Groene tuintips op het Klimaatplein 

Fotograaf: Roel van Moorsel

29 juli 2021 - Het klimaat verandert snel en er komen meer periodes van droogte én hevige piekbuien. Een groene en klimaatbestendige tuin helpt om overlast bij extreem weer te voorkomen. Op het Groene Klimaatplein van Tuincentrum Coppelmans in Valkenswaard kan iedereen terecht voor advies of inspiratie voor de aanleg van een duurzame tuin. Op dinsdag 27 juli openden de wethouders Duurzaamheid van gemeenten Waalre (Maarten Pieters) en Valkenswaard (Theo Geldens) en bestuurder van Waterschap De Dommel (Martijn Tholen) samen het Groene Klimaatplein. 

Vergroening en verduurzaming 

Het klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland en Tuincentrum Coppelmans met als doel inwoners te stimuleren hun tuin te vergroenen en verduurzamen. Bas Coppelmans, eigenaar Tuincentrum Coppelmans: “Bewoners willen best verduurzamen, maar vaak weten ze niet waar te beginnen. Samen met de gemeente Valkenswaard, Waalre en Waterschap laten we op dit klimaatplein zien hoe ieder zijn bijdrage met betrekking tot wateroverlast, klimaat en biodiversiteit kan leveren”. 

Wateroverlast en hitte tegengaan 

Waterschap De Dommel en de gemeenten Waalre en Valkenswaard dragen bij aan het initiatief van het Klimaatplein. Het is een gezamenlijk doel om wateroverlast te voorkomen en extreme hitte tegen te gaan. Martijn Tholen, bestuurder Waterschap De Dommel: ‘Water stroomt en verbindt. Voor ons als waterschap is samenwerken met bewoners en gemeenten belangrijk om allemaal waterbewust bezig te zijn. Het Groen Klimaatplein geeft praktische en direct toepasbare mogelijkheden. Dus ik zou zeggen: “Ga ook thuis aan de slag!” 

Inspiratie en advies op het klimaatplein

Op het klimaatplein kunnen mensen onder andere voorbeelden zien hoe je water in je tuin kunt opslaan én weg kunt laten lopen en welke plantencombinaties en grond je kunt planten in je tuin in plaats van je tuintegels. Daarnaast kunnen mensen een groene dakcoach aanvragen om te kijken of hun dak geschikt is voor de aanleg van een groen dak, én zijn er voorbeelden van planten, voedsel en behuizing om meer bijen, vogels en vlinders aan te trekken voor een grotere biodiversiteit. 

Wethouder Theo Geldens gemeente Valkenswaard: “Samen met onze inwoners ben ik enorm trots op onze natuur. De hevige regenval van afgelopen periode heeft onze neus nog eens op de feiten gedrukt. Willen we blijven genieten van onze natuur, dan moeten we er goed voor zorgen. Met kleine aanpassingen in je eigen tuin draag je al een steentje bij. En daarmee zorg je niet alleen voor de natuur maar ook voor jezelf. Want uit onderzoek blijkt dat een groene tuin je ook nog eens gelukkig maakt!” 

Meer informatie

Het groene klimaatplein is te vinden in Tuincentrum Coppelmans, Nieuwe Waalreseweg 199, 5552 EJ Valkenswaard. Kijk ook op www.groenklimaatplein.nl. Meer weten over duurzaamheid in gemeente Valkenswaard? Kijk op Valkenswaard.nl/duurzaamheid

Foto: Roel van Moorsel

Op de foto is te zien van links naar rechts: Maarten Pieters wethouder gemeente Waalre, Theo Geldens wethouder gemeente Valkenswaard, Bas Coppelmans directeur Tuincentrum Coppelmans, Martijn Tholen bestuurder Waterschap de Dommel en Frank van der Heide directeur Tuinbranche Nederland