Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

Coronavirus en ondernemen

Contact

Omdat de gemeente Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende samenwerken in de ondersteuning voor ondernemers zijn we bereikbaar via de gemeente Valkenswaard op 040-208 3444. 

Bij alle ondernemersvragen en opmerkingen of een goed gesprek over de situatie zijn de accountmanagers van de samenwerkende gemeenten per e-mail bereikbaar. Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard werken hier in samen. Mocht u het fijn het fijn vinden met iemand te spreken die wat verder van het bedrijfsleven in uw gemeente af staat dan kun je kiezen voor een accountmanager van een andere gemeente.

Voor Valkenswaard: Voor algemene informatie voor ondernemers bezoek www.valkenswaard.nl/ondernemen.

Maatregelenpakket lokaal

We stellen het verzenden van de nog op te leggen aanslagen gemeentelijke belastingen 2020 voorlopig uit. Voor alle openstaande vorderingen zetten de gemeenten het reguliere incassotraject door. Hierbij hebben we aandacht voor de huidige en leveren, als dat nodig is, maatwerk.

Bent u als ondernemer in de financiële problemen gekomen als gevolg van de Corona crisis? Hieronder de regelingen waar u gebruik van kunt maken:

Informatie vanuit regio en provincie

Brainport

In Brainport hebben we vaker bewezen slimme oplossingen te kunnen bedenken. Van concrete korte termijn oplossingen tot vitaliteitsoefeningen voor de thuiswerkers. Houdt de website van Brainport goed in de gaten voor een samenvatting van de laatste informatie, mogelijkheden en slimme oplossingen voor ondernemers in onze regio.

Ondernemersvraag over Corona? Neem contact op met:

Noodfonds startups

Partners in de regio Brainport Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant hebben de handen in een geslagen voor een nieuw noodfonds voor innovatieve startups. Zij maakten zich vanaf het begin van de coronacrisis al zorgen om deze groep ondernemers. Daaruit is het idee ontstaan om een noodfonds op te richten.

Provincie Noord-Brabant

Ook de provincie Noord-Brabant heeft maatregelen in het leven geroepen om ondernemers te ondersteunen die geraakt worden door het coronavirus.

Brabantse Impact Monitor

Elke paar dagen brengt de Provincie Noord-Brabant met verschillende partners de Brabantse Impact Monitor uit. Centraal in de analyse staat het monitoren van de gevolgen die bedrijven in de provincie Noord-Brabant ondervinden van het coronavirus. Op basis van de analyse wordt bepaald welke extra maatregelen voor het bedrijfsleven getroffen moeten worden.

ArbeidsmarktInZicht.nl

ArbeidsmarktInZicht.nl laat aan de hand van visualisaties en artikelen de impact van het coronavirus op de regionale arbeidsmarkt en economie zien. De informatie wordt dagelijks, wekelijks en/of maandelijks geactualiseerd met behulp van databronnen, zoals het CBS, Centraal Planburo, RIVM, UWV etc.

Landelijk maatregelenpakket

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de maatregelen, mogelijkheden en gevolgen voor ondernemers en bedrijven door de uitbraak van het coronavirus. Ook vindt u daar actuele informatie over financiële regelingen in het noodpakket voor banen en economie, een overzicht van de financiële regelingen en een handige infographic.

Wilt u liever telefonisch contact met de Rijksoverheid? Het telefoonnummer is 0800-1351. 

Kamer van Koophandel

U kunt ook bellen met de Kamer van Koophandel op 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur. Zie ook het overzicht van regelingen van de Kamer van Koophandel waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken.

Banken

Op de website van de Nederlandse Vereniging van Banken vindt u een overzicht van het maatregelpakket van banken. Wilt u gebruik maken van de mogelijkheden (zoals KKC, BMKB en GO) neem dan contact op met de kredietverstrekker van uw keuze bijvoorbeeld uw eigen bank.

Direct aanvragen?

Brancheinformatie

Updates voor ondernemers

29 mei 2020
​Noodverordening COVID-19 vanaf 1 juni, 12.00 uur van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Deze noodverordening is vanaf 1 juni 12.00 uur van kracht.


