• U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Daarvoor maakt u een afspraak.
 • Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie).
 • U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link).
 • Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn.
 • Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.
 • Na vijf werkdagen kunt u de identiteitskaart persoonlijk ophalen. Een spoedaanvraag is mogelijk; meestal kunt u de identiteitskaart binnen 1 à 2 werkdagen ophalen. Dit kost wel extra geld. Aanvragen na 13.30 uur kunnen zeker de volgende dag niet geleverd worden
 • Bij verlies of diefstal kunt u online een verklaring van vermissing indienen of een afspraak maken aan de balie en de verklaring ter plekke invullen. Daarna vraagt u direct een nieuwe identiteitskaart aan.
 • Voor de aanvraag bij kinderen jonger dan 12 jaar is er (digitale) toestemming van (beide) gezaghebbende ouder(s)/voogd/verzorger nodig. Het (digitale) formulier vindt u onder deze tekst. Let op de toestemming is maximaal 3 maanden geldig.
 • Let op: de pasfoto-eisen zijn aangepast. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. 
 • Voor het vaststellen van de identiteit werkt de gemeente Valkenswaard volgens het ID-protocol voor medewerkers burgerzaken van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). Hierbij wordt gebruik gemaakt van technische hulpmiddelen zoals een documentscanner en een camera voor gezichtsvergelijking. U wordt gevraagd hieraan medewerking te verlenen.

Afspraak maken

Pasfoto-eisen(externe link)  

DigiD linkVerklaring vermissing reisdocument

DigiD linkToestemmingsformulier

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).​ De Nederlandse identiteitskaart (NIK) heeft een aantal nieuwe kenmerken, een extra functionaliteit, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het BSN op de achterkant. Op de website van RVIG(externe link) leest u alles hierover.

Hoe werkt het?

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. U moet een identiteitsbewijs kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd. Dit heet de identificatieplicht.

Kinderen tot 12 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders voor het aanvragen van een identiteitskaart.

Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? U kunt online een verklaring van vermissing indienen of een afspraak maken aan de balie en de verklaring ter plekke invullen. Daarna vraagt u direct uw nieuwe identiteitskaart aan. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Vindt u alsnog uw identiteitskaart? Lever deze dan in bij de gemeente, deze identiteitskaart is namelijk niet meer geldig. Bent u uw identiteitskaart in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie.

Hoe voorkom ik fraude met een kopie van mijn identiteitsbewijs?(externe link)

Wat heb ik nodig?

Aanvragen of vernieuwen van uw identiteitskaart

Neem altijd het volgende mee:

 • Een goedgelijkende kleurenpasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag, en voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog hebt of nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt.
 • Een pinpas om de identiteitskaart te betalen.

Jonger dan 12 jaar?

 • De aanvrager (het kind) dient zelf aanwezig te zijn.
 • 1 ouder moet minimaal fysiek aanwezig zijn en legitimeert zich en geeft toestemming, bij voorkeur vooraf digitale toestemming.
 • Andere gezaghebbende ouder moet ook toestemming geven,  bij voorkeur digitale toestemming.
 • Als geen digitale toestemming gegeven kan worden, dan schriftelijke toestemming met originele legitimatiebewijzen (geen kopie).
 • Zowel de schriftelijke als de digitale toestemming mag niet ouder zijn dan 3 maanden.

Afhalen van uw identiteitskaart

Wat neemt u mee?

 • oude paspoort/identiteitskaart die u nog moet inleveren

Wie haalt het document op?

Personen tot en met 11 jaarKind met ouder, voogd of verzorger. De ouder/voogd/verzorger moet het gezag over het kind hebben én zich bij het afhalen identificeren
Personen vanaf 12 jaarPersoonlijk afhalen

Afhalen door een ander persoon met een machtiging is niet mogelijk.

Wat kost het?

2024

ProductPrijs 
Identiteitskaart€ 75,8010 jaar geldig
Identiteitskaart tot 18 jaar€ 40,905 jaar geldig
Spoedleges€ 57,05 

Aanvullende informatie

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Toestemmingsformulier afgifte reisdocument aan minderjarige

Gelieve dit formulier alleen te gebruiken indien u (of de andere ouder/gezaghouder) niet beschikt over Digid. 

Indien u wel beschikt over Digid dan graag toestemming geven via DigiD linkToestemmingsformulier