Eikenprocessierups

Aanpak eikenprocessierups in 2021

In heel Nederland neemt de overlast van de eikenprocessierups flink toe. Dat geldt ook in de gemeente Valkenswaard. De warme en droge zomers van de afgelopen jaren zijn de oorzaak van een forse groei van het aantal eikenprocessierupsen.

De gemeente heeft in 2020 een Eikenprocessierupsteam (Epr-team) in het leven geroepen om de bestrijding van de eikenprocessierups nog beter te kunnen coƶrdineren. In het team werken medewerkers van verschillende vakafdelingen samen. Zo kunnen we goed inspelen op vragen en zorgen van inwoners. Het team schakelt zo nodig externe professionals in.

Sinds begin maart houdt de gemeente samen met een professioneel bedrijf, de ontwikkeling van de rupsen in de gaten. Ieder jaar is de vraag hoe en wanneer de eikenprocessierups zich gaat ontwikkelen. De rupsen moeten eerst uit de eitjes komen en dan gaan eten. Na deze periode krijgen ze hun brandhaartjes (na de derde vervelling). Die brandhaartjes zorgen bij mensen voor gezondheidsklachten zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. 

Temperatuurdalingen (zoals nachtvorst) hebben effect op het ontwikkelingsproces en kunnen voor vertraging zorgen. De bestrijding van de rupsen kan pas starten als de bomen voldoende bladeren hebben, waar het biologisch middel zich aan kan hechten. Er moet eerst 30 tot 50% bladbezetting zijn en de bladknoppen moeten open staan.