Op de velden bij de voetbalverenigingen RKVV Dommelen, VV de Valk, SV Valkenswaard, hockeyvereniging HOD en rugbyclub The Vets, brandt vanaf mei ledverlichting. Sportverlichting.com(externe link) begint in maart met de aanleg, in opdracht van de gemeente Valkenswaard.

Wethouder Pijnenburg “Duurzame sportparken noodzakelijk om sportverenigingen vitaal te houden.”

Wethouder sport en duurzaamheid, Rens Pijnenburg, is blij dat deze stap gemaakt wordt: “We moeten overal verduurzamen dat hoef je niemand meer uit te leggen. Dat het verduurzamen van sportparken ook noodzaak is om sportverenigingen vitaal te houden is ook een feit. We hebben nu een eerste stap gezet, maar moeten ook doorpakken met verenigingen die in deze ronde nog niet zijn meegenomen om de sportverlichting te verduurzamen. Wij gaan hen nu benaderen.”

De verwachting is dat de sportclubs door de ledverlichting 40% minder stroom gaan verbruiken dan nu. Als alle opties van het inregelen van de verlichting benut worden, zoals een deel van een veld verlichten, of verlichting op ‘halve kracht’ laten branden, kan de besparing nog verder oplopen tot meer dan 50%.

Verenigingen verdienen investering terug 

De sportverenigingen betalen zelf mee aan de aanleg van de ledverlichting. “Het is logisch dat we meebetalen. Het levert ons namelijk minder energiekosten, gebruikersgemak én betere verlichting op. We verwachten de investering binnen 10 jaar terug te verdienen”, zegt Danny Schrijvers, bestuurslid van SV Valkenswaard. “De aanleg van de ledverlichting komt ook op een heel goed moment. Elke vereniging moet nu op de kosten letten. Ledverlichting is natuurlijk energiezuiniger dan reguliere verlichting.
Daarnaast is het een groot voordeel dat we straks meer grip hebben op het aan- en uitzetten van de verlichting. Nu kan het gebeuren dat er lichtmasten aan staan wanneer er niet getraind wordt. Dat is straks niet meer nodig, omdat we op afstand lichten aan en uit kunnen zetten, via een app. Of dat we bijvoorbeeld een deel van de verlichting laten branden, als we bij een training maar een gedeelte van een veld hoeven te verlichten.”

Brandende ledverlichting VKL
installatie nieuwe ledverlichting