Welke vormen van verslavingszorg zijn er?  

Antwoord:

De verslavingszorg kent vele vormen. Het doel is vaak afkicken, maar niet altijd. Voor sommige verslaafden is afkicken niet of nauwelijks mogelijk. Verslavingszorg kan vrijwillig zijn, maar er kan ook sprake zijn van gedwongen behandeling. Zowel ambulante zorg als intramurale zorg komt voor.

Ambulante zorg

De meeste mensen met een verslavingsprobleem worden behandeld in de ambulante verslavingszorg. Deze zorg houdt zich bezig met ingrijpen bij acute problemen, hulp bij afkicken, reguleren van gebruik en allerlei preventieve zorg.

Intramurale zorg

Een intensievere vorm van verslavingszorg is de intramurale zorg. Hierin vindt crisisopvang plaats van mensen die overlast veroorzaken of een gevaar zijn voor zichzelf of hun omgeving. De behandeling is meestal gericht op lichamelijke en geestelijke ontwenning. Intramurale zorg is gericht op voorbereiding op terugkeer naar de maatschappij.

Meer informatie

Voor meer informatie over verslavingszorg kunt u contact opnemen met de GGD in uw stad of regio. U kunt ook contact opnemen met het Trimbos Instituut door te bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995, € 0,10 p/min) of via www.drugsinfo.nl.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

13-06-2016

Stuur door aan een vriend