Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

Informatieloket sport

Sportloket (lokaal)

Om u goed van dienst te kunnen zijn, is ook een informatieloket sport ingericht. Op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur kunt u uw vragen telefonisch stellen via het telefoonnummer (040) 2083792. Het loket is ook digitaal bereikbaar via sport@valkenswaard.nl.

Hebt u vragen maakt u zich zorgen, hebt u behoefte aan even een gesprek of ondersteuning twijfel dan niet en neem contact op met het informatieloket sport van de gemeente Valkenswaard.

Spreekuur met wethouder Geldens (lokaal)

We vinden het belangrijk om er ook in deze tijd voor u te zijn. De wethouder sport, Theo Geldens, gaat tijdens een digitaal spreekuur graag met u in gesprek over vraagstukken die spelen binnen de vereniging. Het spreekuur vindt tot 1 mei elke woensdag plaats van 11.00 tot 12.00 uur. Opgeven voor het spreekuur kan via sport@valkenswaard.nl.

Huur van sportaccommodaties

Alle sportfaciliteiten zijn gesloten in de periode van 16 maart tot en met 28 april 2020. De betalingsverplichting t.a.v. de huur wordt tot nader order opgeschort. Wij komen hier op een later moment bij u op terug.


Update 25 mei
Doe gratis mee met Valkenswaardse Sportverenigingen!

Na een bijzondere periode waarin er helaas geen plek was voor de reguliere sport, is Nederland en daarmee ook Valkenswaard voorzichtig weer aan het opkrabbelen. Er zijn nog regels en protocollen die we moeten volgen, maar we mogen eindelijk weer gaan sporten bij onze verenigingen in de buitenlucht!

Om echt iedereen de kans te geven om weer te kunnen sporten en bewegen, is er besloten dat iedereen welkom is bij de verenigingen om te genieten van het aanbod, of je nou lid bent van de vereniging of niet. Dit geldt voor de jeugd, maar ook zeker de volwassenen kunnen meedoen (vanaf 12+ jaar natuurlijk met in acht houding van de social distance regels).

Ben je eigenlijk geen voetballer, maar zou je wel een keer mee willen doen met een training? Of zou je toch graag een balletje slaan op de tennisbaan of leren om een basketbal door de ring te gooien, terwijl je dit normaal gesproken niet doet? Omdat we de afgelopen maanden zo beperkt zijn geweest in ons sporten en bewegen bieden veel Valkenswaardse verenigingen jou nu de kans om gratis kennis te maken met verschillende sporten.

Hoe kun je dit doen? Dat is simpel; bedenk welke sport je leuk zou vinden om te doen, zoek op het internet naar een vereniging en neem gewoon contact op met die vereniging. Zij kunnen je precies vertellen wanneer jij welkom bent om aan te sluiten.

Heb je zin om meerdere sporten uit te proberen? Geen probleem! Ben je nou niet zo handig op het internet en weet je dus niet goed welke verenigingen er in gemeente Valkenswaard zijn? Neem dan contact op met Sportief Valkenswaard via sport@valkenswaard.nl en vraag naar de mogelijkheden.


Update 18 mei
Binnenzwembad De Wedert opent op zaterdag 23 mei voor zwemverenigingen

Tijdens de laatste persconferentie op 6 mei is onder andere duidelijk geworden dat de zwembaden onder zeer strikte voorwaarden weer open mogen. Tijdens dezelfde persconferentie is bij herhaling benadrukt hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden zodat voorkomen kan worden dat maatregelen teruggedraaid moeten worden. Uiteraard willen we graag zo snel mogelijk maar liefst ook zo lang mogelijk genieten van ons zwembad.

Wethouder Theo Geldens van sport: “We hebben het zwembad nu zo ingericht dat we ons kunnen houden aan de regels. We zijn erg  blij dat  we de zwemverenigingen weer veilig en verantwoord binnen kunnen  laten zwemmen. Let op het zogenaamde vrij zwemmen dan dus nog niet. De omvang van het zwembad en de inrichting ervan bieden op dit moment geen mogelijkheid om verantwoord vrij zwemmen toe te laten. Wij begrijpen hoezeer ook onze vrij zwemmers verlangen naar een heerlijke plons in het water maar de zorg voor een veilige en gezonde omgeving staan voorop.  Zodra de mogelijkheid er wel weer is, zullen wij u zeker informeren.”

