Voor welke apparaten moet ik bij aankoop een verwijderingsbijdrage betalen?

Antwoord:

Bij aankoop van bepaalde huishoudelijke apparaten betaalt u bovenop de verkoopprijs, een verwijderingsbijdrage. Via de verwijderingsbijdrage betaalt u voor een milieuvriendelijke verwerking van oude apparaten. Metalen zoals aluminium en koper en andere materialen worden uit de apparaten gehaald voor hergebruik. Schadelijke stoffen worden bovendien op milieuvriendelijke wijze verwerkt.

Groot witgoed

Bij aankoop van groot witgoed - zoals wasmachines en ovens - betaalt u een verwijderingsbijdrage. Waarschijnlijk wordt deze verwijderingsbijdrage in februari 2013 afgeschaft.

Kleine huishoudelijke apparaten

Voor energiezuinige lampen (spaarlampen) en kleine huishoudelijke apparaten (bijvoorbeeld koffiezetapparaten) hoeft u sinds begin 2011 geen verwijderingsbijdrage meer te betalen. Ook voor tv’s en cd-spelers betaalt u geen verwijderingsbijdrage meer. De bijdrage voor het milieuvriendelijk verwerken van deze producten is nu verwerkt in de verkoopprijs.

Inleveren oude huishoudelijk apparaten

Als u een nieuw huishoudelijk apparaat gaat kopen, kunt u het oude gratis inleveren bij de winkelier. Dit geldt ook als u voor het oude apparaat geen verwijderingsbijdrage heeft betaald of als u het oude apparaat bij een andere winkel heeft gekocht.

Koopt u geen nieuw apparaat, dan kunt u het oude exemplaar inleveren bij de milieustraat of het afvalaanbiedstation van de gemeente.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Laatst gewijzigd

17-10-2012

Stuur door aan een vriend