Wat is een OV-chipkaart?  

Antwoord:

Een OV-chipkaart is een elektronisch pasje, waarop u een bepaald saldo kunt zetten of waarop u een reisabonnement kunt laden.

Dit pasje gebruikt u als vervoersbewijs voor het openbaar vervoer (OV). De OV-chipkaart heeft bijna alle andere vervoersbewijzen vervangen, zoals de strippenkaart en het treinkaartje. Er zijn verschillende soorten OV-chipkaarten. De kaarten van de verschillende OV-bedrijven zien er niet hetzelfde uit, maar elke OV-chipkaart werkt op dezelfde manier.

Soorten OV-chipkaarten

U kunt kiezen uit 3 soorten kaarten:

  1. Persoonlijke OV-chipkaart. Deze kunt u online aanvragen via het formulier op de website ov-chipkaart.nl. U kunt alleen een persoonlijke OV-chipkaart via internet aanvragen als u een digitale pasfoto heeft van uzelf, als de betaling plaatsvindt met iDEAL en u een Nederlands (post)adres heeft. Een papieren aanvraagformulier voor een persoonlijke OV-chipkaart kunt u halen bij de balies van de OV-bedrijven.
  2. Anonieme OV-chipkaart. Deze kaart kunt u kopen bij een verkoop- en informatiepunt of de automaat op het station. Deze kaart kunt u meteen gebruiken.
  3. Wegwerpchipkaart. Een wegwerpchipkaart kunt u kopen bij de automaat op het station. Deze kaart kunt u meteen gebruiken.

OV-chipkaart opladen

U moet de OV-chipkaart opladen met een saldo in euro's of een reisproduct. Met een saldo kunt u overal in Nederland, waar de OV-chipkaart is ingevoerd, reizen. Een reisproduct is bijvoorbeeld een abonnement dat alleen op een bepaald traject of in een bepaald gebied geldig is. Het opladen van de OV-chipkaart kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld automatisch of bij een automaat.

Meer informatie

Meer informatie over het opladen en de tarieven vindt u op de website ov-chipkaart.nl.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

08-09-2015

Stuur door aan een vriend