Buitenbad blijft voorlopig gesloten

Voor het buitenbad is het een hele  uitdaging om een verantwoorde omgeving te kunnen creëren.

Wethouder Geldens: “We zouden onze inwoners en zeker de jongeren en jonge gezinnen zo verschrikkelijk graag de mogelijkheid willen bieden om te genieten van ons geweldige buitenbad met fantastische ligweide maar helaas het kan nog niet. Op dit moment verkennen we de mogelijkheden om onder zeer strikte voorwaarden later in het jaar alsnog open te gaan.  We richten ons nu op een eventuele beperkte openstelling vanaf half juli aan het begin van de vakantieperiode maar of het ook gaat lukken dat is echt nog even afwachten.
Ik wens de verenigingen alvast veel zwemplezier respecteer de regels en geniet met volle teugen.”


Update 11 mei
Verantwoord sporten in Valkenswaard

Het kabinet heeft woensdagavond 6 mei de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding onder voorwaarden al weer samen sporten

Opstart zorgvuldig aanpakken

Verenigingen en de gemeente Valkenswaard willen de opstart van activiteiten zorgvuldig aanpakken. De gezondheid van de inwoners van de gemeente Valkenswaard staat voorop bij alles wat we doen. Een activiteit kan pas opgestart worden nadat een sportaanbieder hier bericht over heeft gehad vanuit de gemeente. De gemeente faciliteert hier zoveel als mogelijk in, maar heeft ook een rol als toezichthouder.

Vragenlijst en protocol voor sportverenigingen

Om de opstart van de activiteiten goed te laten verlopen is het van belang dat vereniging en gemeente elkaar goed informeren. Verenigingen is gevraagd om een (voor de vereniging gemaakt) protocol te maken en samen met een ingevulde vragenlijst te sturen naar het algemene e-mailadres van team Sport: sport@valkenswaard.nl. Vanuit de gemeente ontvangen zij vervolgens zo snel als mogelijk een reactie op de ingediende vragenlijst. De vragenlijst is ook op te vragen bij: sport@valkenswaard.nl.

Protocol NOC*NSF

Het protocol van NOC*NSF over het verantwoord sporten staat op: https://nocnsf.nl/sportprotocol. Dit protocol is ook gedeeld door de sportbonden. In dit document staat de belangrijkste informatie voor vrijwilligers, trainers, bestuurders, ouders/ verzorgers en gemeenten. 

De basis van het protocol is de nieuwe Noodverordening. Deze is te vinden op  www.valkenswaard.nl onder de button ‘Coronavirus’ bij de update van 29 april 2020.


Update 7 mei
Zwembad De Wedert (nog) niet open

Na de persconferentie op 6 mei is via de Rijksoverheid bekendgemaakt dat zwembaden weer open mogen vanaf 11 mei. Onder welke voorwaarden zowel binnen als buitenbaden open mogen is nog niet duidelijk, daarvoor wachten we nog op informatie vanuit de Rijksoverheid, de Brancheorganisatie en de Veiligheidsregio.

Wij verwachten u in de loop van volgende week nader te kunnen informeren over de eventuele openstelling van onze zwembaden en de daarbij behorende voorwaarden. Wij begrijpen hoezeer u verlangd naar die heerlijke plons in het water even sporten of ontspannen, hou vol wij verwachten snel meer duidelijkheid.

Mocht u tussentijds vragen hebben dan kunt u deze stellen via het Informatieloket Sport (mail naar sport@valkenswaard.nl of bel naar 040-2083792).


Update 30 april
Verantwoord sporten kinderen en jeugd in Valkenswaard

Vanaf 29 april mogen kinderen tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Het kabinet heeft de gemeenten opgeroepen om deze sportactiviteiten te faciliteren en te organiseren, altijd onder begeleiding van buurtsportcoaches of het kader van sportaanbieders.

Opstart zorgvuldig aanpakken

Verenigingen en de gemeente Valkenswaard willen de opstart van activiteiten zorgvuldig aanpakken. De gezondheid van de inwoners van de gemeente Valkenswaard staat voorop bij alles wat we doen. Een activiteit kan pas opgestart worden nadat een sportaanbieder hier bericht over heeft gehad vanuit de gemeente.

