Wat zijn de regels voor het vervoeren van kinderen in auto's?  

Antwoord:

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter en/of jonger zijn dan 3 jaar moeten in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Welk zitje geschikt is, hangt af van het gewicht van het kind.

Voor kinderzitjes geldt:

 • Een kinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement 44/03 of 44/04. Dit vindt u op het keuringslabel of de keuringssticker.
 • Het kinderzitje moet op de juiste manier zijn vastgezet. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het zitje.
 • De regels gelden voor het vervoer van kinderen in en op alle gemotoriseerde voertuigen, behalve voor vervoer in metro, trein en tram.

Voor kindervervoer in taxi, taxibus of autobus gelden andere regels.

Gewicht en type zitje

 • 0 - 9 kg - Babyautostoeltje (groep 0 en 0+)
 • 9 - 18 kg - Kinderautostoeltje (groep 1)
 • 15 - 36 kg - Zittingverhoger (groep 2 en 3)
 • 36 kg - Autogordel, eventueel met zittingverhoger of afzonderlijke gordelgeleider

Kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen

Kinderen groter dan 1,35 meter en volwassenen moeten altijd een autogordel gebruiken en zonodig ook een goedgekeurd kinderzitje. Gebruik een zittingverhoger als de gordel over de hals loopt in plaats van over de borst.

Enkele belangrijke punten op een rij:

 • Op zitplaatsen waar geen autogordels zitten, mag niemand vervoerd worden.
 • Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken, 2 kinderen/personen in 1 autogordel mag niet.
 • Iedereen moet over een eigen zitplaats beschikken.
 • Er mogen niet meer personen worden vervoerd, dan er autogordels aanwezig zijn.

Bijzondere situaties

Er zijn enkele uitzonderingen op bovenstaande regels. Die gelden in onderstaande situaties.

Bouwjaar voertuig

Hoeft uw voertuig op grond van zijn bouwjaar geen autogordels te hebben, dan mag u toch personen vervoeren. Let wel: kinderen van 3 jaar en jonger mag u dan nog steeds niet los vervoeren. U moet dan een kinderbeveiligingsmiddel gebruiken. Ook in deze situatie geldt: niet meer dan 1 persoon per zitplaats. Kinderen onder de 12 jaar mogen zonder gordel (kinderbeveiligingsmiddel) niet op de voorbank zitten. Het type zitje is afhankelijk van het gewicht van het kind.

Te weinig plaats

Als er op de achterbank van de auto al 2 kinderzitjes in gebruik zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde. In dat geval mag een kind op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Geen gordels achterin

Als er op de achterbank geen gordels aanwezig zijn, kan er geen autostoeltje worden vastgemaakt en mogen kinderen jonger dan 3 jaar er niet vervoerd worden. In dit geval mogen kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen wel los op de achterbank zitten.

Geen gordels voorin én achterin

Als voorin de auto ook geen gordels aanwezig zijn, mogen kinderen tot 3 jaar helemaal niet worden meegenomen. Kinderen van 3 jaar of ouder mogen, als ze kleiner dan 1,35 meter zijn, ook niet voorin zitten in een auto zonder gordels.

Vervoer van 'andere' kinderen

Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar voor andere kinderen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij incidenteel vervoer van andere dan de eigen kinderen, over beperkte afstand (dus niet een vakantiereis) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar (maar niet voor de eigen kinderen).

Airbag

Als een zitplaats een airbag heeft, mogen kinderen niet worden vervoerd in een (baby)autostoeltje dat tegen de rijrichting in is geplaatst, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van de auto of een garage.

Boetetarief kind niet in kinderzitje

Gebruikt u geen autogordel of een goedgekeurd kinderzitje terwijl dat wel verplicht is? Dan riskeert u een boete. Kinderen vanaf 12 jaar die de gordel niet dragen, krijgen de bekeuring zelf thuisgestuurd. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor de boete hoger uitvalt.

Let op: Veel verzekeringsmaatschappijen dekken de letselschade niet als blijkt dat er geen kinderzitje is gebruikt.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

16-02-2015

Stuur door aan een vriend