VerderKijken DoorDenken

groep 1-8 | lespakket | Kunstbalie

VerderKijken DoorDenken

Kunstbalie

Kijken naar kunst biedt kinderen mogelijkheden om nieuwe werelden te onderzoeken en verder na te denken over persoonlijke, betekenisvolle ervaringen. Praten over kunst zet aan tot vragen stellen en prikkelt de verbeelding. Hierdoor wordt kunst toegankelijk gemaakt voor kinderen.

VerderKijken DoorDenken is een lespakket waarin afbeeldingen van beroemde kunstwerken zijn opgenomen met bijbehorende reflectievragen. Voor de leerkracht biedt dit pakket handvatten om laagdrempelig met leerlingen over kunst te praten. Voorkennis van de kunstwerken is niet nodig. Wel vereist is een open en nieuwsgierige houding, zodat leerlingen op alle vragen een eigen antwoord kunnen formuleren. Antwoorden zijn nooit goed of fout. Door deze houding wordt hun onderzoekend en reflecterend vermogen gestimuleerd.

Het beeldmateriaal van VerderKijken DoorDenken bestaat uit tachtig digitale kunstkaarten: van schilderkunst tot (mode)fotografie. Naast enkele ‘grootmeesters van weleer’ ligt de nadruk op hedendaagse en Nederlandse kunstenaars. De kunstkaarten zijn te bekijken op www.klunky.nl. Het pakket kan aangevuld worden met andere kunstwerken, denk bijvoorbeeld aan kunst in de directe omgeving van uw school. Voor de leerkracht die de kaarten wil afdrukken is een drukwerkbegeleiding aan het pakket toegevoegd.

Uitgangspunt voor de educatie bij de kunstwerken is de Visible Thinking-methodiek van Project Zero (Harvard University), een methodiek die zowel leerkracht als leerling houvast geeft bij het verkennen van kunstwerken via diverse ‘routines’. Deze manier van kijken naar kunst is al jarenlang erg populair op Amerikaanse basisscholen en is succesvol gebleken bij het stimuleren van het waarnemingsvermogen en het kritisch-analytisch denken van kinderen.

Het lespakket bestaat uit:

  • Handleiding voor de leerkracht
  • 80 kunstkaarten met vragen (voor groep 1 t/m 8, onderverdeeld per groep)
  • 3 algemene kaarten met 'thinking routines'

Het materiaal is hier te downloaden. 

Opmerkingen:

  • Wil je advies, ondersteuning of training wat betreft het werken met het lesmateriaal? Neem dan contact op met de CultuurCoaches!
  • Het digitale lesmateriaal is gratis beschikbaar. Wil je de afbeeldingen op platen laten drukken? Neem dan contact op met de CultuurCoaches. 

Duur

naar eigen inzicht in te zetten op verschillende momenten

Locatie 

op school (in de klas)

Periode  

hele schooljaar

Kosten 

er zijn geen kosten verbonden aan het gebruiken van het digitale lesmateriaal

Meer info over deze activiteit of direct boeken:

Via CultuurCoach Masha de Brouwer: Masha.de.Brouwer@valkenswaard.nl of (040) 208 35 51.