Coronavirus en dienstverlening gemeente Valkenswaard

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Valkenswaard, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening. 

Openingstijden

De openingstijden van het Klantcontactcentrum zijn gewijzigd.

Afspraak

Op dit moment kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via (040) 2083444. Maak een nieuwe afspraak als u verkouden bent, hoest of koorts heeft. Kom alleen, behalve als het noodzakelijk is om met meerdere personen tegelijk te komen.

Direct regelen

We beperken onze dienstverlening tot producten die niet kunnen worden uitgesteld en die niet digitaal kunnen worden verstrekt. Regel alles zo veel mogelijk online. Ga hiervoor naar de webpagina 'Direct regelen'.

Trouwlocatie Weerderhuys

Met inachtneming van 1.5 meter afstand is er, ondanks de versoepeling van de maatregelen, plaats voor maximaal 15 personen exclusief bruidspaar.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Sluit venster

5G zendmasten

Er komen bij de gemeente vragen binnen over de uitrol van het 5G-netwerk. Onderstaand vindt u een antwoord op de meest voorkomende vragen. Staat uw vraag hier niet tussen, kijk dan eens op de informatiepagina van de Rijksoverheid.

 • Wat is 5G?

  5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt heel snel mobiel internet mogelijk. De downloadsnelheid kan oplopen tot 1Gbps. Dat is 10 keer sneller dan het huidige mobiele internet. Ook ben je veel sneller verbonden met het netwerk. Daardoor is het internet stabieler en betrouwbaarder. Meer informatie over de 5G-techniek is te vinden op antennebureau.nl.

 • Heeft Valkenswaard een 5G netwerk?

  Valkenswaard heeft op dit moment geen zendmasten die een 5G-netwerk mogelijk maken. Aanbieders van mobiele telefonie en bedrijven mogen sinds 2018 wel testen met de 5G-technologie. Zie hiervoor de lijst met landelijke experimentenlocaties.

 • Wanneer wordt 5G in Valkenwaard uitgerold?

  Landelijk is nog geen moment bekend waarop het 5G-netwerk in heel Nederland wordt uitgerold. Een uitrol in Valkenswaard staat op dit moment ook niet gepland. Indien het beleid hieromtrent wordt gewijzigd, informeren wij onze inwoners hierover via de gebruikelijke kanalen. U kunt zich aanmelden om automatisch berichtgeving over uw gemeente te ontvangen via overheid.nl.

 • Zijn er meer zendmasten nodig voor 5G?

  De landelijke overheid geeft aan dat voor het uitrollen van 5G ongeveer 10% aan zendmasten bijkomen. Voor Valkenswaard betekent dat 1 of 2 nieuwe zendmasten. Deze zendmasten zijn vergunningsplichtig. Voor eventueel nieuwe zendmasten zijn op dit moment geen omgevingsvergunningen afgegeven.

 • Is er een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van 5G antennes (small cells)?

  Het plaatsen of vervangen van antennes (ook voor 5G) mag in een bestaande of nieuwe zendmast vergunningvrij worden uitgevoerd. Op dit moment is er geen sprake van het gebruik van small cells in Valkenswaard.

 • Waar kan ik terecht met vragen over straling en gezondheid?

  Meer informatie over straling en gezondheid is te vinden op ggdleefomgeving.nl. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden verzamelt ook informatie over wat 5G voor de gezondheid betekent.