Hoe nep je de échte boeven?

Helaas. Niet alle inbrekers dragen een streepjespak en zijn daarmee makkelijk te ontmaskeren. Maar inbrekers zijn wel te ontmoedigen! Vier je onafgebroken carnaval of ga je er een paar dagen tussenuit? Let dan vooral op je huis. Carnaval is, net als alle andere vakantieperiodes, een uitgelezen kans voor inbrekers om hun slag te slaan. Deze tips helpen je om inbrekers geen vrij spel te geven.

Het aantal inbraken met carnaval is twee tot drie keer hoger dan normaal. Hoewel de politie vaak extra mankracht inzet om tijdens de feestdagen te surveilleren in woonwijken, is inbraak niet altijd te voorkomen. 

De politie weet dat een inbraak een aangrijpende gebeurtenis is voor slachtoffers. Daarom is het aan te raden om de kans op een inbraak te verminderen. Dit zijn de tips van de politie. Lees ze aandachtig, om de carnaval zo ontspannen en veilig mogelijk door te komen.

De tips:

 • Zorg dat het lijkt alsof je thuis bent. Ruim je huis niet extra op, maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg er ook voor dat er tijdschriften en kranten op tafel achterblijven.
 • Laat je thuisbrengen met de taxi als je drinkt. Zo kan de auto op de oprit, of voor het huis blijven staan, waardoor het lijkt alsof je thuis bent.
 • Zorg voor goede verlichting in en om je huis. Inbrekers werken graag ongestoord in het donker. Gebruik tijdschakelaars op je verlichting om boeven op het verkeerde been te zetten.
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Sluit ramen en deuren af, ook als je maar even weg bent. Denk hierbij ook aan je garage, kelder en toiletruimte.
 • Doe je voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers de deur niet met een stukje plastic openmaken (flipperen). Haal de sleutel altijd uit het slot. Hiermee voorkom je dat de inbreker met een handigheidje de sleutel aan de binnenkant kan bedienen (gaatjes boren en hengelen).
 • Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht. Plak geen briefje op de deur dat je er even niet bent. Hang geen adreslabel aan je sleutel. Verstop geen sleutel buiten je huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
 • Zorg dat inbrekers zich bij je huis niet kunnen verstoppen. Snoei struiken of haal ze weg.
 • Laat geen 'klimvoorwerpen', zoals ladders, kliko's en andere grote voorwerpen buiten liggen, waarmee inbrekers gemakkelijker je woning binnenkomen.
 • Blijft u thuis, wees dan ook alert! Ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel meteen de politie.
  Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844.
 • Is er uiteindelijk toch ingebroken of is daartoe een poging gedaan? Doe dan altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek beginnen en beter surveilleren. Met een aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden.
 • Heeft u nog geen BuurtWhatsApp groep in de wijk? Begin er dan een, of neem deel aan zo’n groep. De politie is altijd blij met deze extra oren en ogen. Daarnaast kan het een veilig gevoel geven dat uw wijk/straat door medebewoners in de gaten wordt gehouden, om verdachte situaties zo snel mogelijk te signaleren. Voor meer informatie, zie onze WhatsApp-pagina.