weer te laten sporten. Het vergt behoorlijk veel aanpassingen. Maar ik zie dat het veel verenigingen gelukt is. Dat is goed om te zien!”

Gezondheid staat voorop

De jeugd van onder andere RKVV Dommelen, HOD, SV Valkenswaard hebben de eerste training al gehad. En deze week gaan de trainingen van onder andere De Vets, LTV Dommelen en AVV weer beginnen. De gemeente en de verenigingen pakken het gezamenlijk op en gaan daarbij zeer zorgvuldig te werk om voor iedereen een veilige sportomgeving te creëren.

Protocol

Om de opstart van de activiteiten goed te laten verlopen is het van belang dat vereniging en gemeente elkaar goed informeren. Verenigingen is gevraagd om een protocol te maken. Een activiteit kan pas opgestart worden nadat een sportaanbieder hier bericht over heeft gehad vanuit de gemeente.

Sportplezier

Wethouder Geldens: “We hebben ook nog posters met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters. Deze zijn te downloaden via https://nocnsf.nl/sportprotocol. Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is een affiche te printen op A3 formaat en dan ook nog eens in kleur, hebben wij er ruim voldoende laten drukken. Heb je een of meerdere affiches nodig voor jouw club haal deze dan, op afspraak, gratis af bij de infobalie van de gemeente.

Als sportverenigingen nog vragen hebben, kunnen ze contact opnemen met sport@valkenswaard.nl.

Veel sportplezier allemaal en blijf gezond!’’


11 mei 2020
Basisonderwijs gedeeltelijk en kinderopvang helemaal open

Deze week is het basisonderwijs voor alle kinderen weer (gedeeltelijk) opengegaan. De basisscholen verkleinen de groepsgrootte in de klas en kinderen gaan daarbij de helft van de tijd naar school. Het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaan weer volledig open.

Trots op scholen

Al die ontwikkelingen vergen natuurlijk veel van scholen.

Wethouder Mieke Theus van Onderwijs: “Mijn vorige functie was ik directeur van een basisschool. Dus ik kan me voorstellen wat voor aanpassingen de anderhalve meter maatschappij vergt van een school. Voor de leerlingen en natuurlijk ook voor de leerkrachten. Ik ben zo trots op de schoolbesturen en directies dat ze het voor elkaar gekregen hebben. En dat in zo’n korte tijd.”

Respect voor kinderopvang

De kinderopvang, gastouderopvang en de buitenschoolse opvang (bso) gaan ook weer van start.

Wethouder Mieke Theus: “De schoolbesturen in onze gemeente bekijken hoe zij voor alle leerlingen het naar school gaan zo goed mogelijk kunnen regelen. Dit gebeurt na afstemming en in overleg met de opvangorganisaties. Dit alles vraagt heel veel flexibiliteit en inspanning, ook in de kinderopvang. Zij moeten ontzettend veel doen om zaken op orde te krijgen. Daar heb ik enorm respect voor.”

Ook mooie dingen opgeleverd

Afgelopen tijd heeft ook -ondanks de lastige situatie- veel mooie dingen opgeleverd.

Wethouder Theus: “Leerkrachten kunnen meer op afstand dan gedacht. Sommige ouders hebben ook een betere band met hun kinderen gekregen omdat ze meer tijd met elkaar hebben doorgebracht. En de kinderen hebben ook andere dingen geleerd thuis, zoals bakken met de ouders, of tuinieren. Een kind is meer dan taal, rekenen, schrijven.”

Bedankt voor de inzet

Het thuisonderwijs in deze categorie zal waarschijnlijk nog wel even doorgaan, want kinderen kunnen niet meteen alle dagen naar school. Mogelijk komt er een combinatie van thuisonderwijs en lessen op school.

Theus: “De komende tijd wordt een uitdaging. Ik wil daarom ook iedereen in het onderwijs en kinderopvang van harte bedanken voor al hun inzet. En ontzettend veel plezier wensen in het weer ontmoeten van de kinderen. Na al die tijd zal dat een ontzettend leuk weerzien zijn!”


11 mei 2020
De weg gevonden: burenhulp!

Veel mensen in de gemeente Valkenswaard hebben de weg naar de burenhulpprogramma’s al weten te vinden. Voor een praatje, een boodschap of andere hulpvraag zijn zij geholpen. Ook mochten we al veel nieuwe vrijwilligers verwelkomen! Langzaam komen er steeds minder nieuwe aanvragen binnen, men is voorzien!

Of toch niet? Heeft u ook een hulpvraag? Alle vragen, groot en klein, zijn welkom bij onze burenhulpprogramma’s. We merken dat de behoefte aan een praatje nog steeds erg hoog is, dus sluit u gerust aan bij één van de belrondes. Samen zorgen we voor elkaar!

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.


11 mei 2020
Wees alert op (cyber)criminaliteit!

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertesten. Deze onderwerpen bespreken we in korte artikelen op deze gemeentepagina in het Valkenswaards Weekblad en op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Hieronder de vierde aflevering van de serie: wees alert op (cyber)criminaliteit!

Wat te doen tegen babbeltrucs?

Criminelen passen hun babbeltrucs aan op de actualiteit. Zo zijn er al voorbeelden van andere EU-landen waar iemand in dokterskleding aanbelt en beweert dat een familielid Corona heeft en dat er onmiddellijk een Corona test moet worden afgenomen. Wees er alert op wanneer iemand die u niet kent, op wat voor manier dan ook, toegang probeert te krijgen tot uw woning.

Meer lezen over (cyber)criminaliteit? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de Informatie Samenleving).


7 mei 2020
Zwembad De Wedert (nog) niet open

Na de persconferentie op 6 mei is via de Rijksoverheid bekendgemaakt dat zwembaden weer open mogen vanaf 11 mei. Onder welke voorwaarden zowel binnen als buitenbaden open mogen is nog niet duidelijk, daarvoor wachten we nog op informatie vanuit de Rijksoverheid, de Brancheorganisatie en de Veiligheidsregio.

Wij verwachten u in de loop van volgende week nader te kunnen informeren over de eventuele openstelling van onze zwembaden en de daarbij behorende voorwaarden. Wij begrijpen hoezeer u verlangt naar die heerlijke plons in het water even sporten of ontspannen, hou vol wij verwachten snel meer duidelijkheid.

Mocht u tussentijds vragen hebben dan kunt u deze stellen via het Informatieloket Sport (mail naar sport@valkenswaard.nl of bel naar 040-2083792).


6 mei 2020
Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Daarom blijft voor iedereen gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis 

Bent u ziek?

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. 

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

 • Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

 • Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 • Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Stap voor stap

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:

School

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.

Sport en spel

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen

 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken

 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer

 • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
 • In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Over mondkapjes

In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Hoe verder

De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein.

Ook in andere sectoren, zoals de horeca, is de roep om versoepeling van maatregelen groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni

Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Alle maatregelen samengevat in één afbeelding


6 mei 2020
Weekmarkt uitgebreid met 'non-food' kramen

De Valkenswaardse Weekmarkt wordt verder uitgebreid. Burgemeester Jorritsma van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) heeft namelijk besloten tot een ontheffing van het verbod op volledige (week)markten. Vanaf donderdag 7 mei zijn ook de ‘non-food’ kramen weer toegestaan. Hierbij blijven de bekende (hygiëne)maatregelen van kracht. In onderling overleg hebben de Stichting weekmarkt en de gemeente Valkenswaard een nieuwe opzet gemaakt, zodat de maatregelen uitvoerbaar zijn voor marktkooplieden en bezoekers.
Verloopt alles goed, dan wordt deze opzet verder voortgezet.

