Welk rijbewijs heb ik nodig om een aanhanger of caravan achter mijn auto te mogen hebben?

Antwoord:

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto of bestelauto met aanhangwagen. De aanhangwagen mag dan - inclusief laadvermogen - niet meer wegen dan 750 kilo.

In bepaalde gevallen is met alleen rijbewijs B een zwaardere aanhangwagen toegestaan dan 750 kilo. U moet dan aan 2 voorwaarden voldoen:

  • De aanhangwagen is, inclusief laadvermogen, lichter dan de ledige massa* van het motorvoertuig dat de aanhangwagen trekt
  • De toegestane maximum massa** van de totale combinatie is minder dan 3500 kilo.

Met rijbewijs BE kunt u een aanhangwagen van elk gewicht achter uw auto hebben. Ook het gewicht van de totale combinatie is niet van belang.

Let echter wel op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig (de maximale trekhaaklast). Deze maximale trekhaaklast staat vermeld op het kentekenbewijs. Voor het trekkende voertuig geldt dat deze niet zwaarder mag zijn dan 3500 kilo is. De diverse gewichten staan vermeld op het kentekenbewijs en vaak in het instructieboekje dat bij het voertuig hoort.

*Ledige massa is het gewicht van de auto of aanhangwagen zonder lading.

**Toegestane maximummassa is het gewicht van de auto of aanhangwagen zonder lading plus het maximaal aantal kilo’s dat het voertuig aan lading mag vervoeren.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-02-2015

Gerelateerde producten

Stuur door aan een vriend