25 mei 2020
Terrasvergunning

Per 1 juni mogen horecaondernemers terrassen weer openopstellen voor bezoekers. In lijn met de noodverordening moeten er wel voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Om de horeca meer ruimte hiervoor te bieden, wil de gemeente Valkenswaard, daar waar mogelijk, wel tijdelijk extra ruimte beschikbaar stellen. Niet om meer stoelen en tafels op een terras kwijt te kunnen dan anders, maar wel om met maximaal hetzelfde aantal stoelen en tafels te kunnen werken na 1 juni. Hiervoor moeten horecaondernemers een vergunning voor aanvragen. Naar meer informatie en aanvragen


21 mei 2020
Coronavirus: verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie

Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële ondersteuning vanwege de aanhoudende impact van het coronavirus. Het eerste noodpakket banen en economie loopt door en het kabinet neemt nieuwe uitzonderlijke maatregelen. Dat is nodig, omdat steeds meer zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven langzaam en soms deels weer opstarten, terwijl anderen nog dicht zijn of zonder opdrachten zitten. De kabinetsondersteuning is daarom meer gericht en heeft gewijzigde voorwaarden. Doel is zoveel mogelijk behoud van banen. Daarvoor is nodig dat ondernemers en werkenden zich kunnen aanpassen aan een veranderde Nederlandse samenleving en economie. Lees meer over het Noodpakket 2.0.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u een handig overzicht van de maatregelen van het Noodpakket.


19 mei 2020
Corona-aanpak de volgende stap

Lees hier het bericht naar aanleiding van de persconferentie op 19 mei 2020 

Basisregels voor iedereen


11 mei 2020
Nieuwe noodverordening COVID-19 van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft maandag 11 mei een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen. Daarnaast zijn de Brabantspecifieke maatregelen voor een deel eruit gehaald. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom recreatief nachtverblijf. Naar de noodverordening van 11 mei.


11 mei 2020
Aanvraag Tozo levensonderhoud

Wanneer u een aanvraag Tozo heeft ingediend, kunt u deze maand een telefoontje van ons verwachten zodat we voor 1 juni de aanvraag kunnen afhandelen. In het telefoongesprek nemen we de aanvraag met u door en kunnen deze aanvullen of corrigeren. Als we aanvullende stukken van u nodig hebben, bespreken we dit met u.

Lees hier het volledige bericht


8 mei 2020
Aanmeldingen steunmaatregelen agrarische sector alvast mogelijk

Ondernemers uit de sierteeltsector, de voedingstuinbouw (gespecialiseerd in producten voor de horeca) en de fritesaardappelsector die (grote) schade oplopen door de coronacrisis kunnen zich vanaf vandaag alvast melden bij RVO.
De regeling kan pas definitief worden vastgesteld na goedkeuring door de Europese Commissie. Met het oog op de snelheid kunnen ondernemers zich vooruitlopend op de goedkeuring alvast aanmelden bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).


7 mei 2020
​Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC) 

Het kabinet en de banken willen de toegang tot liquiditeit voor het kleinere mkb verder vergemakkelijken. De KKC is gericht op die kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Het gaat hier naar schatting om enkele tienduizenden ondernemingen in Nederland. Het – in verhouding tot de handelingskosten – relatief kleine bedrag waar deze ondernemingen naar op zoek zijn, zorgt ervoor dat dit type ondernemingen doorgaans moeilijk aan financiering komt. Daarbij komt nog dat het risico voor financiers dat een lening niet wordt terugbetaald door de coronacrisis relatief hoog is. Doordat de overheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers aan financiering worden geholpen.

Het streven is om de regeling vanaf half mei beschikbaar te hebben. Ondernemers melden zich voor deze kredietregeling (en andere regelingen zoals de BMKB en GO) bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank. Meer informatie over de regeling op de website van de Rijksoverheid.


6 mei 2020
Ook voor ondernemers stap voor stap meer ruimte

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Ook ondernemers krijgen stap voor stap meer ruimte. Dat is zichtbaar gemaakt in het stappenplan ‘Basisregels voor iedereen’. Naar alle maatregelen en het stappenplan op de website van de rijksoverheid.


29 april 2020
Nieuwe noodverordening COVID-19 vanaf 29 april van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft woensdag 29 april een nieuwe noodverordening vastgesteld. Onderstaande Noodverordening COVID-19 is op dit moment van kracht in onze veiligheidsregio. In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen verwerkt  (landelijke maatregelen). Daarnaast zijn de Brabantspecifieke maatregelen voor een deel eruit gehaald. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom recreatief nachtverblijf. Naar de noodverordening op de website VeiligheidsRegio Brabant Zuidoost.