Gewijzigde inrichting marktterrein en verkeersmaatregelen

Net als de afgelopen weken, geldt er op 7 mei vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg.
Om 1.5 meter afstand te kunnen houden, wordt het marktterrein nu wel verder vergroot en anders ingericht.
Er worden kramen geplaatst op de Luikerweg, tussen de Markt en de kruising met de Dommelseweg. Verder komen er kramen op de Leenderweg tussen de Eindhovenseweg en de Bakkerstraat.
Het kruispunt Leenderweg – Eindhovenseweg – Waalreseweg wordt aanstaande donderdag dus deels afgesloten. Alleen verkeer komend vanuit de Waalreseweg, kan linksaf richting Eindhoven(seweg) en andersom.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.

Aanvullende maatregelen

Om deze proef samen tot een succes te maken, is het belangrijk de maatregelen in acht te nemen. Naast het 1.5 meter afstand houden van elkaar is het goed te beseffen dat een weekmarktbezoek in deze tijd geen uitje is. Kom dus alleen naar de markt en verblijf zo kort mogelijk op de markt. Als het druk is, kom dan op een later tijdstip terug. Fietsen of andere voertuigen mag u niet meer (aan de hand) meenemen op het marktterrein, omdat zij teveel ruimte innemen. Etenswaren moeten mee naar huis worden genomen en mogen dus niet ter plaatse opgegeten worden. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.

Indien er zich toch ongewenste situaties voordoen, dan kunnen er delen van het marktterrein (tijdelijk) afgesloten worden. Ook kan de markt beëindigd worden als blijkt dat het te druk wordt, of mensen zich niet aan de maatregelen houden.

Sfeerbeheerders

Om de markt in goede banen te leiden en zo nodig kooplieden en bezoekers aan te spreken op de regels, worden zogeheten ‘sfeerbeheerders’ ingezet. Zij zijn herkenbaar aan hun gele hesjes. Het is natuurlijk even wennen aan een andere inrichting, dus volg ook de aanwijzingen van de sfeerbeheerders op. Mocht u vragen hebben, zij helpen u graag verder.


4 mei 2020
Basisonderwijs weer open in deeltijd

Per maandag 11 mei gaat het basisonderwijs voor alle kinderen (in deeltijd) weer open. Dat wil zeggen: basisscholen verkleinen de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij 50% van de tijd naar school. Het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaan weer volledig open. De kinderopvang, gastouderopvang en de buitenschoolse opvang (bso) gaan ook weer van start. De bso volgt hierbij het ritme van de school.

Het thuisonderwijs in deze categorie zal waarschijnlijk nog wel even doorgaan, want kinderen kunnen niet meteen alle dagen naar school. Mogelijk komt er een combinatie van thuisonderwijs en lessen op school.

Schoolbesturen

De schoolbesturen in onze gemeente bekijken hoe zij voor alle leerlingen het naar school gaan zo goed mogelijk kunnen regelen. Dit gebeurt na afstemming en in overleg met de opvangorganisaties, zodat we vóór 11 mei a.s. duidelijkheid hebben voor ouders en kinderen over de organisatie van het onderwijs en (nood)opvang in onze gemeente.

Voortgezet onderwijs

Scholen in het voortgezet onderwijs treffen momenteel voorbereidingen zodat hun leerlingen vanaf dinsdag 2 juni a.s. weer naar school kunnen, weliswaar naar de 1,5-meterschool.

Kijk voor alle informatie rondom onderwijs op rijksoverheid.nl. Ga dan naar ‘alle informatie over het coronavirus’, ‘informatie voor ouders, scholieren en onderwijs’ en dan ‘basisonderwijs en speciaal onderwijs’.


4 mei 2020
Verantwoord sporten kinderen en jeugd in Valkenswaard

Lees het bericht in het informatieloket sport


4 mei 2020
Buurten met de buren: burenhulp!

Een praatje, een luisterend oor; niet voor één keer, maar gewoon elke week. De burenhulpprogramma’s hebben inmiddels diverse belrondes ingericht. Iedereen kan zich aanmelden voor de belrondes.

Alle bestaande burenhulp-deelnemers zijn gebeld om te kijken waar extra hulp nodig is of waar men een extra helpende hand kan bieden. Daarnaast is bijvoorbeeld Woningbelang gestart met het bellen van alle huurders in de kwetsbare leeftijdsgroepen. Dat levert mooie ervaringen op. Zo spraken ze een 79-jarige dame die uit zichzelf was gaan bellen met mensen waarvan zij denkt dat die wel een praatje kunnen gebruiken. Als actief vrijwilliger had ze immers toch tijd over!

“Mensen stellen het enorm op prijs dat we dit doen”, vertelt Marga Wiegertjes van Woningbelang. “Er komen mooie verhalen, maar ook schrijnende situaties aan het licht door (deels) wegvallen van mantelzorg of thuiszorg. Die mensen kunnen we nu alsnog helpen”.

Heeft u ook een hulpvraag? Alle vragen, groot en klein, zijn welkom bij onze burenhulpprogramma’s. Schroom niet om te bellen, want samen zorgen we voor elkaar! Aanmelden als vrijwilliger mag uiteraard ook.

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neemt u contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl.


4 mei 2020
Wees alert op (cyber)criminaliteit!

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertesten. Deze onderwerpen bespreken we in korte artikelen op deze gemeentepagina in het Valkenswaards Weekblad en op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Hieronder de derde aflevering van de serie: wees alert op (cyber)criminaliteit!

Wat te doen tegen telefoonfraude?

Ook via telefoonfraude gebruiken criminelen het coronavirus om mensen op te lichten. Ook hiervoor geldt dat u alleen berichtgeving en dergelijke op moet volgen van officiële instanties. Deze zullen niet snel iemand bellen als u zelf niet het initiatief hebt genomen bijvoorbeeld met een specifieke vraag. Als u toch wordt gebeld, verifieer dan altijd, bijvoorbeeld door de overheidsinstantie zelf terug te bellen. Zodat u er zeker van bent, dat u niet wordt opgelicht. En ook hier geldt, geef nooit wachtwoorden en pincodes af.

Meer lezen over (cyber)criminaliteit? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de InformatieSamenleving).


30 april 2020
Statement voorzitters VRBZO over nieuwe verordening

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben een statement uitgegeven naar aanleiding  van de nieuwe (aangepaste) noodverordening die gisteren van kracht is gegaan.

Lees het statement direct


29 april 2020
Nieuwe noodverordening

In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen verwerkt. Daarnaast zijn de Brabantspecifieke maatregelen voor een deel eruit gehaald. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom recreatief nachtverblijf.

Lees de noodverordening hier 


29 april 2020
Jongeren tegen eenzaamheid en corona

Door de maatregelen rondom corona hebben sommige mensen weinig contact met de buitenwereld.  Wil jij iets doen aan de eenzaamheid in jouw omgeving? Wil je best even een paar boodschappen doen? Of een praatje maken?  Bied hulp in jouw omgeving en word ook #OranjeHelper! De beweging groeit dagelijks en jij hoort daarbij!

In heel Nederland is een groeiende groep jongeren als #OranjeHelper actief om de samenleving kleur te geven. Om positieve dingen te doen en iets te betekenen voor mensen die nu hulp nodig hebben. Je kunt je aanmelden als #OranjeHelper via de website oranjehelpers.nl. Of bij Carrie van Hoef van Cordaad Welzijn (mobiel telefoonnummer: 06-10208470.  Samen vormen we een beschermende muur rond kwetsbare mensen. Ben jij al #OranjeHelper? Meld je dan ook aan. Samen steunen we als oranjehelpers mensen die op dit moment hulp nodig hebben.


