Veranderingen in de zorg vanaf 2015

Op het gebied van Zorg, Jeugd en Werk en Inkomen gaat er in 2015  veel veranderen. Als gemeenten krijgen wij er veel taken bij van het Rijk, maar tegelijk ook minder geld. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij verantwoordelijk voor de jeugdzorg, werk en inkomen, zorg aan mensen met een beperking, langdurig zieken en ouderen. We doen een stapje terug. We vragen u eerst een beroep te doen op uw eigen kracht en uw sociale netwerk in te zetten.

Als inwoner neemt u nu ook vaak al uw verantwoordelijkheid en pakt u dingen zelf en samen met familie, vrienden en vrijwilligers op. De gemeente sluit hierop aan. Veranderen doen we samen, waarbij geldt dat we allemaal zelf aan zet zijn. Mensen die ondersteuning nodig hebben, of het nu op financieel of sociaal gebied is. Die zorg blijft, want zo doen wij dat altijd: SAMEN.

Krachtenbundel met 12 levensverhalen

In de Krachtenbundel zijn 12 unieke levensverhalen gebundeld die de afstand tussen mensen kunnen verkleinen en vooroordelen kunnen wegnemen. Twaalf raadsleden uit de drie gemeenten gingen op pad om inwoners van hun eigen gemeente persoonlijk te ontmoeten en hun levensverhalen vast te leggen. De levensverhalen in de Krachtenbundel zijn ervaringen van kwetsbare mensen die iets te vertellen hebben over hoe zij kracht uit het leven halen. De bundel is op maatschappelijk verantwoorde wijze gemaakt: de bundel is geredigeerd, gefotografeerd, vorm gegeven en gedrukt door professionals met een beperking.

Webfilmpje veranderingen in de zorg

Over de veranderingen in de zorg/Wmo, jeugdzorg en Participatiewet heben we een webfilmpje gemaakt. Hier komen kwetsbare, krachtige mensen aan het woord. Zo laten we zien hoe belangrijk het is dat mensen uit kwetsbare doelgroepen meedoen in de maatschappij.

AperitiVOS aflevering 20

Reportage presentatie Krachtenbundel met 12 krachtige verhalen: Valkenswaard geeft samen met Cranendonck en Heeze-Leende kwetsbare mensen een gezicht.