Het gemeentebestuur van Valkenswaard wil werk maken van de mogelijkheden van Valkenswaard, de aanwezige natuur en mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding (leisure). Hiervoor is een programma opgestart voor het buitengebied van Valkenswaard: De Groote Heide Valkenswaard (DGH VW). Dit programma zal een gebiedsvisie en uitvoeringsplan opleveren die in 2017 zullen worden uitgewerkt. Het programma DGH VW is opgezet ter invulling van de pijler Leisure (vrijetijdsbesteding) uit de Toekomstvisie 2030.

Het doel van het programma DGH VW is om meer werkgelegenheid naar Valkenswaard te halen. Met een totaalaanpak van de sectoren Leisure (vrijetijdsbesteding) en Natuur zal dit worden verwezenlijkt. Uiteindelijk wil Valkenswaard een sterkere positie in te nemen in de Brainport en De Groote Heide (samenwerking). Bestaande en toekomstige ondernemers worden daarom uitgedaagd om te investeren in het gebied. Ook moet Valkenswaard weer aantrekkelijk worden als woonplaats voor jonge gezinnen en hoogopgeleiden om in Valkenswaard. Diverse partners uit Valkenswaard en regio zijn nauw betrokken bij het opstellen van de gebiedsvisie en het programmaplan.

Inloopavond gebiedsontwikkeling Valkenswaard-Zuid

De eerste inloopbijeenkomst voor het Masterplan gebiedsontwikkeling Valkenswaard op 10 april was een succes. De bijeenkomst, in cultuurcentrum De Hofnar, ging over recreatie, toerisme en natuur in het zuidelijke deel van Valkenswaard. Lees meer over de inloopbijeenkomst van 10 april

Meerdere gebiedsaanduidingen

De naam Groote Heide is gegeven aan het gebied dat bestaat uit diverse kleinere natuurgebieden en ligt tussen de gemeenten Cranendonck, Hamont-Achel (B), Heeze-Leende, Neerpelt (B), Valkenswaard in Zuid-Oost Brabant en Belgisch Limburg.

Het Valkenswaardse programma hanteert weer een andere grens. Voor het programma gaat het om het Buitengebied van Valkenswaard: de Leisurezone ten zuiden van Dommelen en ten noordoosten van CP De Kempervennen, de N69 Zuid (de weg langs CP de Kempervennen) natuurgebieden de Malpie, de Plateaux, en de Maastrichterweg waaraan een Paardenboulevard is bedacht.