29 april 2020
Wees alert op (cyber)criminaliteit!

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn. 

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertest. Deze onderwerpen bespreken we in korte artikelen op deze gemeentepagina in het Valkenswaards Weekblad en op de gemeentelijke website. Hieronder de tweede aflevering van de serie: wees alert op (cyber)criminaliteit! 

Wat te doen tegen phishing mails?

Cybercriminelen gebruiken de crisis voor zogenaamde ‘social engineering’, waarbij mensen via phishing e-mails onder druk worden gezet om persoonlijke informatie -zoals inloggegevens- af te staan. Een inmiddels bekend voorbeeld zijn de e-mails over de antibacteriële bankpas: https://www.youtube.com/watch?v=-r6LKGulB3s. Er is inmiddels een lange lijst van phishing campagnes en malware die zich specifiek richt op de angst voor het virus. Zorg dat u alleen de berichtgeving opvolgt van officiële instanties. Deze instanties zullen u nooit via e-mail vragen om inloggegevens, wachtwoorden, pincodes etc. Let ook op voor het klikken op onbekende linkjes in e-mails. 

Meer lezen hierover? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de InformatieSamenleving). 


29 april 2020
Aangepaste weekmarkt op 30 april

De weekmarkt gaat ook op donderdag 30 april door in aangepaste vorm.
Dat houdt in dat alléén kramen met voedingsmiddelen op de markt mogen staan, dat niet meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn op het marktterrein én dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Kramen worden zodanig opgesteld dat wachtende bezoekers de ruimte hebben om afstand van elkaar te houden. 
Producten mogen niet ter plaatse opgegeten worden maar moeten mee naar huis genomen worden. 
Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.

Verkeersmaatregelen

Om de weekmarkt maximaal de ruimte te geven, worden de kramen voor een deel op de weg geplaatst. Daarom geldt op 30 april vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg. Het kruisingsvlak met de Waalreseweg blijft wel open voor overstekend verkeer vanuit Waalreseweg naar Leenderweg en omgekeerd.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.


29 april 2020
Zorgen voor elkaar doen we samen: burenhulp!

“Kan ik mensen in de wijk verblijden met een heerlijke kop soep elke week?” Met dat idee kwam een vrijwilliger bij het Burenhulpprogramma in de wijk Turfberg. Geïnspireerd door het idee in Dommelen, heeft deze vrijwilliger samen met anderen en samen met professionals de Soepcentrale opgezet. Mensen die het kunnen gebruiken, krijgen elke vrijdag een kop heerlijke soep aangeboden. 

Het is één van de vele initiatieven die in de afgelopen weken in alle Valkenswaardse wijken zijn ontstaan. Zoals gezegd wordt ook in Dommelen soep rondgebracht en in het Gegraaf worden zogenaamde zwerfboeken doorgegeven. Voor kwetsbare buren doen vrijwilligers boodschappen en er zijn al diverse belrondes opgezet waarin mensen gebeld worden voor een gezellig praatje en een hart onder de riem.

Heeft u ook een hulpvraag? Alle vragen, groot en klein, zijn welkom bij onze burenhulpprogramma’s. Aanmelden als vrijwilliger mag uiteraard ook! 

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk het aanspreekpunt via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl. 

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum neem contact op met Accent op ieders Talent via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl


29 april 2020
Persbericht LNV: COVID-19 geconstateerd op nertsenbedrijven

Op twee nertsenbedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek zijn besmettingen van COVID-19 bij verschillende nertsen geconstateerd. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit informeerde de Tweede Kamer en de media met de volgende documenten:

Mocht u vragen hebben, lees dan de Q&A: 

QA nertsenhouderijen en corona

Mocht u andere vragen hebben, dan kunt u bellen naar het publieksnummer corona 0800 - 1351 of kijk op de website van het RIVM voor een overzicht van vragen en antwoorden.


22 april 2020
Video’s

"Ondanks de gepaste afstand toch steeds meer nabijheid” 
Burgemeester Ederveen en wethouder Marchal in de uitzending bij lokale omroep VOS TV

Burgemeester Ederveen en wethouder Kees Marchal praten inwoners van Valkenswaard bij 
Centrum TV Valkenswaard


22 april 2020
Inspiratie voor binnenblijvers

Vervelen de kinderen zich? Hebben ze genoeg van het gamen of filmpjes op TikTok kijken? Bekijk dan de inspiratiebrieven van de cultuurcoaches. Zij hebben de leukste tips en adviezen om de tijd creatief en cultureel door te brengen op een rijtje gezet. Speciaal voor (binnenblijvende) ouders en hun kinderen. Ook voor de komende meivakantie staan er weer leuke tips in. Ga naar de website www.valkenswaard.nl/cultuurcoaches en kijk onder het blokje ‘inspiratie’.


22 april 2020
Wees alert op (cyber)criminaliteit!

In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare cybertest. Deze onderwerpen bespreken we in korte artikelen op deze gemeentepagina in het Valkenswaards Weekblad en op de gemeentelijke website www.valkenswaard.nl. Hieronder de eerste aflevering van de serie: wees alert op (cyber)criminaliteit!

Wat te doen tegen cyberaanvallen?

Er is een toename te zien van het aantal cyberaanvallen. Er worden diverse malware en ransomware campagnes gezien met het onderwerp Covid/Corona. Door de toename van het telewerken hebben veel meer medewerkers dan voorheen van buitenaf toegang tot netwerken van bedrijven en organisaties waardoor de risico’s toenemen.

Pas daarom op met e-mails van onbekende afzenders, surf niet naar obscure websites en klik niet op linkjes in e-mails. Cybercriminelen aarzelen overigens ook niet om systemen van vitale infrastructuren plat te leggen. Zoals bijvoorbeeld het platleggen van het netwerk van de universiteit van Maastricht (nog voor de coronacrisis).

In de volgende aflevering van deze serie bespreken we in het kort de phishing mails en wat er tegen te doen is.


22 april 2020
Zorgen voor elkaar doen we samen: Burenhulp!

Het coronavirus heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Gelukkig hebben we in Valkenswaard georganiseerde burenhulp waar u terecht kunt met vragen maar ook om hulp aan te bieden.

Voor Borkel en Schaft en de wijk Kerkakkers, is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk van Cordaad Welzijn Valkenswaard het aanspreekpunt via 06-57082073 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur of spreek eventueel de voicemail in), of via Cordaad Welzijn. Mailen kan ook naar: nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Informatie voor andere wijken in de gemeente


22 april 2020
Aangepaste weekmarkt op 23 april

De weekmarkt gaat ook op donderdag 23 april door in aangepaste vorm. Dat houdt in dat alléén kramen met voedingsmiddelen op de markt mogen staan, dat niet meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn op het marktterrein én dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Kramen worden zodanig opgesteld dat wachtende bezoekers de ruimte hebben om afstand van elkaar te houden.

Producten mogen niet ter plaatse opgegeten worden maar moeten mee naar huis genomen worden. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.

Verkeersmaatregelen

Om de weekmarkt maximaal de ruimte te geven, worden de kramen voor een deel op de weg geplaatst. Daarom geldt op 23 april vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg. Het kruisingsvlak met de Waalreseweg blijft wel open voor overstekend verkeer vanuit Waalreseweg naar Leenderweg en omgekeerd.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.


21 april 2020
Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden -  alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren, worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees alle maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Bekijk vragen en antwoorden over de Nederlandse aanpak en veranderingen na 28 april

Het bestuur van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost heeft een statement geschreven over de verlenging van de maatregelen.


