Burgemeester doet aangifte van poging tot brandstichting

8 januari 2021 - Op woensdag 6 januari 2021 heeft burgemeester A. Ederveen formeel aangifte gedaan bij de politie van een poging tot brandstichting bij het gemeentehuis van Valkenswaard in de oudejaarsnacht.

Burgemeester Ederveen: “Ik besloot op 30 december, uit het oogpunt van veiligheid en zorg voor de openbare orde, om tijdens de jaarwisseling gebruik te maken van tijdelijk cameratoezicht (zie besluit onderaan deze pagina) in de nabijheid van het gemeentehuis. Aanleiding hiervoor waren signalen die ik ontving via de politie van mogelijke vuurwerkoverlast op oudejaarsavond in het centrum van Valkenswaard en rondom het gemeentehuis.
Ook heb ik een gebiedsverbod opgelegd aan een aantal minderjarige tieners. Dit gebiedsverbod op basis van artikel 172a gemeentewet is gebaseerd op een ernstige dreiging van verstoring van de openbare orde. Informatie over deze dreiging heb ik ontvangen via een bestuurlijke rapportage van de politie op 29 december 2020 en besproken in het  driehoeksoverleg (= regelmatig overleg tussen Openbaar Ministerie, politie en burgemeester) op 30 december 2020.

Het gebiedsverbod is persoonlijk uitgereikt en toegelicht aan de verantwoordelijke ouders/verzorgers van 6 minderjarige tieners.
De openbare orde en veiligheid van de inwoners staan voor mij voorop. In dat kader heb ik ook gehandeld naar aanleiding van de signalen van de politie en bespreking in het driehoeksoverleg.

De gemeente doet altijd aangifte in geval van bedreigingen en dergelijke en dus óók van de poging tot brandstichting. Het politie-onderzoek daarnaar loopt.|
Ik roep iedereen op die informatie heeft hierover, om zich te melden bij de politie, of anoniem bij M. 0800-7000.”

Te downloaden: