Woonvoorzieningen

Heeft u een beperking waardoor u niet meer goed in uw huis uit de voeten kunt? Dan kunt u een aanvraag indienen voor een woonvoorziening. Een woonvoorziening kan bijvoorbeeld een woningaanpassing of een verhuizing zijn.

 

Woningaanpassing
Onder woonaanpassingen vallen kleine voorzieningen, zoals het weghalen van drempels of het plaatsen van een douchezitje. Ook ingrijpende verbouwingen kunnen nodig zijn, zoals een unit aan de woning of het aanpassen van keuken, toilet of badkamer. Woningsanering vanwege COPD behoort eveneens tot de mogelijkheden. Bij een aanvraag voor woningvoorziening bekijkt de gemeente wat voor u de meest passende oplossing is.

  • Bij een verhuizing naar een aangepaste woning kunt u een bijdrage krijgen in de verhuiskosten.
  • Een tegemoetkoming in de kosten van woningaanpassing kunt u eens in de zeven jaar aanvragen, tenzij een eerdere aanpassing medisch noodzakelijk is.
  • Woont u in een wooncomplex en moet een gemeenschappelijke ruimte worden aangepast? Dan moet u hiervoor een verzoek indienen bij de eigenaar, verhuurder of beheerder van het wooncomplex.
  • Onder voorwaarden kunt een vergoeding krijgen voor de aanpassing van een woonwagen.
  • U krijgt geen vergoeding voor aanpassingen in een hotel, pension, een kamer die u huurt, verzorgingshuis en tweede woning.

 

Woonvoorzieningen in lease
Sommige hulpmiddelen, zoals losse douchestoelen, een badlift en trapliften, krijgt u in lease. De gemeente blijft eigenaar van de hulpmiddelen.

 

Verhuizing
Als u verhuist naar een aangepaste woning, dan krijgt u een vergoeding voor de verhuis- en inrichtingskosten. Een niet-gehandicapte die op verzoek van de gemeente een aangepaste woning vrijmaakt voor iemand met een handicap krijgt ook een vergoeding. De tegemoetkoming in de kosten van verhuizing en herinrichting is maximaal € 3.500,-.