20 april 2020 - Wat als de spanningen thuis oplopen? Neem contact op met Veilig Thuis

We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Lees wat je kunt doen en hoe je contact kunt opnemen met Veilig Thuis (nu ook via de chat). 


17 april 2020
Burgemeester Ederveen belt met Kinderburgemeester Iris


14 april 2020 

Bericht namens de gemeenteraad

Website Visit Valkenswaard

Overzicht van afhaal-en bezorgmogelijkheden van horeca en openingstijden winkels op www.visitvalkenswaard.nl.

Op de website visitvalkenswaard.nl vinden bezoekers normaliter alles wat er in Valkenswaard te doen is. Nu in deze coronacrisis biedt de website een overzicht van activiteiten die veilig vanuit huis plaats kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld een online pubquiz.

Daarnaast publiceert Visit Valkenswaard een actueel overzicht van afhaal- en bezorgmogelijkheden van onze plaatselijke horecabedrijven en een overzicht van winkels die open zijn met hun (aangepaste) openingstijden.

Visit Valkenswaard

Geen ritten ANWB AutoMaatje Valkenswaard

In verband met de landelijke Coronamaatregelen mogen er geen ritten worden verzorgd via het project ANWB AutoMaatje Valkenswaard. Bij AutoMaatje vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding.

Om de deelnemers en (vrijwillige) chauffeurs optimaal tegen het coronavirus te beschermen, heeft de ANWB besloten dat in elk geval tot 1 juni geen ritten worden uitgevoerd.

Heeft u vragen over AutoMaatje Valkenswaard? Bel dan het algemene nummer van Cordaad Welzijn (040) 2533443 of stuur een mailbericht naar automaatjevalkenswaard@cordaadwelzijn.nl.


10 april 2020
Video

Burgemeester Ederveen wenst iedereen fijne Paasdagen in deze bijzondere tijd. Houd vol!

Paasboodschap voorzitters Brabantse Veiligheidsregio’s

Naar de paasboodschap


9 april 2020
Noodopvang tijdens Pasen en op Koningsdag

In de gemeente Valkenswaard kunnen ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, gebruik (blijven) maken van de kinderopvang en opvang op school. Tijdens Pasen en op Koningsdag zijn de scholen en opvangorganisaties gesloten. Mocht u op die dagen toch gebruik willen maken van opvang omdat u in een vitale sector werkzaam bent en geen andere vorm van opvang kunt regelen, dan kunt u terecht bij één van onderstaande organisaties. Zij bieden voor kinderen uit de hele regio (24-uurs) opvang aan tijdens feestdagen. U kunt zelf contact opnemen met de organisatie van uw keuze om de mogelijkheden te bespreken. Deze vorm van noodopvang is kosteloos.

 • Eindhoven: De Kinderkamer (040-2391310) i.s.m. Parelbosch (040-2374665)
 • Oirschot: Korein (040-2948989)
 • Veldhoven: Nummereen (0497-517814) i.s.m. Korein (040-2948989)
 • Bladel: Nummereen (0497-517814)
 • Geldrop: De Kinderkamer (040-2893030)
 • Helmond: Spring Kinderopvang (088-2088303)

8 april 2020
Aangepaste weekmarkt op 9, 16 en 23 april

De weekmarkt in Valkenswaard gaat in elk geval tot en met 28 april in aangepaste vorm door, onder dezelfde voorwaarden als op 2 april. Dat geldt dus voor de markt op de donderdagen 9, 16 en 23 april.

Die voorwaarden zijn onder meer dat alléén kramen met food/ voedingswaren op de markt mogen staan, dat niet meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn op het marktterrein én dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Kramen moeten zodanig worden opgesteld dat wachtende bezoekers de ruimte hebben om afstand van elkaar te houden. Om de weekmarkt maximaal de ruimte te geven om kramen te kunnen spreiden, is toestemming gevraagd aan de provincie om ook de N69 ter hoogte van de markt af te mogen sluiten zodat hierop ook kramen geplaatst kunnen worden. De provincie heeft hieraan gehoor gegeven.

Daarom geldt op de genoemde donderdagen vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg. Het kruisingsvlak met de Waalreseweg blijft wel open voor overstekend verkeer vanuit Waalreseweg naar Leenderweg en omgekeerd.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo op deze donderdagen van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.

Er mogen, alléén voedingsmiddelen verkocht worden. Producten die direct geconsumeerd kunnen worden, mogen niet ter plaatse genuttigd worden maar moet men mee naar huis nemen. Zo mogen er ook geen (sta)tafels of stoelen aanwezig zijn bij marktkramen.

In basis is het van belang dat mensen richtlijnen opvolgen en afstand van elkaar bewaren. Namens de regioburgemeester zullen toezichthouders en/ of BOA’s monitoren of het aantal bezoekers te veel wordt waardoor de afstand niet bewaard kan worden. Indien nodig spreken zij bezoekers hierop aan. Als het te druk wordt en bezoekers geen afstand houden, wordt er gehandhaafd. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.


2 april 2020
Sirenes loeien op maandag 6 april

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur. 

Lees hier het volledige bericht


2 april 2020
Video's 

Burgemeester Anton Ederveen en wethouder Geldens over de situatie rondom coronavirus, economie en sport 

Interview met burgemeester Anton Ederveen en wethouder Theo Geldens over verlenging beperkende maatregelen tot 28 april


1 april 2020
Strengere maatregelen om recreatieve reisbewegingen te voorkomen

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings moeten dicht en recreatief nachtverblijf is verboden. Uitzonderingen zijn hotels, nachtverblijf voor seizoenarbeiders en zorgpersoneel, vaste standplaatsen met eigen voorzieningen en tijdelijke bewoning.

De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s hebben voor Brabant twee toevoegingen vastgesteld op de eerdere noodverordening volgens landelijk model. Deze aanvullingen hebben als doel reisbewegingen in en naar Noord-Brabant te voorkomen. Hiermee voorkomen we een extra claim op de al overbelaste zorg en verdere verspreiding van het Coronavirus.

De nieuwe noodverordeningen worden gepubliceerd op de websites van de drie Brabantse Veiligheidsregio’s.

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen

In Brabant is het verboden gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij recreatievoorzieningen open te houden.

Recreatief nachtverblijf

Het aanbieden van recreatief nachtverblijf is verboden. Uitzonderingen hierop zijn:

 • Hotels
 • Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan seizoenarbeiders en zorgpersoneel
 • Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden in de vorm van vaste standplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen
 • Tijdelijke bewoning anders dan voor recreatief nachtverblijf (denk aan persoonlijke omstandigheden zoals een echtscheiding)

Lees de volledige noodverordening hier


31 maart 2020
Update landelijke maatregelen

Lees de nieuwe landelijke maatregelen die vanaf 31 maart gelden.


31 maart 2020
Wel weekmarkt in Valkenswaard op 2 april

De weekmarkt in Valkenswaard gaat op donderdag 2 april wel door. De regioburgemeester heeft afgelopen vrijdag besloten dat (week)markten in aangepaste vorm door mogen gaan.

De reden is dat markten op sommige plaatsen een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Voorwaarden zijn onder meer dat alléén kramen met food/ voedingswaren op de markt mogen staan, dat niet meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn op het marktterrein én dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Kramen moeten zodanig worden opgesteld dat wachtende bezoekers de ruimte hebben om afstand van elkaar te houden. Om de weekmarkt maximaal de ruimte te geven om kramen te kunnen spreiden, is toestemming gevraagd aan de provincie om ook de N69 ter hoogte van de markt af te mogen sluiten zodat hierop ook kramen geplaatst kunnen worden. De provincie heeft hieraan gehoor gegeven.

