Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

Eikenprocessierups

Aanpak eikenprocessierups in 2020

In heel Nederland neemt de overlast van de eikenprocessierups flink toe. Dat geldt ook in de gemeente Valkenswaard. De warme en droge zomers van de afgelopen jaren zijn de oorzaak van een forse groei van het aantal eikenprocessierupsen.

De gemeente heeft dit voorjaar een Eikenprocessierupsteam (Epr-team) in het leven geroepen om de bestrijding van de eikenprocessierups in 2020 nog beter te kunnen coƶrdineren. In het team werken medewerkers van verschillende vakafdelingen samen. Zo kunnen we goed inspelen op vragen en zorgen van inwoners. Het team schakelt zo nodig externe professionals in.

Sinds begin maart houdt de gemeente samen met een professioneel bedrijf, de ontwikkeling van de rupsen in de gaten. Ieder jaar is de vraag hoe en wanneer de eikenprocessierups zich gaat ontwikkelen. De rupsen moeten eerst uit de eitjes komen en dan gaan eten. Na deze periode krijgen ze hun brandhaartjes (na de derde vervelling). Die brandhaartjes zorgen bij mensen voor gezondheidsklachten zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. 

Temperatuurdalingen (zoals nachtvorst) hebben effect op het ontwikkelingsproces en kunnen voor vertraging zorgen. De bestrijding van de rupsen kan pas starten als de bomen voldoende bladeren hebben, waar het biologisch middel zich aan kan hechten. Er moet eerst 30 tot 50% bladbezetting zijn en de bladknoppen moeten open staan.