Kunnen 2 mannen of 2 vrouwen ook met elkaar trouwen?

Antwoord:

Ja, het huwelijk is ook opengesteld voor twee mensen van hetzelfde geslacht. Dat betekent dus dat een huwelijk gesloten kan worden tussen zowel een man en een vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. De gevolgen van een huwelijk zijn in alle drie de situaties gelijk, behalve ten opzichte van de positie tegenover de kinderen.

Als de moeder van een kind huwt met een man die niet de vader van het kind is, dan wordt de man stiefvader van het kind. Omgekeerd wordt de vrouw stiefmoeder. Aan het stiefouderschap zitten verplichtingen vast.

Een huwelijk van twee vrouwen of twee mannen heeft op zichzelf geen gevolgen voor de relatie met kinderen. Die gevolgen kunnen er wel komen door adoptie of het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag. Vanaf 1 januari 2002 verkrijgen de ouder en zijn of haar partner die gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Dus zonder beslissing van de rechter. Voorwaarde is wel dat er geen andere juridische ouder in het spel is.

Bronnen
Eigenaar: kluwer

Verwijzingen andere vragen:

Laatst gewijzigd

15-09-2014

Gerelateerde producten

Stuur door aan een vriend