Daarom geldt op donderdag 2 april vanaf 06.00 tot 19.00 uur een afsluiting van de N69 (Eindhovenseweg/ Luikerweg) vanaf de kruising met de Waalreseweg/ Leenderweg tot aan de kruising met de Dommelseweg. Het kruisingsvlak met de Waalreseweg blijft wel open voor overstekend verkeer vanuit Waalreseweg naar Leenderweg en omgekeerd.

In verband met de wegafsluiting kan vervoerder Bravo donderdag van 06.00 tot 19.00 uur de bushaltes aan de Markt niet gebruiken. Kijk voor informatie over de omleidingsroute op www.bravo.info.

Er mogen, conform het besluit week- en dagmarkten enkel voedingsmiddelen verkocht worden. Producten die direct geconsumeerd kunnen worden, mogen niet ter plaatse genuttigd worden maar moet men mee naar huis nemen. Zo mogen er ook geen (sta)tafels of stoelen aanwezig zijn bij marktkramen.

In basis is het van belang dat mensen richtlijnen opvolgen en afstand van elkaar bewaren. Namens de regioburgemeester zullen toezichthouders en/ of BOA’s monitoren of het aantal bezoekers te veel wordt waardoor de afstand niet bewaard kan worden. Indien nodig anticipeert men daarop en/ of spreekt bezoekers aan. Als het te druk wordt en bezoekers geen afstand houden, wordt er gehandhaafd. Bezoekers wordt ook gevraagd om contactloos te betalen.


31 maart 2020

Coronanieuws Valkenswaards Weekblad - 1 april 2020

Dienstverlening door Klantcontactcentrum

Vanwege het coronavirus vervalt de avondopenstelling op maandag bij het Klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Valkenswaard. De openingstijden van het gemeentehuis zijn dan op maandag van 08.15 tot 17.00 uur.

We beperken onze dienstverlening tot producten die geen uitstel kunnen lijden en die niet digitaal kunnen worden verstrekt, zoals een aangifte burgerlijke stand of (bijna) verlopen reisdocumenten of rijbewijzen. Verloopt uw reisdocument pas in juni, maak dan nu nog geen afspraak. Voor een bezoek aan de balie dient u telefonisch een afspraak te maken via (040) 2083444.

Wij verzoeken u vriendelijk om producten zoals een verhuizing, of een aanvraag voor een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP), digitaal te regelen. Dat kan op: www.valkenswaard.nl/direct-regelen.

Komt u er digitaal niet uit, dan kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer: (040) 2083444.

Loketten voor Jeugd WMO en Werk & Inkomen bereikbaar

Wij doen er alles aan om onze dienstverlening aan inwoners door te laten gaan. Zo hoeven inwoners zich geen zorgen te maken over het uitbetalen van uitkeringen en blijven ook onze teams klantcontact voor noodzakelijke afspraken geopend. Het sociaal team en het Centrum voor Jeugd en Gezin zijn gewoon bereikbaar.

Beweegchallenges met Sportief Valkenswaard

Inwoners van Valkenswaard volgen de maatregelen vanuit de overheid trouw op. Dit betekent dat jeugd, jongeren, volwassen en ouderen veel meer thuis zijn dan normaal. Voor iedereen is het belangrijk om zo fit mogelijk te blijven en om beter weerstand te kunnen bieden aan het virus.

Sportief Valkenswaard draagt hier graag aan bij en biedt beweegchallenges aan om thuis fit te blijven. Deze worden vanaf maandag 30 maart gedeeld via de social media kanalen van de gemeente Valkenswaard: Facebook, Twitter en Youtube.

Huisartsenisolatiepost voor coronapatiënten bij Vlaslant

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben huisartsen in Valkenswaard gezamenlijk een tijdelijke isolatiepost ingericht voor alle huisartsenpraktijken. Dit is een huisartsenpost waar patiënten met coronasymptomen uitsluitend na telefonisch overleg met hun eigen huisarts op afspraak naar toe kunnen gaan. Het is niet de bedoeling dat u zonder afspraak naar deze post gaat! De isolatiepost bestaat uit tijdelijke units die bij Vlaslant staan.

De isolatiepost is bedoeld voor patiënten met symptomen van het virus, zoals hoesten, koorts, verkoudheid, keelpijn. Zij zijn mogelijk besmet met het coronavirus. Ze kunnen bij de isolatiepost onderzocht en eventueel doorverwezen worden. Ook kunnen patiënten met andere klachten, die gezien moeten worden én daarnaast eerdergenoemde coronaklachten hebben, daar gezien worden. Heeft U bijvoorbeeld een snijwond, of iets in uw oog gekregen in combinatie met corona klachten, dan zult u naar de isolatiepost verwezen worden. Op deze manier blijft u apart van andere patiënten op de reguliere huisartsenpraktijken

Eerst telefonisch melden bij eigen huisarts

Patiënten moeten zich wel eerst telefonisch melden bij hun eigen huisarts. Die bepaalt dan of de patiënt doorverwezen wordt naar post bij Vlaslant. Huisartsen hopen door het scheiden van deze patiëntenstromen de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast worden de huisartsenpraktijken zo enigszins ontlast, is de achterliggende gedachte.

Zodra het nodig is, wordt de isolatiepost in gebruik genomen. Huisarts Verhoeckx van praktijk Vlaslant: “We zijn er in ieder geval klaar voor, voor het geval dat de toestroom begint.” 


27 maart 2020
Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft vrijdag 27 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de maatregelen verwerkt die 23 maart door het Rijk zijn ingevoerd voor bestrijding van het coronavirus. Dit maakt het mogelijk om in de veiligheidsregio te handhaven op deze maatregelen.

De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken. De voorzitter van de veiligheidsregio is bevoegd om bijvoorbeeld een gebied, winkel of locatie te sluiten, wanneer het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden niet wordt opgevolgd. Ook kunnen er boetes worden opgelegd als mensen zich niet aan de regels houden.

Het virus verspreidt zichzelf niet, wij verspreiden het virus. En door ons te houden aan de maatregelen, kunnen wij die verspreiding tegengaan. De strijd tegen het coronavirus is een kwestie van volhouden. Alleen samen kunnen wij deze strijd winnen. Deze noodverordening geldt tot en met maandag 6 april (of tot deze wordt ingetrokken).

Download de noodverordening hier


27 maart 2020
Video

Burgemeester Anton Ederveen en wethouder Theus over Valkenswaardse aanpak coronavirus


26 maart 2020
Oproep: steunt u ook de Boodschappenmand?

Het zijn zware tijden voor iedereen. Ook de cliënten van voedselbank De Boodschappenmand worden zwaar getroffen door de Corona-crisis. Er is een schaarste aan producten die voor ons allen eerste levensbehoefte zijn en ook de vrijwilligers van de voedselbank hebben natuurlijk te maken met de risico’s die het coronavirus met zich meebrengt. Hierdoor zijn zij niet meer in staat deze gezinnen van de broodnodige producten te voorzien.

In samenwerking met de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard gaat de voedselbank nu tijdelijk waardebonnen uitdelen aan hun cliënten. Daarmee kunnen zij dan de noodzakelijke producten zelf kopen in de supermarkt.

Om dit allemaal mogelijk te maken, is de voedselbank op zoek naar (kleine) giften. Daarom deze oproep aan u. Kunt en wilt u de voedselbank helpen? Stort dan uw bijdrage op rekeningnummer NL78INGB0004637738 t.n.v. Stichting De Boodschappenmand o.v.v. gift waardebonnen COVID-19. Al uw bijdragen klein of groot zijn welkom, want alle beetjes helpen!

De vrijwilligers van De Boodschappenmand garanderen u dat uw gift uitsluitend gebruikt wordt voor deze waardebonnen en danken u alvast heel hartelijk voor uw ondersteuning!


