Wat is het?

Iedereen heeft wel eens een rekening die langer blijft liggen. Vaak kunt u uw uitgaven tijdelijk aanpassen of wat spaargeld overboeken om het op te lossen. Maar wat als onbetaalde rekeningen zich opstapelen en de schulden een probleem worden? Negeer dat niet. Hoe sneller u ermee aan de slag gaat, hoe eerder u de schulden op kunt lossen. De gemeente kan u daarbij helpen. Vraag daarom vroegtijdig om hulp. Hoe vroeger u er bij bent, hoe groter de kans dat de problemen nog zijn op te lossen.

De gemeente geeft u persoonlijk advies en begeleiding. Hierbij kan het gaan om een betalingsregeling, schuldbemiddeling of schuldsanering, maar ook om tips en adviezen over hoe u beter zicht kunt krijgen op uw inkomsten en uitgaven.

Hoe werkt het?

Heeft u moeite met uw financiële situatie en wilt u daar graag advies of hulp bij? Dan kunt u voor een gesprek terecht bij uw gemeente. Voorwaarde is wel dat u 18 jaar of ouder bent en dat u bij uw gemeente staat ingeschreven.Als u zich aanmeldt maken we direct een afspraak voor een eerste gesprek. In dat gesprek bekijken we samen uw specifieke situatie en wat de mogelijkheden zijn om u te helpen.

Hoe snel heb ik een eerste gesprek?

Een eerste gesprek vindt altijd binnen 4 weken na uw aanmelding plaats. Maar we doen ons best om u zo snel mogelijk te kunnen spreken. In dringende gevallen is dat al binnen 3 werkdagen. Dringend is bijvoorbeeld als u uit uw huis dreigt te worden gezet, of als de gas-, water of elektra aansluiting wordt afgesloten of uw zorgverzekering wordt opgezegd.

Hoe verder na het eerste gesprek?

We kunnen u op veel manieren helpen. Bijvoorbeeld door met u een maandbegroting op te stellen, uw administratie te ordenen of als dat nodig is betalingsregelingen te treffen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat u weer grip krijgt op uw financiën.

Het kan zijn dat uw financiële situatie zodanig is dat een schuldbemiddelingstraject nodig is. Nadat u samen met uw consulent uw financiën heeft geïnventariseerd gaan we dit bemiddelingstraject starten. Ons doel is dat u op termijn weer vrij van schulden bent. Het bemiddelen doet uw consulent niet zelf, we vragen dit aan de Kredietbank Nederland als externe samenwerkingspartner. Uw consulent blijft wel uw aanspreekpunt gedurende het hele traject.

 

Wat moet ik doen?

U kunt zich aanmelden via onze website door te klikken op de button 'Online aanmelden voor schuldhulpverlening' hierboven. Dit kan met en zonder uw DigiD-code.

Kunt u zich niet via onze website aanmelden? Neem dan contact op met een medewerker schuldhulpverlening van de afdeling Werk en Inkomen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 14.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. We staan u graag te woord!
U kunt ook mailen naar: schuldhulpverlening@a2samenwerking.nl 

Aanvullende informatie

Op onderstaande websites staat gratis informatie en vele tips over grip krijgen op geld. Neem eens een kijkje.

Waar kan ik gratis terecht?

 

Cordaad Welzijn

Brieven van organisaties en formulieren zijn niet altijd duidelijk. Wat staat er nu eigenlijk? Wat vul je waar in? Moet je verder nog iets regelen? Cordaad Welzijn Valkenswaard helpt je graag verder.
www.cordaadwelzijn.nl/dienst/geldzaken-en- formulieren/valkenswaard

De VoorzieningenWijzer

Met De VoorzieningenWijzer heb je al gauw € 500 meer te besteden per jaar. Je weet welke toeslagen en/of regelingen voor jou gelden en of je wel de best passende zorgverzekering hebt.

www.datgeldtvoormij.nl(externe link)

www.devoorzieningenwijzer.nl(externe link)

Sociaal Raadsliedenwerk

Informatie of ondersteuning nodig op sociaaljuridisch gebied, zoals inkomen, uitkeringen, belastingen en toeslagen? Het Sociaal Raadsliedenwerk van Lumens helpt graag.

Contact
(040) 2193300
www.lumenswerkt.nl(externe link)
sociaalraadslieden@lumenswerkt.nl

Schuldhulpmaatje

Een maatje helpt om alle inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Samen maak je een lijst met alle onbetaalde rekeningen en een plan om die te betalen en vervolgens overzicht te houden.

Contact
06 27190834
coordinator@valkenswaard.schuldhulpmaatje.nl

Stichting Leergeld Valkenswaard en Waalre

Kunnen jouw kinderen niet meedoen aan sport, cultuur of activiteiten op school doordat je een laag inkomen hebt? Dan kan Stichting Leergeld helpen door het vergoeden van bijvoorbeeld de contributie aan een sportvereniging, zwemles of muziekles.

Contact
06-43005735 of 06-28912192 (dinsdag tussen 9.00 en 12.00 uur of laat een voicemail achter)
www.leergeld.nl/valkenswaard(externe link)

Fashioncheques

De gemeente verstrekt via Stichting Leergeld Valkenswaard eens per jaar een fashioncheque van € 150 per kind voor nieuwe kleren, schoenen of een jas.

Geldfit

Op Geldfit vind je gratis informatie over geld in jouw situatie. Ze wijzen je de weg met tips of een persoonlijk advies. 

www.geldfit.nl(externe link)

Van welke regelingen en voorzieningen kan ik gebruikmaken?

Energietoeslag

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een extra tegemoetkoming krijgen voor stijgende energiekosten. Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen de tegemoetkoming automatisch. Andere inwoners, die in aanmerking komen, kunnen de energietoeslag zelf aanvragen.
Een overzicht van alle energieregelingen is te vinden op: www.valkenswaard.nl/energietoeslag

Inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is er voor mensen die voor langere tijd een laag inkomen hebben. Je krijgt deze uitkering als je geen uitzicht hebt op verbetering van jouw inkomen.
Lees meer: www.valkenswaard.nl/individuele-inkomenstoeslag

Collectieve ziektekostenverzekering met premiebijdrage

Maak gebruik van de Collectieve Zorgverzekering die we als gemeente Valkenswaard samen met zorgverzekeraar CZ of VGZ aanbieden. De gemeente betaalt een deel van jouw zorgkosten. Dat betekent minder betalen voor meer zorgverzekering.
Lees meer: www.valkenswaard.nl/collectieve-zorgverzekering of ga direct naar www.gezondverzekerd.nl(externe link)

Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere kosten, die je zelf niet kunt betalen. Dit zijn extra kosten bij ziekte, een beperking of een andere reden. Bijvoorbeeld kosten voor brillen, rechtsbijstand of tandartskosten.
Lees meer: www.valkenswaard.nl/bijzondere-bijstand

Voedselbank Valkenswaard

De voedselbank zamelt gratis voedsel in en stelt hieruit pakketten samen. De voedselpakketten worden uitgegeven aan mensen die dit hard nodig hebben.
www.voedselbankvalkenswaard.nl(externe link)