AED’s in de gemeente Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard heeft 21 Automatische Externe Defibrillatoren ofwel AED’s in haar bezit. Een overzichtslijst van deze AED’s met locaties vindt u onderaan deze webpagina. Daarnaast zijn er in Valkenswaard circa 30 AED’s in particulier bezit. Een overzicht van alle AED’s vindt u op de website van EHBO vereniging Sint Nicolaas www.ehbo-stnicolaas.nl.

Levens redden met AED

In Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een hartstilstand. De meeste reanimaties gebeuren thuis. Omdat het hart geen bloed meer rondpompt raakt het slachtoffer bewusteloos en zal overlijden als er niets wordt gedaan. Bij een hartstilstand zijn twee zaken van levensbelang. Het binnen 6 minuten toedienen van een schok met een AED en het toepassen van reanimatie. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.

AED-alert via Hartslagnu

Bij een melding van een mogelijke reanimatie gaan niet alleen twee ambulances op weg, maar ontvangt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer een alarm. Dit gebeurt via Hartslagnu.nl. HartslagNu.nl is een alarmeringssysteem dat gekoppeld is aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg in Nederland. De kracht van het meldsysteem is om via een SMS een slachtoffer, een burgerhulpverlener én een beschikbare AED samen te brengen. Hierdoor krijgt een slachtoffer sneller en adequater hulp waardoor de kans op overleven toeneemt. Op HartslagNu.nl vindt u meer informatie en kunt u zich aanmelden.  

Belang van AED-cursus en reanimatietraining

Het is van belang dat voldoende inwoners kunnen handelen bij een hartstilstand. EHBO-vereniging St. Nicolaas verzorgt AED-cursussen en reanimatietrainingen in de gemeente Valkenswaard. Wilt u meer informatie over de cursussen? Bel dan met telefoonnummer (040) 2047504. Of bezoek de website www.ehbo-stnicolaas.nl.

AED definitie

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Met het apparaat kan in  geval van een levensbedreigende hartritmestoornis een elektrische schok aan het hart worden toegediend, zodat het hart daarna het ritme weer kan ‘oppakken’. Het gebruik van een AED, in combinatie met reanimatie, vergroot de overlevingskans bij een plotselinge hartstilstand aanzienlijk.