26 maart 2020
Noodopvang Valkenswaard voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen

In de gemeente Valkenswaard kunnen ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, gebruik blijven maken van hun kinderopvang en opvang op school. Een cruciaal beroep is werk dat nodig is om de samenleving in deze bijzondere tijd draaiende te houden. Denk hierbij aan werk in de zorg, jeugdhulp, transport etc. Het volledige overzicht vindt u op de website van Rijksoverheid. Alle overige ouders moeten zelf zorgdragen voor opvang.

Voor ouders met cruciale beroepen die normaal geen gebruik maken van kinderopvang, maar dat nu door de verspreiding van het coronavirus noodgedwongen wel moeten, zijn kinderopvangplekken beschikbaar in onze gemeente. Misschien moet u extra diensten draaien. Mogelijk kunnen uw kinderen niet langer in uw (familie)netwerk terecht, omdat de mensen in dat netwerk tot de risicogroep behoren. Bent u een ouder in deze situatie? Dan kunt u gebruik maken van onze noodopvang. Aan deze noodopvang zijn voor ouders geen kosten verbonden.

Hoe kunt u zich aanmelden?

In de gemeente Valkenswaard zijn meerdere kinderopvangorganisaties waar u terecht kunt voor noodopvang. Heeft u noodopvang nodig voor uw kind(eren)? Neem dan contact op met één van de volgende kinderopvangorganisaties en bespreek op welke dagen/tijden u opvang nodig heeft.

Let op: deze opvang geldt alléén voor ouders met een cruciaal beroep, die niet de mogelijkheid hebben zelf opvang te regelen in hun netwerk. Kinderen die ziekteverschijnselen vertonen mogen niet naar de opvang. Zij moeten thuis blijven.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact met de kinderopvangorganisatie of met de gemeente Valkenswaard via telefoonnummer (040) 2083444.


25 maart 2020
Aanvullende maatregelen van persconferentie 23 maart

Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

Lees hier het volledige bericht


23 maart 2020
Geen weekmarkt in Valkenswaard

De weekmarkt in Valkenswaard gaat op donderdag 26 maart en 2 april niet door. De burgemeester van Valkenswaard handhaaft zijn besluit van afgelopen week.

De burgemeesters van de drie Veiligheidsregio’s in onze provincie, besloten afgelopen vrijdag dat weekmarkten vanaf 23 maart week in aangepaste vorm door zouden kunnen gaan. De reden is dat markten op sommige plaatsen een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Voorwaarden zijn onder meer dat alléén kramen met food/ voedingswaren op de markt mogen staan, dat niet meer dan 100 personen tegelijk aanwezig zijn op het marktterrein én dat mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Het handhaven van die voorwaarden en de openbare orde, is een verantwoordelijkheid van de lokale burgemeester.

Burgemeester Ederveen: “Helaas zijn de genoemde voorwaarden niet te handhaven op een markt ter grootte van die in Valkenswaard. Op onze weekmarkt staan 24 kramen met voedingswaren. In die kramen werken ongeveer 50 marktlieden. Dat betekent dat in totaal nog maar 50 bezoekers tegelijk op de markt mogen zijn, die onderling 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Dat bezoekersaantal en die afstand zijn door ons niet te handhaven. Zelfs niet met hekken om het marktterrein. Vandaar dat ik heb besloten om vast te houden aan mijn besluit van afgelopen week. Ik besef dat dit een pijnlijk besluit is voor de marktkooplieden en bezoekers, maar gezien de geldende maatregelen en adviezen, zie ik geen andere mogelijkheid.”

De burgemeester heeft maandagmiddag 23 maart zijn besluit meegedeeld aan de Stichting Weekmarkt Valkenswaard.


23 maart 2020
Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst. 

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. 
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd. 

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie. 

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur. 

Q&A bij aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Reactie voorzitters veiligheidsregio's Noord Brabant


22 maart 2020
Toegangswegen naar Hamont-Achel afgesloten

Vanaf vandaag worden de grensovergangen met Nederland afgesloten, communiceert onze Belgische buurgemeente Hamont-Achel via hun website. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt omdat het eerdere verbod op niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland niet voldoende wordt gerespecteerd. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden de grenzen nu afgezet. Enkel de grensovergangen op de Sint-Odilialaan (Achel) en de Keunenlaan (Hamont) blijven geopend en dit enkel voor essentiële verplaatsingen. Lees hier het gehele bericht van gemeente Hamont-Achel.

Regelingen voor ondernemers

Het coronavirus heeft, naast alle impact op het dagelijkse leven, ook voor ondernemers bijzonder ingrijpende gevolgen. De Rijksoverheid heeft op 17 maart een steunpakket voor ondernemers afgekondigd. Daarnaast heeft ook de gemeente enkele lokale regelingen beschikbaar die ondernemers mogelijk kunnen helpen in deze moeilijke tijd.

In bijgevoegde brief is een overzicht te vinden met de landelijke regelingen, met een korte toelichting en informatie waar ondernemers zich kunnen melden. Hierin wordt ook meer uitleg gegeven over de regelingen waarmee de gemeente ondernemers mogelijk mee kan helpen. 


21 maart 2020
Lokale uitwerking maatregelen ondernemers, bedrijven en zzp’ers

Het kabinet maakte op 17 maart het pakket aan nieuwe maatregelen bekend voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Maatregelen met het doel om ondernemend Nederland, banen en inkomens te beschermen tijdens de Coronacrisis.
Voor het aanvragen van een deel van deze maatregelen kunt u bij de gemeente terecht. Wij begrijpen dat u vragen heeft en graag duidelijkheid wilt over de vervolgstappen en procedures. Als gemeente hebben we tijd nodig om dit goed te regelen. Vanaf maandag 23 maart komt er aanvullende informatie voor ondernemers beschikbaar. Die zal op deze website geplaatst worden. Verder stuurt de gemeente ondernemers een brief hierover. 

De rijksoverheid heeft een webpagina speciaal voor ondernemers en werkgevers met daarop een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden. Kijk voor een compleet overzicht van de nieuwe maatregelen voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers op rijksoverheid.nl

Ook op de website van de KVK vind je meer informatie voor ondernemers en werkgevers over het coronavirus


20 maart 2020
Kom niet naar de milieustraat

Het mooie weer en het verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven, is voor veel mensen een goede aangelegenheid om hun huis of tuin op te ruimen. Een ritje naar de milieustraat is daarvan vaak een logisch gevolg. Vanwege de genomen maatregelen, ter bescherming van de medewerkers, leidt dit tot lange rijen bij de milieustraten van Cure afvalbeheer. Is het niet strikt noodzakelijk, stel uw bezoek aan de milieustraat dan uit.

Afvalinzameling is een vitale taak

‘Het ophalen van huishoudelijk afval is een vitale maatschappelijke taak. Als het afval niet of beperkt wordt opgehaald, heeft dat grote gevolgen voor de volksgezondheid en milieuhygiëne. Het beschermen van onze medewerkers tegen infectie is dan ook van zeer groot belang’, zo stelt de NVRD (Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement). Cure Afvalbeheer vraagt u dan ook om níet naar de milieustraten te komen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Met milde klachten dient u echt thuis te blijven. Uw oude spullen nog even bewaren heeft de voorkeur. U kunt deze ook over een paar weken nog wegbrengen.

Volg de richtlijnen en maatregelen op

Is een bezoek aan de milieustraat echt noodzakelijk? Volg dan de onderstaande richtlijnen en die van het RIVM op. Wij laten slechts een beperkt aantal bezoekers (maximaal 15) tegelijk toe. Dit kan leiden tot lange wachttijden.

