Activiteiten rondom herdenking bevrijding Valkenswaard 2018

Dit item is gearchiveerd op 22-09-2018.

10 september 2018 - Vanaf zondag 16 tot en met vrijdag 21 september zijn er diverse activiteiten in verband met de herdenking van de bevrijding van de gemeente Valkenswaard in september 1944. Hieronder een overzicht.

Bevrijdingsvliegen

Op zondag 16 september organiseert Modelvliegclub Valkenswaard van 10.00 tot 19.00 uur hun tweede editie Bevrijdingsvliegen op het modelvliegveld aan de Peedijk in Borkel & Schaft.

Er wordt gevlogen met radio-bestuurbare warbirds. Dit zijn vliegtuigen uit de eerste en tweede wereldoorlog. Er worden flyby’s gevlogen en een aantal warbirds is statisch opgesteld en kan zo bewonderd worden. De eerste vluchten staan om 12.00 uur gepland.

Open dag Bravo Compagnie

Stichting Mobiel Museum Militair Materieel Bravo Compagnie beheert legervoertuigen en ander legermateriaal uit de periode van de militaire dienstplicht (1945-1996) en toont deze bij gelegenheid aan het publiek. Zo ook tijdens de open dag op zondag 16 september van 12.00 tot 17.00 uur aan de Opperheide 3. Ook andere partijen zullen acte de présence geven, waaronder Heemkundekring Weerderheem en stichting Erfgoed ’40-’45. Verder zijn twee Canadese pantserwagens uit de tijd van Market Garden aanwezig.

Herdenking op Britse begraafplaats

Op maandag 17 september wordt officieel herdacht dat Valkenswaard in 1944 werd bevrijd. Alle belangstellenden zijn hierbij van harte welkom. De herdenking begint om 10.00 uur met een samenkomst bij Pannenkoekenhuis ‘De familie Suykerbuyck’ aan de Luikerweg. Daarna vertrekken de aanwezigen te voet naar de Britse begraafplaats. Daar start het programma om 10.45 uur onder leiding van de Valkenswaardse afdeling van de Bond van Wapenbroeders. Leerlingen van scholengemeenschap Were Di arriveren lopend met de Britse en Nederlandse vlag op de begraafplaats. Bij de herdenking zijn diverse voertuigen van stichting Bravo Compagnie aanwezig.

Static Show stichting Erfgoed ’40-’45

Op dinsdag 18 september organiseert de stichting Erfgoed ’40-’45 van 12.00 tot 17.00 uur een display van militaire voertuigen uit WOII op de Markt, met informatie over deze periode uit de Valkenswaardse geschiedenis.

Doortocht historische (leger)voertuigen Wheels

Op de Markt/Luikerweg (N69) passeren rond 18.00 uur de historische voertuigen van Wheels, samen met lopers van het Pleincollege Sint Joris en de wielrenners die het bevrijdingsvuur hebben opgehaald in Bayeux (Frankrijk). Zij zijn op weg naar het fakkeldefilé in Eindhoven, waar met het bevrijdingsvuur de fakkel bij het bevrijdingsmonument wordt ontstoken.

Para-dropping aan de Bekenweg

Ter herdenking van Operatie Market Garden worden op vrijdag 21 september aan de Bekenweg in Borkel en Schaft parachutesprongen uitgevoerd in WOII-stijl. In de directe omgeving hiervan hebben destijds de eerste confrontaties plaatsgevonden tussen Duitsers en Engelsen. Afhankelijk van de weersomstandigheden arriveert de Commemorative Airborne Foundation Europe rond 14.30 uur bij de ‘dropzone’ en vindt tussen 15.00 en 17.30 uur een paradropping plaats door zo’n 40 tal parachutisten.