Wat kan ik doen als ik ongevraagd benaderd word met reclame?

Antwoord:

Dat hangt af van de manier waarop u de reclame krijgt.

Huis-aan-huis

Dit zijn folders die via de brievenbus binnenkomen. Ze zijn niet aan u gericht want uw naam en adres zijn niet op de folders vermeld.  Als u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen, kunt u bij uw gemeente 2 soorten brievenbusstickers aanvragen:

  • NEE-NEE-sticker: u krijgt geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huisbladen in uw brievenbus
  • NEE-JA-sticker: u krijgt geen reclamedrukwerk in uw brievenbus, maar wel huis-aan-huisbladen

Geadresseerd reclamedrukwerk

Ook dit zijn folders die via uw brievenbus binnenkomen. Ze zijn wel aan u gericht waarbij uw naam en/of adres zijn gebruikt. Geadresseerde reclame wordt ook wel direct mail genoemd.

Wilt u geen direct mail meer ontvangen, dan kunt u dit gratis aangeven bij Postfilter.

Telefoon

Organisaties nemen telefonisch contact met u op. Deze telefonische benadering wordt ook wel telemarketing genoemd. Hiervoor is vooraf geen toestemming nodig, tenzij u eerder hebt aangegeven niet benaderd te willen worden. Wel moet de organisatie u er bij ieder telefoongesprek actief op wijzen dat u bezwaar kunt maken.

Wilt u niet gebeld worden, dan kunt u dit aangeven bij het Bel-me-niet Register.

Fax, e-mail, MMS en SMS

Hierbij wordt u aangeschreven met behulp van fax, e-mail, MMS en SMS. Ongevraagde benadering via e-mail of mobiele telefoon (SMS of MMS) wordt ook wel spam genoemd. Het versturen van spam is verboden, tenzij u daar toestemming voor hebt gegeven of als u al klant van de organisatie bent of bent geweest. In het laatste geval moet het wel reclame zijn voor vergelijkbare producten of diensten. Daarnaast moet de organisatie u er iedere keer op wijzen dat u bezwaar aan kunt tekenen.

Wilt u geen spam ontvangen, dan kunt u op Spamklacht.nl zien wat u hiertegen kunt doen.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

15-08-2014

Gerelateerde producten

Stuur door aan een vriend