Vragenlijst en protocol voor sportverenigingen

Om de opstart van de activiteiten goed te laten verlopen is het van belang dat vereniging en gemeente elkaar goed informeren. Verenigingen is gevraagd om een (voor de vereniging gemaakt) protocol te maken en samen met een ingevulde vragenlijst te sturen naar het algemene e-mailadres van team Sport: sport@valkenswaard.nl. Vanuit de gemeente ontvangen zij vervolgens zo snel als mogelijk een reactie op de ingediende vragenlijst. De vragenlijst is ook op te vragen bij: sport@valkenswaard.nl.

Protocol NOC*NSF

Het protocol van NOC*NSF over het verantwoord sporten van jeugd t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar staat op: https://nocnsf.nl/sportprotocol. Dit protocol is ook gedeeld door de sportbonden. In dit document staat de belangrijkste informatie voor vrijwilligers, trainers, bestuurders, ouders/ verzorgers en gemeenten.
De basis van het protocol is de nieuwe Noodverordening. Deze is te vinden op  www.valkenswaard.nl onder de button ‘Coronavirus’ bij de update van 29 april 2020.

Posters

Op https://nocnsf.nl/sportprotocol staan ook posters met richtlijnen voor bestuurders, trainers, ouders en sporters. Deze zijn te downloaden, of op A3-formaat te verkrijgen bij de gemeente. Hiervoor kunnen sportverenigingen contact opnemen met de gemeente via het algemene e-mailadres: sport@valkenswaard.nl.


Update 22 april
Kabinet geeft jeugd de ruimte om te sporten

De Nederlandse jeugd mag weer naar de sportclub vanaf 29 april tot, in eerste instantie, 20 mei.

Maatregelen

De kern van de op 21 april aangekondigde maatregelen voor de sport is:

  • De Nederlandse jeugd mag weer naar de sportclub vanaf 29 april tot, in eerste instantie, 20 mei;
  • Het kabinet heeft ruimte gecreëerd in de maatregelen zodat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar buiten met elkaar mogen sporten. De leeftijdsgroep 13-18 jaar zal daar bij wel anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden;
  • De horecavoorzieningen van de sportverenigingen blijven net als de rest van de horeca in Nederland nog gesloten;

Opstarten binnen kaders kost tijd

Een aantal sportverenigingen, zo blijkt uit de vragen die binnenkomen via het Informatieloket Sport, staan te popelen om weer te beginnen. Echter, zoals gecommuniceerd is vanuit het Vereniging Sport en Gemeenten: “Alles dichtdoen was weliswaar heel vervelend, maar relatief eenvoudig te handhaven. Opstarten binnen kaders is daarentegen wat complexer”. Dit komt doordat het opstarten meerdere beleidsterreinen raakt (ook veiligheid, handhaving). Het VSG voorziet gemeenten op vrijdag (24 april) van informatie over handhaving en over de te maken afspraken met sportverenigingen.

Verenigingen ontvangen op korte termijn meer informatie

De protocollen die op dit moment worden uitgewerkt door de het NOC*NSF, VSG en VWS zijn leidend voor de manier waarop de gemeente Valkenswaard hier samen met verenigingen invulling aan wil geven. We vragen verenigingen om nog enkele dagen geduld te hebben voordat zij richting jeugdleden communiceren dat er gestart wordt. Binnen enkele dagen (na 23 april) sturen wij aanvullende informatie over de manier waarop een goede start kan worden gemaakt.


Noodloket (landelijk)

Sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld fitnessclubs kunnen via het noodloket van Economische Zaken tot en met 26 juni 2020 een eenmalige tegemoetkoming van €4.000,- euro aanvragen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Meer informatie over het noodloket

Coronanoodfonds Sport (landelijk)

Het NOC*NSF zet 4 a 5 miljoen euro opzij als begin van een groter fonds om de financiële gevolgen van de noodzakelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk op te vangen. Het Coronanoodfonds Sport vormt een aanvulling op de regelingen van de overheid.

Meer informatie over Coronanoodfonds Sport

Belangrijke websites (landelijk)

Naast de berichtgeving vanuit de gemeente Valkenswaard, de Rijksoverheid en het RIVM is er ook de berichtgeving vanuit landelijke organisaties die specifiek op sport gericht is. Het is van belang om de communicatie vanuit het NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten goed te blijven volgen.