Drie ontwerpen genomineerd voor kunstwerk Europalaan

Dit item is gearchiveerd op 10-02-2020.

8 februari 2018 - Het kunstwerk op de rotonde van de Europalaan en de Bakkerstraat is weer een stapje dichterbij. Een vakjury heeft uit totaal elf inzendingen drie ontwerpen genomineerd die kans maken om uiteindelijk te worden uitgevoerd.

Eind 2017 lanceerde de gemeente Valkenswaard een ontwerpwedstrijd voor het kunstwerk. Het object – dat gepland staat op de rotonde die de Europalaan verbindt met de Bakkerstraat en de Wolbergstraat – markeert de voltooiing van de reconstructie van de Europalaan.

Bels Lijntje

De opdracht aan kunstenaars was het ontwerpen van een kunstwerk dat refereert aan het Bels Lijntje ook wel bekend als Spoorlijn 18 Winterslag – Eindhoven. Deze spoorweg liep van 1866 tot en met 1959 door Valkenswaard. De huidige Europalaan loopt over een deel van dit oude spoortraject.

Drie genomineerden

De oproep leverde elf ontwerpen op van diverse kunstenaars. De jury was verrast door de kwaliteit van de ontwerpen en vooral ook de diverse creatieve visies op het thema.  Uiteindelijk sprongen drie ontwerpen er uit: Ode aan Lijn 18 (Ilse Hansen), Wagon Hout (Bert Staal/Matty Christensen) en Luchtspiegeling (Ed van Gennip). Deze drie genomineerden wordt nu gevraagd een uitgewerkte versie van het ontwerp te maken.

Jury

De jury bestond uit de volgende personen: Margriet Hennekens (beeldend kunstenaar, namens Stichting VAART), Arie van Rangelrooij (directeur architecten|en|en), Christ van den Besselaar (voormalig journalist, auteur, lid Heemkundekring Weerderheem), Lex Janssen (beleidsmedewerker cultuur Gemeente Valkenswaard) en Frans Brom (lid Kunstcommissie Valkenswaard).

Keuze door het college

In maart zal het College van Burgemeester en Wethouders uiteindelijk de finale keuze maken voor het kunstwerk. Het advies van de vakjury geldt hierbij als richtinggevend. In de loop van 2018 zal dan het eerbetoon aan het Bels Lijntje verschijnen op de rotonde.

Het afgebeelde kunstwerk bij dit bericht is slechts ter illustratie. Het betreft een ander kunstwerk in een andere gemeente.