Wat moet ik doen als ik medicijnen wil meenemen op reis naar het buitenland?  

Antwoord:

De meeste medicijnen kunt u gewoon meenemen op reis. Dat geldt niet voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Die kunt u alleen meenemen met een verklaring. Welke verklaring u nodig heeft, hangt af van het land dat u bezoekt.

Opiumwet

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn bijvoorbeeld:

  • sterke pijnstillers, zoals morfine
  • slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals Valium, Seresta, diazepam
  • ADHD-medicatie, zoals Ritalin of Concerta
  • medicinale cannabis

U kunt bij uw arts of apotheek navragen of een bepaald medicijn dat u gebruikt onder de Opiumwet valt. U kunt ook de informatie op de website van de rijksoverheid of Farmatec raadplegen.

Schengenverklaring

Gaat u op reis naar een Schengenland met medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Hierin staat dat u de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Uw arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet deze goedkeuren. Een Schengenverklaring wordt uitgegeven door Farmatec.

Meer informatie en de juiste formulieren kunt u vinden op de website van Farmatec.

Reizen naar een niet-Schengenland

Gaat u op reis naar een ander land met medicijnen die vallen onder de Opiumwet? Dan moet u de arts die u de medicijnen voorschreef vragen om een Engelstalige verklaring. U stuurt deze verklaring op naar Farmatec. Farmatec legaliseert de verklaring en stuurt de verklaring weer naar u. Vervolgens moet het ministerie van Buitenlandse Zaken de medische verklaring legaliseren. Het is verstandig de legalisatie ten minste 4 weken voor vertrek aan te vragen.

Zonder papieren

Gaat u op reis zonder de juiste papieren? Dan riskeert u hoge boetes en mogelijk ook een gevangenisstraf.

Meer informatie

Meer informatie over het meenemen van medicijnen op reis vindt u op de site van Farmatec.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

04-08-2014

Stuur door aan een vriend