Burenhulp en Corona: Resultaat van een half jaar keihard werken

Dit item is gearchiveerd op 05-10-2020.

24 augustus 2020 - Toen corona zich aandiende in ons land en thuisblijven de norm werd, was één ding meteen duidelijk. De bestaande burenhulpprogramma’s in alle Valkenswaardse wijken werden naar voren geschoven als eerste vangnet dicht bij de bewoners in de eigen buurt. Nu we een half jaar verder zijn, is het tijd om de balans op te maken. Wat heeft die extra inzet nu opgeleverd en belangrijker nog, hoe gaan we dit behouden voor de toekomst?

Grote bereidheid om te helpen

Al jaren zijn de Burenhulpprogramma’s van Cordaad en Accent Op Ieders Talent actief in alle wijken en kernen van onze gemeente. De wijkcommissies sturen de programma’s aan en worden daarbij geholpen door professionele ondersteuners. Het idee blijft even simpel als doeltreffend: Waar ben jij goed in en wat kan je betekenen voor iemand dichtbij huis? En wat heb jij nodig en is misschien wel dichtbij huis te vinden? De talentenbanken in de verschillende wijken zijn goed gevuld en in deze Corona-tijd uitgebreid. In de talentenbank komen vraag en aanbod bij elkaar en worden inwoners aan elkaar gematcht. Het was mooi om te zien dat in de eerste Corona-weken het aanbod van hulp vele malen groter was dan de vraag. De bereidheid van de Valkenswaardse bevolking om de medemens een handje te helpen bleek erg groot te zijn.

Uiteenlopende hulpvragen én initiatieven

In totaal kwamen bij de Valkenswaardse talentenbanken ruim 80 nieuwe hulpvragen binnen. In belrondes werden inwoners met regelmaat gebeld voor een praatje. Daarnaast konden inwoners hulp gebruiken bij het doen van boodschappen. Ook ontstonden er diverse initiatieven om inwoners te voorzien van een verse maaltijd. Zo konden inwoners van Turfberg en Dommelen elke week rekenen op een heerlijke kom soep en werden ook in andere wijken maaltijden thuis gebracht. In het Gegraaf ontstond een kaarten- en tekeningenactie om oudere buurtbewoners die thuis moesten blijven en alleen waren een leuk bericht te bezorgen. Op verschillende plekken zijn muziekserenades gegeven en in de Hoge Akkers is zelfs een heel team van buren rondom een inwoner georganiseerd om in dagelijkse ondersteuning te voorzien.

Inwoners konden zichzelf aanmelden bij de burenhulpprogramma’s en via wekelijkse berichten in de krant bleef men op de hoogte van wat er allemaal gebeurde. Ook via de gemeente kwamen enkele hulpvragen binnen en Woningbelang heeft er veel binnen gebracht door actief oudere huurders te bellen om te vragen hoe het ging. De samenwerkingen tussen de programma’s en Woningbelang is daarmee versterkt.

Succesvolle Burenhulpprogramma’s bewijzen hun waarde!

Dankzij de geweldige inzet van wijkcommissies en vrijwilligers konden alle inwoners geholpen worden die een beroep deden op de burenhulpprogramma’s! Het belangrijkste doel van de programma’s is immers om mensen bij elkaar in de buurt ook echt met elkaar in verbinding te brengen. In tijden van crisis wordt het nut van een netwerk dichtbij maar weer eens benadrukt. “Mensen uit de buurt leren elkaar kennen. Waar ze van te voren soms de buurvrouw niet kenden of niet wisten wie er verderop in de straat woont, gebeurt dat nu niet meer. Mensen staan voor elkaar klaar en willen graag een handje helpen, ” vertelt Nikki van de Moosdijk (Cordaad Welzijn). Dat gebeurde al vóór Corona, maar is door deze crisis nog meer versterkt. “Bovendien,” zo stelt Lieneke Verspaandonk (Accent Op Ieders Talent), “hebben de burenhulpprogramma’s in de wijken nóg meer bekendheid gekregen.” Dat willen we vasthouden en nog verder uitbreiden in de toekomst!

Hulpvraag stellen of aanmelden als talent?

De burenhulpprogramma’s zijn al jaren actief in de verschillende Valkenswaardse wijken en zullen dat ook blijven! Inmiddels zijn in alle wijken de koffie-uurtjes weer opgestart.

Voor de wijk Kerkakkers en de kern Borkel & Schaft staan de wijkcommissies samen met dorpsondersteuner Nikki van de Moosdijk voor u klaar via 06-57082073 of nikkivandemoosdijk@cordaadwelzijn.nl.

Voor de kern Dommelen en de wijken Hoge Akkers, ’t Gegraaf, Geenhoven, Turfberg en het Centrum komen de wijkcommissies graag met u in contact via 06-52174910 of via info@accentopiederstalent.nl. Met ondersteuning van Natalie Aarts, Anneke Duits, Danielle van Rens, Ine Schutjes en Lieneke Verspaandonk gaan ze graag samen met u op zoek naar een passende match!