Gemeente bestrijdt eikenprocessierups

Dit item is gearchiveerd op 20-06-2019.

24 april 2019 - De gemeente Valkenswaard start deze week weer met de bestrijding van de eikenprocessierups.

De gemeente bestrijdt de rupsen preventief met het biologisch bestrijdingsmiddel Xentari. De bestrijding gaat van start als de bomen voldoende bladeren hebben waar het biologisch middel zich aan kan hechten. Ook is het zo dat de rupsen na deze periode hun brandhaartjes krijgen (na de derde vervelling). Die brandhaartjes zorgen bij mensen voor  gezondheidsklachten zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. 

De bestrijding gaat via nevelbespuitingen met een bacteriepreparaat. Vanwege de verneveling en het mogelijke verwaaien van de brandharen van de rupsen, raadt de gemeente iedereen aan om niet in de buurt van de spuitnevel te komen en ook huisdieren op voldoende afstand te houden. De gemeente bestrijdt de rupsen vooral langs wegen en in de bebouwde kom waar veel eiken staan en vooral langs wegen die op veel gebruikte fiets- en/of wandelroutes liggen. In verband met de korte bestrijdingsperiode wordt er van heel vroeg in de ochtend tot diep in de nacht gespoten.

Meer informatie en tips

De brandharen van de rups blijven ongeveer 8 jaar actief en zijn schadelijk voor de gezondheid. Bent u in aanraking gekomen met de processierups of resten daarvan, was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een  crème met bijvoorbeeld menthol of Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Met gezondheidsvragen kunt u ook terecht bij de GGD Gezondheid, Milieu en Veiligheid Brabant, via telefoonnummer 0900-3686868 (lokaal tarief) of kijk op www.oakie.info.