Voor het recreatief nachtverblijf gelden vanaf nu de volgende voorwaarden:

  • Inwoners met een vaste jaar- of seizoenplaats op een camping, of een vaste ligplaats in een jachthaven mogen in hun huisje, caravan of boot overnachten als ze een eigen douche en toilet hebben.
  • Particulieren die een huisje, een ingerichte tent of caravan huren op een camping of vakantiepark, mogen daar verblijven als de accommodatie een eigen sanitaire voorziening heeft.
  • Ook is het mogelijk om met een toercaravan op een camping te staan als hierop een aparte sanitaire voorziening staat.
  • Campers met eigen sanitair mogen op een camping of vakantiepark staan. Bij het legen van het chemisch toilet moeten ze 1,5 meter afstand houden van andere vakantiegangers.
  • Overnachten in de camper langs de openbare weg is niet toegestaan.
  • Supermarkten op campings en vakantieparken mogen open zijn als het mogelijk is om daar 1,5 meter afstand te houden tussen de klanten. Kan dat niet, dan is er de mogelijkheid om boodschappen te bestellen en te laten bezorgen. Natuurlijk kunnen noodzakelijke boodschappen gedaan worden bij de supermarkt in de omgeving. Doe noodzakelijke boodschappen alleen en vooral niet met het hele gezin.

29 april 2020
Coronavirus: verdere uitbreiding en versoepeling regelingen voor ondernemers

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vult de financiële ondersteuning voor ondernemers vanwege het coronavirus verder aan én vereenvoudigt de voorwaarden van regelingen. Daardoor worden tienduizenden extra ondernemers geholpen. De criteria voor de regelingen Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) en Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) zijn versoepeld. Ook maakt staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) vandaag bekend het subsidieplafond van de zogenoemde SEED Capital-regeling voor 2020 bijna anderhalf keer zo groot te maken. Naar het bericht naar de website van de Rijksoverheid.


29 april 2020
Bedrijven komen via geregistreerde nevenactiviteit ook in aanmerking voor TOGS

Ondernemers kunnen vanaf 29 april 2020 ook op basis van hun in het Handelsregister geregistreerde nevenactiviteit aanspraak maken op de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Het kabinet heeft meer dan kwart van het Nederlandse bedrijfsleven een belastingvrije gift van 4.000 euro gegeven, omdat ze naast de economische gevolgen van het coronavirus ook direct zijn geraakt door kabinetsmaatregelen.
De uitbreiding betreft ondernemers die geen aanspraak kunnen maken op de TOGS-regeling met hun geregistreerde hoofdactiviteit, terwijl dit wel het geval zou zijn op basis van hun geregistreerde nevenactiviteit. Na analyse van de meldingen vanuit ondernemers bij RVO hierover blijkt dat deze geregistreerde nevenactiviteit soms beter aansluit op de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten. Een vereiste is wel dat de ondernemer uitsluitend op basis van de geregistreerde nevenactiviteit voldoet aan de minimumvereisten qua omzetverlies en de vaste lasten (beiden 4.000 euro). De regeling is te vinden via rvo.nl/togs.


29 april 2020
Hulp bij aanvraag Tozo

Let op: Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Deze hulp is meestal niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer geen extra kosten te maken. De aanvraag Tozo is niet complex en u kunt de aanvraag via de formulieren op deze pagina rechtstreeks indienen.

Persoonlijke gesprek

Tijdens de beoordeling van de aanvraag nemen we altijd telefonisch contact met u op voor een persoonlijk gesprek.

In dit persoonlijk gesprek zorgen we samen voor een complete aanvraag en helpen we bij het bepalen van de juiste gegevens zodat u zonder zorgen de juiste toekenning krijgt. Heeft u de Tozo al aangevraagd, maar twijfelt u over de gebruikte gegevens of cijfers? Geef dit aan in het persoonlijk gesprek.

Lukt de aanvraag niet of heeft u vragen? Wij helpen u graag  bij uw aanvraag. Neem contact op met het ondernemersloket via 040-208 3444 of online via www.valkenswaard.nl/ondernemersloket


15 april 2020
650 miljoen voor aanvullende maatregelen agrarische sector op noodpakket

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) komt de sierteeltsector, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector tegemoet voor geleden schade door de uitbraak van COVID-19. Naar het bericht op de website van Rijksoverheid.


15 april 2020
​Aanvulling SBI-codes aan TOGS-regeling vanaf vandaag open: eenmalige gift direct getroffen ondernemers.

