Trouwambtenaren

Pim Buunen

Lonneke Smets-Jansen

Lex Janssen Geert van de Haterd Chantal van den Heuvel

Ik ben één van de BABS-en (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) op het gemeentehuis hier in Valkenswaard.

Waarom ben ik BABS?
Ik vind het leuk om contact met mensen te hebben en als BABS vind ik het leuk om kennis te maken met mensen die het besluit hebben genomen om te gaan trouwen.

Een paar weken voor de huwelijksdag maak ik een afspraak en bezoek de aanstaande bruidsparen thuis op een tijdstip dat voor hen het beste uitkomt (dus meestal 's avonds). Dan bespreken we de ceremonie.Ik vind het belangrijk dat de huwelijksceremonie wordt ingevuld op een manier die het bruidspaar wil. Natuurlijk denk ik mee en probeer alle wensen in te vullen. We bespreken dan ook wat er allemaal gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten. Mijn toespraken bouw ik op met de gegevens die het bruidspaar tijdens het gesprek vertellen.
In het algemeen houd ik een ongedwongen wat informele toespraak. Informeel...dat is de sfeer die ik probeer te bewerkstelligen tijdens de huwelijksceremonie. Op dat ene belangrijke, om niet te zeggen belangrijkste, moment na...de huwelijksvoltrekking.....want die is altijd formeel.

Tot slot: in juli 2004 ben ik door het college van B&W tot BABS benoemd in de gemeente Valkenswaard.

“Ja, ik wil!”, riep ik toen ik de kans kreeg om BABS in Valkenswaard te worden. Want ik vind het een enorme eer om onderdeel te mogen zijn van de ‘grote dag’ van een bruidspaar. Een dag die een mijlpaal vormt in het leven van twee mensen. Een dag om met veel plezier naar uit te kijken maar ook eentje om met trots op terug te zien. En dat ik aan zo’n belangrijke dag een bijdrage mag leveren, daar put ik enorm veel energie en blijdschap uit.

Voorafgaand aan deze dag, maak ik ruimschoots op tijd een afspraak met u om door te spreken hoe u zelf het liefst de ceremonie zou zien: formeel, informeel, muziek, de invulling, bijzonderheden, dagelijkse dingen. Kortom, alle informatie die van belang is om er een onvergetelijke ceremonie van te maken en een op ‘op maat gesneden’ toespraak te schrijven. Mensen in de echt verbinden is mijn grote passie en ik vind het geweldig dat ik deze passie in mijn geboortedorp en woonplaats Valkenswaard mag en kan uitoefenen.

Dus: “Ja, ik wil” dolgraag een bijdrage leveren aan een van de meest bijzondere dagen in uw leven!

Een bijdrage mogen leveren aan wat voor veel mensen een van de mooiste dagen van hun leven zal zijn - dat is de reden om BABS te willen zijn.
De bijdrage die ik mag leveren moet passen als een jas, vind ik. Hij moet passen bij de twee geliefden die hun huwelijk of partnerschap laten sluiten. Daarvoor is een uitgebreid gesprek vooraf het geijkte middel. ‘Passend’ is dus vooral: persoonlijk. Toegesneden op jullie eigen situatie, jullie eigen wensen.

Jullie hebben nagedacht over de samenstelling van de ceremonie: wel of geen muziek, wel of geen uitwisseling van ringen, veel gasten of weinig gasten, en wat al niet meer. Al die factoren zijn van invloed op de sfeer van de bijeenkomst, zoals jullie die voor je zien. Aan mij de eer en het genoegen om die sfeer mede te realiseren.

Een ceremonie kent een paar wat formelere momenten. Die momenten hebben een essentiële functie, maar ik denk dat het belangrijk is om desondanks een prettige, ontspannen bijeenkomst te creëren. Samen met jullie zorg ik daarvoor, zodat jullie achteraf kunnen terugkijken op een huwelijks- of partnerschapssluiting zoals jullie zelf die voor ogen hadden.

Als BABS een waardevolle bijdrage mogen leveren aan een bijzondere gebeurtenis...

Als twee mensen besluiten om hun leven verder ‘samen’ vorm te geven en dit vast te laten leggen in een huwelijk of partnerschap markeert dit een bijzonder moment in hun leven. Ze geven richting en kiezen voor elkaar. Het is altijd uniek hoe de liefde zijn weg heeft gevonden.

Dit verdient in een ceremonie aandacht.

In een informeel gesprek/interview voorafgaand aan de ceremonie wil ik de context van de liefde vangen en toevertrouwen aan een verhaal. Het verhaal van twee mensen. Ik vind het belangrijk om dit op te tekenen op de manier zoals het wordt verwoord; met de eigenheid van de vertellers... én in de taal van de vertellers. Ik zal altijd proberen om een ongedwongen en relaxte sfeer te creëren zonder zelf in de schijnwerpers te staan. Het is de bijzondere dag van twee geliefden; zij zijn het middelpunt van de ceremonie. Er is goed nagedacht over de invulling van deze ceremonie – van muziek tot toespraak, van getuigen tot gasten - en ik mag dat als BABS regisseren.

De invulling van de ceremonie heeft behalve het veelal vrolijke en ontspannen deel van de toespraak ook een serieuze kant; het ja-woord en de eventuele ringen-ceremonie. Belangrijk om dit moment ook als serieus te markeren.

Tenslotte wil ik zeggen dat ik het eervol vind om in mijn eigen dorp invulling te mogen geven aan de officiële plechtigheid van het liefdesgeluk van twee mensen. Ik streef altijd naar een eigentijdse ceremonie met een “Valkenswirds” karakter.

Ik ben pas tevreden... als jullie het ook zijn.

Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk of partnerschapsregistratie!
Mijn naam is Chantal, en ik ben er enorm trots op Babs te mogen zijn in de gemeente Valkenswaard, waar ik al mijn hele leven woon en werk. Zelf ben ik ongeveer 25 jaar geleden hier in het Weerderhuys getrouwd en kijk met veel plezier terug op deze dag. Dat wens ik ook alle toekomstige bruidsparen toe.


Het is de mooiste dag van je leven, wordt er vaak gezegd, dus jullie gaan deze speciale dag uiteraard invullen op een manier die helemaal bij jullie past. Een hele bijzondere dag, júllie trouwdag! Iets waar je met plezier en spanning naar uitkijkt. Elkaar eindelijk voor de wet het ja-woord geven.
Om ook de plechtigheid heel persoonlijk te maken, kom ik graag vooraf bij jullie thuis om jullie te leren kennen en samen jullie wensen te bespreken. Met veel enthousiasme ga ik daar dan een mooie ceremonie van maken, die spontaan en ontspannen is, waarin jullie je herkennen, en die bijzonder is voor jullie én jullie gasten. Ik zou het een hele eer vinden betrokken te mogen zijn bij jullie mooiste dag van je leven!