Voor welke apparaten moet ik bij aankoop een verwijderingsbijdrage betalen?

Antwoord:

  • Voor groot witgoed, zoals wasmachines en ovens, is de verwijderingsbijdrage in 2013 afgeschaft.
  • Voor lampen en kleine elektrische apparaten, zoals tv's en koffiezetapparaten, is deze in 2011 afgeschaft. U kunt alle apparaten blijven inleveren bij de winkelier bij aanschaf van een nieuwe.

Importeurs of producenten van apparaten betalen nog steeds een 'recyclingbijdrage' om de recycling van een apparaat nadat het is afgedankt te bekostigen. Dit kunt u echter niet zien op het prijskaartje in de winkel.

Inleveren oude huishoudelijke apparaten

  1. U kunt uw oude koelkast, koffiezetapparaat of wasmachine gratis inleveren bij de winkelier als u een nieuwe koopt. Ook als u het oude apparaat ergens anders heeft gekocht.
  2. Wilt u van een oud apparaat af maar koopt u  geen nieuwe? Breng het dan naar de gemeentelijke afvalscheiding.
  3. Kleine elektrische apparaten (niet langer, dikker en breder dan 25 cm) kunt u vanaf februari 2014 gratis inleveren bij elektronicawinkels met een vloeroppervlak van meer dan 400 vierkante meter; ook zonder dat u er een apparaat aanschaft.
  4. Kleine elektrische apparaten kunt u ook kwijt via inleverbakken via meer dan 2.000 inleverplekken bij vele winkelketens (ook kleine winkels). Zie voor inleverpunten de website (of gratis app) Recyclemanager.
  5. Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat voor een energiezuinig exemplaar. Dat bespaart u jaarlijks veel energiekosten.
Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

09-06-2015

Stuur door aan een vriend