Het kabinet heeft vandaag besloten om de TOGS-regeling aan te vullen. Daardoor hebben diverse contactberoepen zoals tattooshops, die zich eerder nog niet konden registeren, omdat ze geen specifieke code in het Handelsregister hadden, toegang tot de TOGS-regeling. Ook zijn kleinere MKB-winkeliers in de food, dienstverlening zoals taxi’s, praktijken van onder andere tandartsen, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet-en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen toegevoegd. Vraag de TOGS-regeling hier aan of bekijk de volledige lijst met SBI-codes.

Naar het volledige bericht op de website van Rijksoverheid.


10 april 2020
Update landelijk Noodpakket voor banen en economie

Het kabinet heeft vandaag aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat om onder andere extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling) en specifieke kredietmogelijkheden voor start- en scale-ups. Bovendien wordt de premie voor de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) verlaagd. Ook gaat de overheid leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van twaalf miljard euro. Daarnaast krijgen meer bedrijven een eenmalige gift als tegemoetkoming voor de gevolgen van maatregelen die het kabinet neemt om het coronavirus te bestrijden: gestreefd wordt deze specifieke uitbreiding per 15 april 2020 open te stellen. Lees hier het volledige bericht.


6 april 2020
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

Vanwege de uitbraak van het coronavirus is er een nieuwe regeling voor werktijdverkorting opengesteld. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers kunnen vanaf maandag 6 april 2020 9.00 uur een aanvraag doen.


2 april 2020 
Belangrijk bericht voor campinghouders

De voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio hebben een aanvulling op de noodverordening vastgesteld, Hierin is bepaald dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings dicht moeten en dat recreatief nachtverblijf verboden is. Gasten die niet aan deze voorwaarden voldoen, moeten voor het weekend het terrein verlaten.


2 april 2020
Versoepeling betalingsuitstel Belastingdienst

Ondernemers en zzp’ers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om uitstel van betaling. Deze uitstelaanvraag wordt nu verder versoepeld: het aanvragen voor alle ondernemers wordt eenvoudiger, geldt voor meer belastingen en het wordt voor kleine ondernemers makkelijker om langer dan drie maanden uitstel te krijgen. Ook wordt er een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, waarvan in de bouw of uitzendbranche vaak gebruik gemaakt wordt.


31 maart 2020
NOW-regeling klaar, loketten bijna open

Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is op 17 maart een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden. De voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zijn vandaag bekend gemaakt. UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april een aanvraag kunnen indienen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.

Meer weten? Lees het volledige bericht op de site van de rijksoverheid


27 maart 2020
Ondernemers getroffen sectoren coronavirus kunnen tegemoetkoming aanvragen

De aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren, eerder bekend als Noodloket, is vandaag geopend. Deze gift van €4.000 is voor ondernemers die direct zijn getroffen door de kabinetsmaatregelen vanwege corona.

Lees hier het volledige bericht op de website van de overheid


27 maart 2020
Versoepeling uitstel betaling gemeentelijke belastingen 

Ben je als ondernemer in de financiële problemen gekomen als gevolg van de Corona crisis?

Vraag direct uw uitstel gemeentelijke belastingen aan

De Samenwerkende gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard bieden hulp, vooruitlopend op de concrete uitwerking van de landelijke maatregel Versoepeling betaling belasting en Toeristenbelasting in het nationale Noodpakket. De drie gemeenten hebben besloten om op verzoek ondernemers en ZZP‘ers de mogelijkheid tot uitstel van betaling te verlenen voor de gemeentelijke belastingen OZB, reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, rioolheffing, precario, reclame- en toeristenbelasting. Het uitgangspunt is dat het een overbruggingsmaatregel betreft en het geen afstel van belastingbetaling betekent.

Daarnaast stellen de gemeenten het verzenden van de nog op te leggen aanslagen gemeentelijke belastingen 2020 voorlopig uit. Voor alle overige openstaande vorderingen zetten de gemeenten het reguliere incassotraject door. Hierbij zullen zij extra aandacht hebben voor de huidige omstandigheden en als het nodig is maatwerk verlenen.

Hiermee hopen de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard lucht te geven aan ondernemers. In de komende periode bekijken de gemeenten hoe zij met deze tijdelijke maatregelen definitief om willen gaan.

Ondernemersloket

Ben je als ondernemer in financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis? Vraag dan via het ondernemersloket uitstel aan. Binnenkort volgt meer informatie op de websites van de drie gemeenten. Ook kunt u bellen naar : 040-2083444. U komt dan uit bij het klantcontactcentrum van de gemeente Valkenswaard. Zij fungeren als centraal contactpunt voor dit onderwerp in de samenwerking tussen de gemeente Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard.