Inspiratie

Op deze pagina verzamelen de CultuurCoaches inspirerende artikelen, good practices, onderzoeken of websites over cultuuronderwijs. 

.

 • Inspiratie tijdens corona

  De cultuurcoaches zitten ook tijdens de coronacrisis niet stil. In onderstaande inspiratiebrieven hebben ze de leukste tips en adviezen om de tijd creatief en cultureel door te komen op een rijtje gezet.

 • Procesgerichte didactiek in het cultuuronderwijs

  "De leerling onderzoekt de wereld op een creatieve manier. Deze didactiek leert de leerlingen om geen genoegen te nemen met het eerste antwoord dat ze vinden of bedenken, maar dat ze meerder mogelijkheden uitproberen, autonoom denken, buiten het kader durven gaan en  onderbouwde keuzes maken." Adviseur en trainer Karin Kotte schreef een denkkader over procesgerichte didactiek in het cultuuronderwijs. 

 • De Culturele Ladekast

  In De Culturele Ladekast is een doorlopende leerlijn voor cultuureducatie beschreven. Deze start vanuit de culturele competenties, maakt verbindingen met de kernconcepten en is per discipline uitgewerkt. Een handig instrument voor scholen en cultuuraanbieders!

 • Thematische tipkaarten

  Tipkaarten die de CultuurCoaches samenstelden voor leerkrachten rondom de thema's: Hoop, Jeroen Bosch, Mediakunst

 • Factsheets Cultuur en andere beleidsterreinen

  Cultuuronderwijs betreft niet alleen de ontwikkeling van het individu, maar ook de samenleving als geheel: het heeft raakvlakken met andere beleidsterreinen als jeugdzorg, participatie, gezondheid en veiligheid. 

 • Cultuur in de Spiegel

  Cultuur in de Spiegel, naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs is een meerjarig onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en SLO in samenwerking met 14 scholen primair en voortgezet onderwijs. Het onderzoek is gestart vanuit de vraag naar structuur en onderbouwing voor cultuuronderwijs.