Welke vormen van oplichting komen regelmatig voor?

Antwoord:

Een paar voorbeelden:

Misbruik persoonsgegevens

Met uw persoonsgegevens kunnen fraudeurs producten en diensten krijgen op uw naam. Zo kunnen zij met uw gegevens een bankrekening openen, een bestelling doen via internet of een creditcard aanvragen.

Loterijen

U krijgt een e-mail met de mededeling dat u een grote som geld hebt gewonnen in een loterij. U moet alleen nog even geld overmaken naar een rekeningnummer om de prijs te kunnen ontvangen. Soms gebruiken ze hierbij namen van bekende instellingen. Nadat u het geld hebt overgemaakt hoort u in de meeste gevallen niets meer.

Phishing en Trojaanse paarden

Cybercriminelen sturen een e-mail namens uw bank, waarin u wordt gevraagd in te loggen op een valse site die er precies zo uitziet als de echte. Een variant is het sturen van e-mails voor beveiligingssoftware, zoals firewalls of virusscanners en updates van bestaande programma’s.

Klikt u op een link of attachment in deze mail, stuurt u de mail door, of gaat u naar de website in de mail, dan installeert u een spionageprogramma op uw computer, of u wordt onderdeel van een botnet dat wordt verhuurd om grote aantallen spammails te versturen of om websites te blokkeren.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

10-02-2016

Stuur door aan een vriend