 • Blijf in de auto wanneer u in de wachtrij staat.
 • Houd op de milieustraat ruime afstand (minimaal 2,00 m) van onze medewerkers en van andere bezoekers van de milieustraat.
 • Neem extra hygiënemaatregelen: was uw handen voor en na uw bezoek aan de milieustraat.
 • Blijf thuis wanneer u verkouden bent, hoest, keelpijn of koorts heeft.

Deze maatregelen gelden voor de milieustraten in Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Kijk voor meer informatie op https://www.cure-afvalbeheer.nl/nieuws/coronavirus-en-uwafvalinzameling
 


19 maart 2020
Zorgen voor elkaar, doen we samen!

Het Coronavirus heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Scholen zijn gesloten, horecabedrijven moesten de deuren sluiten en bijeenkomsten zijn afgeblazen. Ook buurthuizen zijn gesloten. Landelijk geldt het advies om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken, zeker voor mensen die ouder dan 70 jaar zijn en/of een kwetsbare gezondheid hebben.

Natuurlijk willen we onze medemens in Valkenswaard niet in de kou laten staan. Onze aandacht gaat uit naar ouderen, mensen met een kwetsbare gezondheid, alleenstaanden en naar alle andere dorpsgenoten die wat extra aandacht kunnen gebruiken.
Het is hartverwarmend om te zien dat in onze gemeente al diverse spontane initiatieven zijn opgestart waaruit blijkt dat we hier oog hebben voor elkaar!

Daarnaast hebben we in de gemeente Valkenswaard burenhulpprogramma’s in alle wijken. Die worden gedragen door de wijkcommissies en professionals en vanuit de gemeente ondersteund. Bij hen kunt u terecht met vragen, of met een aanbod om hulp te bieden.

Waar kunt u terecht met vragen of hulpaanbod?

Voor Borkel en Schaft en de wijk Kerkakkers, is dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk van Cordaad Welzijn Valkenswaard het aanspreekpunt via 06-57082073 (ma t/m vrij tussen 9.00 en 16.00 uur of spreek eventueel de voicemail in), of via Cordaad Welzijn. Mailen kan ook naar: nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor alle andere wijken in de gemeente, dus Dommelen, Geenhoven, ’t Gegraaf, Hoge Akkers, Turfberg en Centrum, zijn de contactpersonen van Accent op Ieders Talent het aanspreekpunt via telefoonnummer 06-52174910. Of per mail info@accentopiederstalent.nl.
Kijk voor meer informatie ook eens op de Facebookpagina Accent op ieders Talent.

Vraag gerust!

Tot slot: misschien vindt u het best lastig om hulp te vragen, of denkt u dat uw verzoek te klein is. Wij roepen u op: aarzel niet en vraag gerust om hulp. Of bel, als u even uw hart wilt luchten omdat u zich zorgen maakt over de Coronacrisis.
 


18 maart 2020
Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Klik hier om het gehele bericht via de website van de Rijksoverheid te lezen.

Attached a document with an English summary of the measures taken by The Netherlands to deal with the economic consequences of COVID-19.


18 maart 2020
Nieuwe noodverordening vanuit de veiligheidsregio

Deze verordening gaat in op het gesloten houden van Horeca en eetgelegenheden en is van kracht in onze veiligheidsregio. 

Lees de noodverordening hier


17 maart 2020
Weekmarkt Valkenswaard gaat niet door

Update 17 maart 2020 – De burgemeester van Valkenswaard heeft vanmiddag besloten dat de weekmarkt niet doorgaat op donderdag 19 en 26 maart en op 2 april. De burgemeester nam dit besluit op basis van de al geldende landelijke maatregelen voor de aanpak van het Coronavirus.

De Valkenswaardse markt is een grote regionale markt waar wekelijks gemiddeld meer dan 1.000 bezoekers komen en met mooi weer nog wel meer. Door de dag heen zijn meer dan 100 personen tegelijkertijd bij elkaar en het advies om tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren is dan onmogelijk na te leven. Verder zijn veel bezoekers van de weekmarkt oudere (kwetsbare) personen afkomstig uit Valkenswaard, de regiogemeenten en België. Valkenswaard heeft diverse alternatieven overwogen, zoals beperking tot enkel voedselkramen of beperking van het aantal parkeerplaatsen. In de diverse scenario’s bleek het grote aantal te verwachten bezoekers echter niet voldoende af te nemen.

Ook de Stichting Weekmarkt en de kooplieden waren zelf zeer bereid extra (hygiënische) maatregelen te treffen, maar de burgemeester vindt het in de huidige situatie niet verantwoord om de markt te laten doorgaan.

"Ik realiseer me heel goed hoe ingrijpend mijn beslissing is voor allereerst de marktkooplui en zeker ook de bezoekers, maar gezien de geldende maatregelen en adviezen zag ik geen andere mogelijkheid”, aldus burgemeester Ederveen. 

Hij heeft vanmiddag dan ook zijn besluit meegedeeld aan de marktmanager van de Stichting Weekmarkt Valkenswaard en aan de Stichting Weekmarkt.

Informatie over standplaatsvergunning

In de gemeente Valkenswaard hebben ook diverse ondernemers een standplaatsvergunning, bijvoorbeeld voor de verkoop van vis of loempia’s. Deze vergunninghouders mogen wél hun standplaats blijven innemen. Ook hier geldt uiteraard het advies voor bezoekers van de kraam en de ondernemers, om tenminste 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Lees hier het noodbevel weekmarkt


15 maart 2020
Persoonlijk bericht burgemeester aan inwoners

Beste inwoners van Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft, 

Niet alleen Brabant, maar heel Nederland is inmiddels in de ban van het coronavirus. En de nieuwste maatregelen zijn nodig om te zorgen dat we het virus kunnen indammen. Ik begrijp dat dit van ons allemaal veel vraagt. Het raakt ons als individu en in onze gezinnen, het raakt ons in het werk, het raakt het openbare leven in Valkenswaard.  

Evenementen met meer dan 100 personen zijn afgelast, scholen, sportclubs en horeca zijn gesloten en gevraagd is onze sociale contacten tot het noodzakelijke te beperken. De situatie waarin wij ons bevinden brengt veel onzekerheid met zich mee en heeft gevolgen voor iedereen.  

Ik vind het bewonderingswaardig te merken hoe wij allemaal, met alle ingrijpende consequenties, onze verantwoordelijkheid nemen en gehoor geven aan de oproep de maatregelen op te volgen.  

En hulde aan onze hulpverlenende instanties en onze mensen in de zorg! Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook lokaal in onze zorginstellingen en thuis. Zeker onze ouderen en kwetsbare inwoners worden door de maatregelen vooral ook sociaal getroffen. In Valkenswaard hebben wij oog voor elkaar, kijken we naar elkaar om. Laten we in deze tijd hier extra aandacht voor hebben en eens wat vaker bellen of online face-to-face contact opnemen. 

Als burgemeester blijf ik met een speciaal team van medewerkers alle ontwikkelingen nauwlettend volgen en nemen we waar nodig aanvullende maatregelen. Zo zijn het gemeentelijk zwembad, de sporthallen en ons Centrum voor Muziek en Dans inmiddels ook gesloten. We sluiten aan op de beslissingen op Rijksniveau en van de regioburgemeester, die voor de 21 gemeenten in Brabant Zuidoost de leiding heeft en ook regelmatig overlegt. 

