Groene Stickers voor De Hofnar, HSV Venbergen en de Dommelstroom

Bekijk afbeelding op groter formaat

11 oktober 2021 - De ambassadeur van toegankelijk Valkenswaard, burgemeester Anton Ederveen, reikt jaarlijks stickers uit aan organisaties die zich inzetten voor een toegankelijk Valkenswaard in het kader van Agenda22.

Dit jaar stond de uitreiking in het teken van de Week van de Toegankelijkheid met als thema ‘Uit en Thuis’.

HSV Venbergen, De Hofnar en de Dommelstroom in de schijnwerpers

Gedurende de coronapandemie zijn inwoners van Valkenswaard noodgedwongen veel thuis geweest. Des te fijner was het dan ook toen aan het begin van de zomer de meeste mensen er weer op uit konden. Een aantal organisaties heeft er voor gezorgd dat het er op uitgaan voor steeds meer mensen mogelijk wordt.

Zo heeft Hengel Sport Vereniging (HSV) Venbergen in samenwerking met de gemeente Valkenswaard een nieuwe vissteiger aangelegd. Deze nieuwe vissteiger maakt het mogelijk dat ook mensen die minder mobiel zijn, of in een rolstoel zitten, heerlijk kunnen vissen. Erwin Sandkuyl nam de sticker in ontvangst namens Hengelsportvereniging Venbergen. Ook Theater De Hofnar, in de persoon van Paul l'Herminez, werd in het zonnetje gezet. Tijdens de lockdowns was er een gevarieerd aanbod waar mensen thuis van konden genieten. Nu er weer meer kan is iedereen welkom in de toegankelijke Hofnar en wordt er aan gewerkt om het culturele aanbod meer naar de wijken te brengen. Tot slot werd de sticker uitgereikt aan Fred Schaffels van café-zaal De Dommelstroom in Dommelen. De Dommelstroom zet zich in voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze deel kunnen nemen aan de maatschappij. Maandelijks wordt hier het Alzheimer Café georganiseerd. Het café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun hun naasten, zorgprofessionals en andere belangstellenden uit de regio. De fysieke toegankelijkheid van De Dommelstroom is ook heel goed op orde.

    

Ambassadeur prijst inzet van organisaties in Valkenswaard

De ambassadeur was vol lof over deze 3 organisaties: “Iedereen in Valkenswaard moet mee kunnen doen, een toegankelijk Valkenswaard is de norm. Voor mensen die op wat voor manier dan ook niet mee kunnen doen, moeten we als samenleving klaar staan. Dit kan en lukt niet altijd, maar het is wel van belang dat we mensen niet op voorhand uitsluiten doordat we hier niet over nagedacht hebben. HSV Venbergen, De Hofnar en De Dommelstroom denken er over na hoe ze mensen kunnen betrekken en zorgen er ook écht voor dat iedereen kan meedoen.”

Helpt u mee?

Als u zelf als inwoner wél mobiel bent, maar in onze gemeente zaken ervaart die te maken hebben met (on)toegankelijkheid in brede zin (denk aan zien, horen, tasten en verplaatsen), meld ons wat u tegenkomt. Zo kunt u bijdragen aan ‘Valkenswaard oog voor Iedereen’.

Heeft u een idee hoe iets beter kan? Ook dat kunt u doorgeven via het formulier op onze webpagina www.valkenswaard.nl/agenda22 of telefonisch via (040) 2083444. Zo helpt u mee om Agenda 22 in Valkenswaard te realiseren.

Achtergrondinformatie

Sinds 2019 reikt de projectgroep Agenda 22 groene stickers uit aan organisaties die zich inzetten voor een toegankelijk Valkenswaard. Groene stickers zijn uitgereikt aan: Dorpshuis D’n Teut en de Teutenzaal, Restaurant Onsz, De Buren, ’t Boothuys (allen in 2019) en Atletiekvereniging AVV, Voetbalvereniging SV Valkenswaard en zwemgroep de Dolfijnen van Kansplus (2020).