Blauwalg in visvijver aan De Oase

Dit item is gearchiveerd op 27-08-2018.

23 juli 2018 - Waterschap De Dommel heeft blauwalg aangetroffen in de visvijver aan De Oase. Deze bacteriën in het water kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Het Waterschap adviseert om niet te vissen in water met blauwalg.

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Honden kunnen beter niet in met blauwalg besmet water zwemmen. 
Mensen die in contact komen met water dat blauwalg bevat, wordt geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Iedereen wordt verzocht extra zorgvuldig te zijn en contact met water met blauwalg te vermijden.

Waarschuwing en informatie

Waterschap De Dommel heeft waarschuwingsborden geplaatst bij de besmette vijver. Zodra het Waterschap in volgende metingen geen blauwalg meer meten verwijdert zij de borden. 

Op de website van het Waterschap vindt u meer informatie, bijvoorbeeld een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s.

www.dommel.nl > blauwalg en botulisme