Er zijn ontzettend veel mensen bezig met de aanpak van het virus. Er wordt geprobeerd de verspreiding van het virus te stoppen. Mijn ervaring is dat wij hier met elkaar vrij nuchter zijn en niet snel in paniek raken. En dat is ook niet nodig. Belangrijk is juist om gehoor te geven aan de gestelde maatregelen en de adviezen ter harte te nemen. Alleen samen kunnen we deze coronacrisis de kop indrukken en de gevolgen ervan dragen.  

Ik wens u alle goeds in deze bijzondere tijd en kijk nog wat vaker - telefonisch en online - naar elkaar om dan we al deden! 

Vriendelijke groet, 

Anton Ederveen 
Burgemeester van Valkenswaard 

De gemeente Valkenswaard volgt de richtlijnen en adviezen van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, van het RIVM en de Rijksoverheid.  

Volg de laatste ontwikkelingen via de speciale Corona-website via www.rijksoverheid.nl, de website van het RIVM en de gemeentelijke website


15 maart 2020
Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

In lijn met deze maatregelen sluiten in Valkenswaard het Centrum voor Muziek en Dans, zwembad De Wedert en de sporthallen hun deuren. De activiteiten van Sportief Valkenswaard worden per direct gestopt.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst op 15 maart. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van deze beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel: 0800-2117 of via www.kvk.nl/coronaloket

Meer informatie via Rijksoverheid.nl en RIVM.nl


14 maart 2020
Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is een noodverordening van kracht in onze veiligheidsregio.

Dit betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft besloten om ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid alle openbare samenkomsten/ activiteiten/ wedstrijden/ theaters/ musea met meer dan 100 personen te verbieden.

Let op: er is een nieuwe noodverordening, check de update van 18 maart!


12 maart 2020

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie aangevuld en worden de vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.


12 maart 2020
Alle evenementen boven 1.000 deelnemers verboden

Om verdere verspreiding van het virus in Noord-Brabant te voorkomen treden de veiligheidsregio’s in de provincie Noord-Brabant uniform op en hanteren zij een eenduidig handelingskader.

Dit handelingskader geldt voor evenementen en andersoortige publieksbijeenkomsten, denk aan betaald voetbal, concerten etc.

De voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s verbieden tot en met 16 maart alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 1.000 personen. Er wordt géén onderscheid gemaakt of het een evenementenvergunning, gebruiksvergunning of andersoortige vergunning betreft.

Voor alle overige evenementen en bijeenkomsten (met minder dan 1000 personen) wordt om sociale terughoudendheid gevraagd.

Uniform handelingskader voor gemeenten in Noord-Brabant:

 • Gemeenten benaderen actief organisatoren van alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 1.000 personen voor het informeren over het verbod.
 • Gemeenten benaderen actief organisatoren van alle evenementen met minder dan 1.000 personen met een appèl op eigen verantwoordelijkheid om bij te dragen aan sociale onthouding. Als deze evenementen toch doorgang vinden dan gelden aanvullende adviezen van de GGD/GHOR.
 • Op 16 maart volgt een actualisatie van dit handelingskader.
 • Vragen van organisatoren kunnen gericht worden aan de gemeente.

11 maart 2020
Statement voorzitters veiligheidregio’s 

Beste Brabanders,

Dinsdag 10 maart hebben wij, de voorzitters van de drie veiligheidsregio's uit de provincie, op een persconferentie de maatregelen toegelicht die we nemen om de risico's op verdere verspreiding van het Coronavirus in de provincie Noord-Brabant te beperken.

We kondigden aan om sociale contacten tot een minimum te beperken en geen nieuwe sociale contacten aan te gaan. Verder riepen we op om extra te letten op ouderen en de kwetsbaren in onze provincie. Daarnaast een verbod op alle evenementen met meer dan 1000 deelnemers in onze provincie. Dat geldt voor evenementen met en zonder vergunningsplicht. Tenslotte een oproep aan alle organisatoren van evenementen en bijeenkomsten in de provincie om te heroverwegen of ze hun activiteiten wel door moeten laten gaan. Het bij elkaar brengen van grotere groepen mensen is op dit moment niet verantwoord.

We merken dat de Brabanders gehoor geven aan onze oproep en waar mogelijk maatregelen nemen om een verdere verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit doet ons goed, we zijn er trots op dat Brabanders er samen de schouders onder zetten om dit virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Ook het advies van de sportkoepel NOC/NSF richting alle sportbonden om alle amateurwedstrijden waar Brabantse teams bij betrokken zijn, af te gelasten, doet ons goed. NOC/NSF geeft hiermee het signaal af dat we dit samen moet doen. Net als de KNVB. Niet als provincie alleen, maar ook met hulp en inbreng van landelijke instanties.

Uiteraard beseffen we dat er ook sectoren zijn voor wie dit allemaal niet eenvoudig te regelen is. We denken hierbij vooral aan de onderwijsinstellingen en de zorgcentra. Voor hen staat dienstverlening voorop. Zij kunnen niet besluiten om de deuren te sluiten omdat veel inwoners op hun zorg en steun rekenen. Juist in deze tijden van crisis. De mensen die hier werken, doen een stap extra op dit moment. Dit waarderen wij zeer. Wij zijn er blij mee en het maakt ons ook trots dat ook deze Brabantse organisaties er vol hun schouders onder zetten.

Natuurlijk blijft u de maatregelen toepassen die we hebben aangekondigd: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schudt geen handen.  Twee van de zeven dagen sociale onthouding zitten er al op. Brabanders, blijft u inspannen om verder verspreiding tegen te gaan. Maandag delen we de actuele informatie van dat moment met u.

John Jorritsma, Voorzitter VRBZO          Jack Mikkers, Voorzitter VRBN           Theo Weterings, Voorzitter VRMWB


11 maart 2020
Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid

Gisterenmiddag maakten de drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Brabant tijdens een persconferentie in ’s-Hertogenbosch bekend hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het Coronavirus.

 • Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
  Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven
 • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten
 • Bescherm ouderen en kwetsbaren extra
 • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.

Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.

Indoor Brabant

Voor Indoor Brabant wordt gekeken of dit evenement opgeknipt kan worden in kleinere evenementen van minder dan 1.000 personen.

Sociale onthouding

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken.

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kun je contact opnemen met de gemeente. We zullen wellicht niet direct antwoord hebben, maar doen er alles aan om vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Onderwijs en kinderopvang

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk is te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.


10 maart 2020
Verkoudheid, hoesten of koorts? Verzet uw afspraak bij de gemeente      

Heeft u een afspraak bij de gemeente? In verband met het Coronavirus adviseert het RIVM mensen met verkoudheid, hoesten of koorts om sociale contacten te beperken.

Heeft u klachten? Dan vragen we u uit zorg voor onze medewerkers om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken.

Meer informatie kunt u vinden op:


maart 2020
Nieuwe aanwijzing voor inwoners Noord-Brabant

Het RIVM heeft op 6 maart om 18.00 uur een nieuw advies voor de provincie Brabant afgegeven over COVID-19 (Coronavirus). De voorzitters van de Veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant, Brabant Noord en Brabant-Zuidoost en de burgemeesters adviseren inwoners om dit advies van de RIVM vanaf nu op te volgen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis. Om de mogelijke verspreiding in deze provincie in kaart te brengen, start het RIVM morgen een steekproef naar COVID-19.

Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. De meeste patiënten zijn in Italië geweest, of hebben contact gehad met een bevestigde patiënt. Van de patiënten waarvan geen bron bekend is of waarvan die nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met deze provincie. Om na te gaan in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie, start het RIVM morgenochtend met een steekproef waarbij getest wordt op het nieuwe coronavirus.

Mocht u klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zo veel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verkleint u de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden. Bel uw huisarts alleen als uw klachten verergeren.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? Of heeft u vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur