Helpt u het groen in onze gemeente?

Dit item is gearchiveerd op 01-09-2018.

3 juli 2018 - De gemeente heeft de afgelopen jaren honderden nieuwe bomen en struiken aangeplant, om Valkenswaard een nog ‘groener’ aanzien te geven. 

Daarbij is het erg jammer als jonge bomen en planten doodgaan door droogte. Juist in de eerste jaren heeft jonge aanplant regelmatig water nodig, zodat die goed kan wortelen.

Uw hulp is welkom

Op dit moment zijn medewerkers van de buitendienst druk bezig om beplanting en nieuwe bomen van water te voorzien. Bij de droogte en hitte van de afgelopen tijd, kunnen wij wat hulp van inwoners goed gebruiken. Een enkele regenachtige dag levert onvoldoende extra water op. Daarom waarderen wij het als u in uw buurt jonge bomen en nieuwe aanplant extra water wilt geven.

Alleen bomen die de afgelopen 3 jaar zijn geplant, hebben bij droogte extra water nodig. Deze bomen herkent u aan een plastic ring in de aarde rondom de boom en de boompalen. Na 3 jaar hebben bomen genoeg wortels om te kunnen overleven bij droogte. Ook de nieuwe beplanting in de groenstroken heeft het op dit moment zwaar en kan extra water gebruiken.

U kunt het beste ’s avonds water geven. Het water trekt dan goed in de grond en verdampt minder dan in de felle middagzon.

Bij grote droogte spoelt het water soms weg en trekt niet in de grond. Dan is de bovengrond te droog. Als u dan eerst even kort sproeit om de grond vochtig te maken, zakt het water daarna wel in de grond.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Bruine en dorre eikenbomen aan de Damianusdreef en Tienendreef

Medewerkers en ook inwoners, merkten de afgelopen tijd op dat de eikenbomen aan de Damianusdreef en Tienendreef in Dommelen er wat bruin en dor uitzien. Dat komt niet door gebrek aan water, maar door de eikenspintkever. Die kever rukt vanuit de bestaande eikenwallen in de omgeving op naar de jonge eiken. De gemeente bestrijdt de kever met een natuurlijk middel (ESK) dat op de boomstam gesmeerd wordt om ze te weren. Helaas heeft dit niet altijd een even goed resultaat.